Netflix chystá seriál o Krejčířovi. Český podnikatel tak znovu „proslaví“ svou vlast

Netflix chystá seriál o Krejčířovi. Český podnikatel tak znovu „proslaví“ svou vlast
Radovan Krejčíř u soudu v Jižní Africe | Moeletsi Mabe / The Times / Gallo Images / Getty Images
Podle webu News 368 jednala se zástupci Netflixu Krejčířova právnička Nastasja Otrebski, která to ve svém prohlášení potvrdila. Vystoupila v roli svědkyně, neboť soud v Kempton Park nyní projednává obvinění, že se Krejčíř v roce 2016 pokusil o útěk. Státní zástupce Steven Rubin uvedl, že se český podnikatel a usvědčený zločinec setkal se zástupci Netflixu, byť se nachází ve vězení s nejvyšším stupněm zabezpečení. Produkční se k němu dostal, když předstíral, že se jedná o soukromou návštěvu.
Otrebski následně pronesla do věznice smlouvu s Netflixem mezi další dokumentací a Rubin potvrdil, že ji Krejčíř podepsal. Případné přímé spolupráci s odsouzeným však soud zamezil, když zakázal další návštěvy zástupců Netflixu ve vězení. Žádný ze zdrojů nezmínil, co přesně smlouva obsahuje, tedy na jakou nabídku Krejčíř kývl, ani za jakých podmínek by měl seriál vzniknout a kdy.
netflix-chysta-serial-o-krejcirovi-jedna-o-tom-s-jeho-pravniky-1
Radovan Krejčíř | Moeletsi Mabe / The Times / Gallo Images / Getty Images
Radovan Krejčíř uprchl z České republiky v červnu 2005 během domovní prohlídky jeho vily v Černošicích. V té době čelil obvinění z přípravy vraždy a podvodu a z únosu podnikatele Jakuba Konečného, se kterým měl dříve okrást Ministerstvo vnitra ČR o více než 60 milionů korun. Finanční policie ho zároveň stíhá pro další podvod, nedovolené ozbrojování, podílnictví a zkrácení daně. Jeho trestná činnost je spojovaná také se společností Čepro. Souhrnně byl Krejčíř odsouzený k 15 letům vězení. Česká republika stále čeká, až jí Jihoafrická republika delikventa vrátí.
Krejčíř byl od roku 2005 na útěku. Nejprve zamířil na Seychelské ostrovy, kde se k němu připojila i jeho manželka a syn. O dva roky později odcestoval na falešný pas do Jihoafrické republiky, kde ho okamžitě zadrželi. Na akci se podílely bezpečnostní složky z více než pěti zemí včetně přispění české civilní rozvědky. ČR usiluje o Krejčířovo vydání od roku 2007. V polovině března 2018 ho jihoafrický soud sice odklepl, ale ještě musí rozhodnout tamní ministerstvo spravedlnosti. Hodnota Krejčířova majetku v Jihoafrické republice se odhaduje na více než 25 milionů korun.
netflix-chysta-serial-o-krejcirovi-jedna-o-tom-s-jeho-pravniky-3
Krejčířova vila v Johannesburgu | Simone Kley / Foto24/Gallo Images / Getty Images
Radovan Krejčíř si zároveň užívá pozornosti médií i veřejnosti. Už v roce 2005 vydal autobiografickou knihu Radovan Krejčíř a vyjádřil se v ní ke svým kauzám. Později vyšel rovněž titul s názvem Radovan Krejčíř – Odhalení. Na českého zložince se zaměřili rovněž filmaři. Snímky Gangster Ka a Gangster Ka: Afričan z roku 2015 režíroval Jan Pachl, který se inspiroval tituly novináře Jaroslava Kmenty Padrino Krejčíř – Gangster a Padričo Krejčíř – Afričan. Radovana Krejčíře ztvárnil Hynek Čermák. Filmy se těšily zájmu publika, v hodnocení čtenářek a čtenářů Kinoboxu se Gangster Ka umístil jako šestý nejlepší český film roku 2015.
Zatím není jasné, jak se Netflix k chystanému dokumentárnímu seriálu postaví, ale pravděpodobně ho zařadí do svých cyklů, v nichž se věnuje světově nejzajímavějším zločincům. V tomto ohledu tedy Českou republiku čeká poněkud smutné zabodování.

Kinolog: Vraždící kulturistka dostala 25 let za mřížemi. Nyní promluvila a nestačíme se divit

Sally McNeil byla úspěšná sportovkyně s nebývalou fyzickou silou. Nikdo by jí nevěřil, že je obětí domácího násilí. Jenomže její manžel byl kulturistický šampión. Třídílný dokument Netflixu nahlíží dávnou kauzu z mnoha stran.