Kokainová nemravnost, nebo geniální úlet? Nejpompéznější film roku Babylon s Pittem a Robbie kritiky rozdělil

Kokainová nemravnost, nebo geniální úlet? Nejpompéznější film roku Babylon s Pittem a Robbie kritiky rozdělil
Babylon | Paramount Network
Teprve sedmatřicetiletý Damien Chazelle zažil raketový vzestup. Jeho debutové drama Whiplash si roku 2015 odneslo tři Oscary, muzikál La La Land jich o dva roky později posbíral šest, včetně nejlepší režie. Moc dobře si vedl také životopisný První člověk, v němž Chazelle stopoval první měsíční kroky Neila Armstronga.
To vše se talentovaný filmař pokouší trumfnout svou novinkou, která vzbuzuje respekt už samotným názvem. Babylon bylo slavné středověké město známé biblickými motivy, jehož obyvatelé stavěli věž, aby se povýšili nad božstvo. Hříšné neorganizované prostředí spělo ke zkáze a Chazalle jej vztahuje na Hollywood koncem dvacátých let minulého století.

Trailer: Babylon

Babylon | Paramount Network
Tehdy filmový průmysl expandoval do nekontrolovatelného kolosu, jehož nablýskaná image protiřečila dekadentnímu zákulisí. Vývoj zvukových systémů učinil z mnoha dosud obdivovaných herců a hereček nadbytečné postavy, čímž vše znásobil. „Je to příběh samotného Los Angeles. Raný průmysl takový byl. Provizorní společnost vybudovali moc rychle, příliš nespoutaně a bezohledně,“ nechal se slyšet Chazelle, jenž se na projekt připravoval posledních patnáct let, v rozhovoru pro Entertainment Weekly. Podle režiséra se název Babylon pro Hollywood používal už tehdy a vyjadřoval představu „hříšného prostředí, města plného dekadence a nemravnosti, což ho mělo zničit“.
Chazelle dále prozradil, žetento status zašlé éry zamýšlel podchytit prostřednictvím široké škály postav, jež v mnoha případech vychází z reálných osobností. Brad Pitt ztvárňuje Jacka Conrada, inspirovaného hereckými idoly Johnem Gilbertem, Clarkem Gablem a Douglasem Fairbanksem. Margot Robbie se představí jako Nelie LaRoy, která vzešla z kombinace Joan Crawford či Jeanne Eagles. Tobey Maguire, jenž se loni triumfálně vrátil v úloze Petera Parkera, zase ztvární samotného Charlese Chaplina.
Hvězdné obsazení, jež odpovídá slávě tehdejších charakterních předobrazů, doplní také Samara Weaving (Krvavá nevěsta), Katherine Waterstone (Vetřelec: Covenant), Olivia Wilde (To nic, drahá) či Max Minghella (Sociální síť), jemuž připadla úloha věhlasného producenta Irvinga Thalberga.
Nyní známe ohlasy z prvního veřejného promítání, podle nichž bude až na dřeň osobitý přístup režiséra publikum rozdělovat. Vrchní kritik Collideru Steve Weintraub například přirovnal Babylon k „jídlu o čtyřech chodech, do něhož se vmísilo hodně kokainu“. Chazellův film prý „roztahuje oponu před divokými prostopášnostmi své doby“. Filmová producentka Perri Nemiroff nachází v pompézní výpravě spektakulární sekvence a spoustu zajímavých nápadů, jimž ale schází celkové zaměření a struktura.
O poznání kritičtější postoj zaujímá Scott Menzel z We Live Entertainment, podle nějž je Babylon „filmový chaos“. Tón vyprávění se prý nedaří udržet a především Margot Robbie se sice snaží, ale scénář ji nechává na holičkách. „Jde o láskyplný dopis kinematografii, který mě přiměl kinematografii nenávidět,“ uzavřel Menzel na svém twitterovém účtu. Podporuje ho také Erick Weber, který Babylon rovnou nazývá jedním z nejhorších počinů roku.
Provokativní argumentace filmu ale bude dvojsečná. Další přítomní kritici totiž oslavují hektickou a kokainovou atmosféru a Clayton David nepochybuje, že se Babylon stane nejoblíbenějším internetovým filmem s bohatou zásobárnou potenciálních meme a památných okamžiků. Z herců se nejvíc chvály dočkala Margot Robbie, jejíž drogové a muzikálové rauše se prý vryjí do popkultury, a relativně neznámý Diego Calva. Bezvadnou práci údajně odvedl také Chazellův dvorní skladatel hudby Justin Hurwitz, jenž má Oscara za La La Land a Zlatý glóbus za Prvního člověka.
Babylon tak podle všeho vkráčí do stop, které za sebou čerstvě zanechala třeba netflixovská Blondýnka o Marilyn Monroe. Ta nabídla spíše senzuální napojení na ikonickou hvězdu, z níž filmový průmysl a média vysávají život. V amerických kinech Babylon debutuje 6. ledna, do českých zamíří o třináct dní později.

Kinolog: Marilyn Monroe týraná po své smrti. A s ní na Netflixu šíleným filmem i publikum

Snímek Blonde má dlouhých 160 minut. Většina diváků a divaček ho prý vypíná po 10 až 20 minutách. Je opravdu tak hrozný? To, že vadí „běžnému publiku“, se dalo předpokládat. Proč ho ale odmítají i ti náročnější a kultivovanější?