Příběh imigranta, jenž inspiroval hit Terminál s Tomem Hanksem, se symbolicky uzavřel na letišti, které ho proslavilo

Příběh imigranta, jenž inspiroval hit Terminál s Tomem Hanksem, se symbolicky uzavřel na letišti, které ho proslavilo
Tom Hanks ve filmu Terminál | DreamWorks SKG
Tom Hanks ztvárnil mnoho nezapomenutelných rolí, přičemž řada z nich byla inspirovaná skutečnými lidmi (Zachraňte vojína Ryana, Chyť mě, když to dokážeš, Kapitán Phillips). Platí to i pro komediální drama Terminál z roku 2004. Vycházelo z příběhu Nasseriho, muže, který žil 18 let v terminálu pařížského letiště. A symbolicky je to i místo, kde zemřel. Podle agentury AP Nasseri utrpěl 12. listopadu infarkt a zesnul, téměř až symbolicky, u terminálu 2F, kam se před pár týdny vrátil a jemuž téměř dvě desetiletí říkal domov.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Filmy3. 11. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Mehran Karimi Nasseri, který se narodil v roce 1945 v íránské provincii Chúzistán, cestoval v roce 1988 do Velké Británie přes Belgii a Francii, ale kvůli ztrátě osobních dokumentů nemohl z pařížského letiště odletět ani ho nějakým jiným způsobem opustit až do roku 2006. „Žil v Belgii, Nizozemsku, Velké Británii nebo Německu, ale protože neměl správné imigrační doklady, byl pokaždé vyhoštěn. Poté odjel do Francie, kde se jeho domovem stal letištní terminál 2F,“ uvedla k jeho příběhu britská stanice BBC.
Během 18 let, které Nasseri na letišti strávil, se dočkal velké pozornosti. Těšil se oblibě cestujících a říkal si sir Alfred. Po uvedení filmu byl v hledáčku novinářů a v době největšího zájmu absolvoval až šest rozhovorů denně.
V roce 2006 byl z letiště převezený kvůli zdravotním potížím do nemocnice, později žil na ubytovně z peněz, které dostal za vznik Terminálu. Do prostoru letiště se vrátil v polovině září po pobytu v pečovatelském domě.
Terminál
Nasseriho příběh neinspiroval jen Stevena Spielberga. Byl zfilmovaný již v roce 1993 ve francouzském komediálním dramatu Spadli z nebe.

Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i tom, jak se dá filmovat válka.