Top kina ČR: Druhému Black Pantherovi zatápí pokračování ambiciózní české pohádky

Top kina ČR: Druhému Black Pantherovi zatápí pokračování ambiciózní české pohádky
Princezna zakletá v čase 2 | Bohemia Motion Pictures
5. PRINC MAMÁNEK (Česká republika)
Princ Mamánek
tržby 2 miliony 37 tisíc Kč / návštěvnost 12 469 diváků / 98 kin
Téměř měsíc promítají česká kina celovečerní hraný debut Jana Budaře. Prince Mamánka natočil dle vlastní knižní předlohy, jako hlavní poselství vybral duševní dospělost a konfrontaci se smrtí, což mu vzhledem k pohádkovému žánru muselo odlákat mladší publikum. Za čtyři týdny od premiéry má Mamánek na kontě téměř 100 tisíc platících a tržby přes 14 milionů korun. Z obdobných žánrovek, které stále promítají tuzemská kina, Mamánka překonala pouze DC Liga supermazlíčků (necelých 150 tisíc návštěvníků), jenže ta se hraje přes čtyři měsíce a má zázemí světoznámého studia.

4. ŠOUMEN KROKODÝL (USA)
Šoumen krokodýl
tržby 2 miliony 557 tisíc Kč / návštěvnost 14 575 diváků / 60 kin
Svérázný Šoumen krokodýl má na kontě necelých 80 tisíc platících. V tuzemských kinech se promítá stejně jako Princ Mamánek čtvrtý víkend a v pokladnách za něj publikum nechalo 13 milionů korun. Ze všech snímků z top 5 měl u nás nepříliš známý krokodýl, který rád zpívá a válí se ve vaně, k dispozici nejméně kin, pouhých šest desítek.

3. GRAND PRIX (Česká republika)
Jan Prušinovský, Anna Kameníková, Miroslav Donutil, Kryštof Hádek, Štěpán Kozub, Robin Ferro | Falcon
tržby 7 milionů 270 tisíc Kč / návštěvnost 42 725 diváků / 220 kin
Režisér Prušinovský si zajistil popularitu především díky televizním seriálům jako Okresní přebor nebo Most!. Oceňované Kobry a užovky (2015) vidělo o premiérovém víkendu v kinech 15 tisíc diváků, loňské Chyby (2021) jen necelé čtyři tisícovky. Novinka Grand Prix těží ze silného hereckého obsazení Štěpán Kozub, Robin Ferro a Kryštof Hádek, což Prušinovskému zajistilo solidní komerční zářez. Zopakoval se de facto úspěch Třech Tygrů ve filmu (Kozub, Ferro), na které o premiérovém víkendu přišlo 45 tisíc platících.

2. PRINCEZNA ZAKLETÁ V ČASE 2 (Česká republika)
Princezna zakletá v čase 2
tržby 10 milionů 284 tisíce Kč / návštěvnost 67 348 diváků / 223 kina
První Princezna zakletá v čase, která zaujala díky časové smyčce a fantasy žánru, vstoupila do českých kin v září 2020 před covidovým lockdownem. Tehdy na ni o premiérovém víkendu do kin přišlo jen necelých 12 tisíc diváků, zaujala nicméně jako velmi zdařilý přírůstek k žánru a dočkala se úspěšného televizního uvedení. Dvojka je od 17. listopadu v kinech a podařilo se jí v rámci návštěvnosti pokořit druhého Black Panthera (překonala ho o 10 tisíc platících). Jenže Unie filmových distributorů v rámci statistik zohledňuje tržby a v rámci těch nejnovější marvelovka pohádku Petra Kubíka o několik set tisíc korun pokořila.

1. BLACK PANTHER: WAKANDA NECHŤ ŽIJE (USA)
Black Panther: Wakanda nechť žije
tržby 10 milionů 839 tisíc Kč / návštěvnost 57 298 diváků / 128 kin
Druhý Black Panther je znovu na špici, i když tentokrát měl snímek z futuristické Afriky namále. Za necelé dva týdny od premiéry vidělo pokračování Wakanda nechť žije 164 tisíce platících, kteří za vstupenky utratili 30 milionů korun. Pro srovnání, Jana Žižku vidělo od premiéry 339 tisíc divaček a diváků. Od druhého Black Panthera nemůžeme čekat víc. Celosvětově má prozatím na kontě 546 milionů dolarů, ze severoamerických kin přiteklo 287 mega. Mnozí už spekulují, že tentokrát Panther miliardu nedá (první film celosvětově utržil miliardu 382 miliony dolarů), ale uvidíme.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak, BoxOfficeMojo

Kinolog: Atentát na Kennedyho už skoro rozluštili. Slavný filmař se vrátil na místo činu

Málokterý zločin v dějinách láká tolik pozornosti jako atentát na prezidenta JFK, jenž se odehrál 22. listopadu 1963. Režisér Oliver Stone o tom již v roce 1991 natočil hraný film. Od té doby přibylo mnoho nových informací…