Mimořádný herecký představitel slizkých padouchů i příkladných hrdinů zvažuje v 64 letech odchod do penze

Mimořádný herecký představitel slizkých padouchů i příkladných hrdinů zvažuje v 64 letech odchod do penze
Gary Oldman | Gaumont

Nevypočitatelný charakter

Čtyřiašedesátiletý Gary Oldman má doma Oscara za životopisné drama Nejtemnější hodina, v němž se převtělil do Winstona Churchilla, a další dvě nominace shrábl za biografického Manka a špionážní thriller Jeden musí z kola ven. Mainstreamové publikum si ale více pamatuje jeho dřívější role v úspěšných velkofilmech. Manýristický záporák Zorg z Pátého elementu, Sirius Black ze série Harry Potter nebo komisař Gordon z poslední batmanovské trilogie figurují v kariéře pozoruhodného herce, jenž svými transformacemi baví a utváří popkulturu jako málokterý filmový kolega.
Oldmanův nezaměnitelný panovačný hlas a cit pro nepředvídatelné charaktery, kteří vám po chvilce vtipkování vrazí kudlu do zad, z něj učinily arcipadoucha stříbrného plátna. Ať už mluvíme o Draculovi, Pravdivé romanci, JFK, Leonovi, Air Force One nebo Hannibalovi, v němž herce pod nánosem make-upu nepoznala ani vlastní manželka, Gary Oldman vždy více znervózňoval než rozséval pohodu. Přesuny ke klaďasům ovšem zvládal s bravurou, což dokumentuje třeba milá a neprávem zapadlá komedie Interstate 60.

První seriál může být jeho posledním

Gary Oldman
Pravdivá romance | Warner Bros.
Co se týče seriálové tvorby, Oldman za posledních dvacet let hostoval ve dvou epizodách Přátel s názvem Svatba. Jinak se ale expandující televizí a streamovacími službami zlákat nenechával, což porušil až letos se seriálem Apple TV+ Slow Horses. První šestidílná série vyšla v dubnu. Oldman v ní ztvárnil Jacksona Lamba, jenž vede oddělení pro vysloužilé či neúspěšné agenty zpravodajské služby MI5. Slavný herec vévodí skvělému obsazení, které tvoří třeba Olivia Cooke (Rod draka), Kristin Scott Thomas (Anglický pacient) nebo Jonathan Pryce (Dva papežové).
První řada Slow Horses dokráčela k výborným ohlasům (95 % pozitivních recenzí na Rotten Tomatoes), které často vyzdvihovaly právě Oldmanův výkon, a producenti rychle odsouhlasili výrobu dalších dvou sérií. Druhá dorazí na Apple TV+ už 2. prosince a Gary Oldman magazínu Time prozradil, že společně s ní se možná blíží také jeho herecký důchod.
„Mám za sebou záviděníhodnou kariéru, ale vedle herectví mě naplňují také jiné zájmy. V mládí se domníváte, že stihnete všechno, ale roky neúprosně plynou. Příští rok mi bude 65, sedmdesátka je za rohem. A já netoužím pokračovat až do osmdesáti. Moc by mě potěšilo a byl bych hrdý, kdybych mohl odejít jako Jackson Lamb,“ řekl herec bez okolků.

Odejde na vrcholu a bude následovaný?

Gary Oldman
Slow Horses | Apple TV+
Kromě Slow Horses má Oldman v postprodukci jediný celovečerní snímek, ovšem bezesporu masivní. Zahrál si totiž bývalého amerického prezidenta Harryho S. Trumana v Oppenheimerovi Christophera Nolena, který vypráví o vývojáři atomové bomby a nebývale posbíral hvězdy včetně Cilliana Murphyho, Roberta Downeyho jr. či Matta Damona. Není tudíž vyloučeno, že oscarový herec, jenž v posledních letech bral za vděk i rolemi v nekvalitních projektech jako Tau nebo Mary, hodlá odejít na vrcholu.
V jiném letošním rozhovoru pro Deadline už Oldman prozradil, že Jacksona Lamba by se nebránil hrát po mnoho let, ačkoli cítí, že důchod čeká za rohem. Za svou čtyřicetiletou kariéru už ostatně dosáhl všeho, co si může filmový herec vysnít. Má tedy plný nárok následovat krajana Daniela Day-Lewise, jenž do důchodu zamířil před pěti lety po premiéře Nitě z přízraků.
Gary Oldman není jediný věhlasný herec, jenž letos pohrozil blížícím se důchodem. V červnovém rozhovoru pro GQ naznačil podobný scénář také osmapadesátiletý Brad Pitt, který prý vyhlíží poslední fázi své kariéry. Ten jde ale z jedné role do druhé a nezdá se, že by na konec před kamerami v blízké době pomýšlel. U Garyho Oldmana může jít o pádnější a definitivnější výroky.

Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i tom, jak se dá filmovat válka.