Pamatujete na film s nejlepší automobilovou honičkou historie? Nově se ho ujmou ti nejhvězdnější filmoví tvůrci

Pamatujete na film s nejlepší automobilovou honičkou historie? Nově se ho ujmou ti nejhvězdnější filmoví tvůrci
Bullitův případ | Warner Bros.
Magazín Deadline jako první informoval, že legendární režisér Steven Spielberg začal obsazovat svůj příští snímek, jímž bude nová verze klasické akční detektivky Bullitův případ. V ní se zaskvěl Steve McQueen coby poručík Frank Bullit, jenž na vlastní pěst rozplétá komplikovaný případ poté, co zavraždili korunního svědka, jehož ochraňoval. Film v režii Petera Yatese získal Oscara za nejlepší střih a proslul hlavně jedenáctiminutovou automobilovou honičkou v ulicích San Francisca, která strká do kapsy i mnohou dnešní konkurenci.
Fanouškem Bullitova případu, který vznikl dle knižní předlohy Roberta L. Fishe Mute Witness z roku 1963, je také Spielberg, jenž po loňském West Side Story znovu přikročí k aktualizaci klasické látky ze šedesátých let. Jeho verze úspěšné detektivky nemá být remakem, nýbrž vlastním uchopením konceptu, který s originálem propojí pouze hlavní postava.
Steven Spielberg
Steven Spielberg | Twentieth Century Fox
Na McQueena konkrétně naváže renomovaný Bradley Cooper, jenž náleží k největším hereckým hvězdám současnosti. Na kontě má oscarové nominace za Terapii láskou, Špinavý trik, Amerického snipera a Zrodila se hvězda, přičemž momentálně je v postprodukci jím napsané i režírované životopisné drama Maestro o Leonardu Bernsteinovi, u něhož Spielberg figuruje jako jeden z producentů.
Spielberg prý Coopera osobně podpořil, aby Maestra režíroval, jelikož jej zaujal jeho debut Zrodila se hvězda – ten ostatně před třemi lety vybojoval oscarovou nominaci na nejlepší film. Sám herce skoro vedl v Americkém sniperovi, jehož režie nakonec přešla ke Clintu Eastwoodovi. Spielberg a Cooper pak oživení Bullitova případu plánovali už během pandemie, čerstvé oznámení tudíž nepřekvapuje.
Dobré vztahy mezi hercem a režisérem posvětí také potomci Steva McQueena Chad McQueen a Molly McQueen, kteří se chopí výkonné produkce. Scénář píše Josh Singer, jenž má na svědomí právě Maestra, ale také Prvního člověka, Spielbergovo novinářské drama Akta Pentagon: Skrytá válka a investigativní Spotlight, který mu vynesl Oscara.
Práva k Bullitovi třímá společnost Warner Bros., pro niž Spielberg v minulých letech natočil Ready Player One a zmíněný muzikál West Side Story. V posledních dnech se navíc hovoří o schůzce, kterou oscarový režisér Schindlerova seznamu a Zachraňte vojína Ryana absolvoval ve středisku Warner Bros. s ředitelem společnosti Davidem Zaslavem. Na jejich společný oběd dorazil dle webu The Hollywood Reporter také režisér Christopher Nolan (Temný rytíř) a Peter Safran, spoluředitel DC Studios, což vede k divokým dohadům o zapojení dvou filmařských velikánů do budoucnosti Warner Bros., ba dokonce i komiksového vesmíru DC.
Bradley Cooper
Americký sniper | Warner Bros.
Stevena Spielberga ovšem v nadcházejícím týdnu čeká premiéra jeho semibiografické novinky Fabelmanovi, v níž vzpomíná na vlastní dětství. Dle dostupných ohlasů ze zahraničí se díky ní stává hlavním favoritem letošní oscarové sezóny. Na jeho Bullitův případ si zřejmě počkáme až do roku 2024, ačkoli pracovní tempo ikonického režiséra i v jeho pětasedmdesáti letech nepolevuje.

Kinolog: Filmový Jan Žižka je jako Zelenskyj

Nejdražší český film Jan Žižka přišel na 450 milionů korun. Slavného vojevůdce představuje v době, kdy ještě neexistovalo husitské hnutí. Jedná se tedy nikoli o historický film, ale o fantasy. A recenze této fantazijnosti vychází vstříc.