Indiana Jones 5: Režisér musel vyvracet, že testovací projekce dopadly katastrofálně

Indiana Jones 5: Režisér musel vyvracet, že testovací projekce dopadly katastrofálně
Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy | Lucasfilm Ltd.
Indiana Jones 5 patří k nejočekávanějším filmovým premiérám příštích měsíců. Harrison Ford se ve své nejslavnější roli naposledy představil roku 2008 ve třetím pokračování Dobyvatelů ztracené archy, jímž bylo rozporuplně přijaté Království křišťálové lebky. Od té doby se hodně psalo o vývoji nového scénáře, který přecházel z ruky do ruky. To ostatně platilo pro všechna pokračování, jejichž příběhy prošly mnoha zamítnutými verzemi.
Ke spokojenosti studia Lucasfilm jej dotáhla až trojice James Mangold, Jez Butterworth a John-Henry Butterworth. Mangold rovněž přebral režisérskou pozici po produkujícím Stevenu Spielbergovi a na jeho bedrech leží životní výzva. Indiana Jones představuje jednu z nejpopulárnějších filmových sérií, k níž možná tolik nevzhlíží publikum odkojené Marvelem, ale starší generace a cinefilové budou v kině kriticky nahlížet každé pochybné rozhodnutí.
Ray Winstone, John Hurt, Karen Allen, Shia LaBeouf, Harrison Ford
Indiana Jones a království křišťálové lebky | Paramount Network
Ford, jenž v létě oslavil osmdesátiny, se na nedávném Disneyho panelu D23 nechal slyšet, že je na snímek pyšný a divákům prý „nakope zadek“. Scénář už dříve chválila také herecká posila Mads Mikkelsen a těšení se živí další herci a herečky, kteří tvoří nebývale hvězdný tým. Již potřetí se dočkáme postavy Salaha v podání Johna Rhyse-Daviese a vedle něj Phoebe Waller-Bridge, Antonia Banderase, Thomase Kretschmanna či Boyda Holbrooka.
Jakékoli informace o příběhu se tři čtvrtě roku před premiérou drží pod pokličkou, ale vzhledem k časové kontinuitě by se děj měl odehrávat v 60. letech minulého století. Natáčení probíhalo převážně ve Velké Británii a také v Itálii a v Maroku. Uniklé fotografie ze zákulisí pak odhalily kaskadéry, kteří nosili masku Fordova mladšího obličeje, tudíž se diskutuje, že příběh obsáhne flashbacky a vrátí se do minulosti (popřípadě Indy přijde na způsob, jak cestovat časem).
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Filmy3. 11. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Velká očekávání doprovází také Helenu, již hraje Phoebe Waller-Bridge a pro niž už legendární John Williams složil zbrusu novou melodii. Její úlohu v poslední době rozebírala řada příspěvků na Twitteru, jejichž autoři se odvolávají na testovací projekce, které podle nich nedopadly dobře. Diskutuje se, že herečka v závěru převezme štafetu po Fordovi a stane se novou protagonistkou, což ale James Mangold rázně popřel.
Režisér filmů jako Walk The Line, Logan nebo Le Mans ‘66 na některé tweety osobně odpovídal a tvrdil, že k žádným projekcím zatím nedošlo. Šiřitele zpráv nazval anonymními trolly a ujistil veřejnost, že žádná verze scénáře ani hrubý sestřih nekalkulovaly s možností, že by mohl Fordova Indyho někdo nahradil.
Z jeho odpovědí zní respekt k odkazu Harrisona Forda, ale současně se úplně neslučují s jinými čerstvými zprávami, podle nichž Lucasfilm uvažuje nad vývojem televizní série Indiana Jones. Ta by pochopitelně nemusela děj filmové série rozšiřovat dále do budoucnosti, místo toho by se mohla inspirovat seriálem Mladý Indiana Jones, který se v devadesátých letech s úspěchem vysílal po dvě sezóny a dostal i hrst televizních speciálů.
S Indym se každopádně stále počítá a bude hodně záležet na tom, jak očekávaná pětka dopadne. Pokud by tvůrci část publika naštvali a ikonickou fedoru předali dalšímu majiteli, o přídavek na Disney+ by nemusel být takový zájem. Vzhledem k Fordově věku ovšem dozajista půjde o jeho rozlučku s životní rolí, s níž setrval přes čtyřicet let, a dnes není v módě poslat populární značky umřít bez možnosti na ně jakkoli navázat.

Kinolog: Maminky a padouši mají vždy pravdu. Alespoň v komiksových filmech

Marvelovské komiksy se rozrostly na třicet titulů. Druhý díl Black Panthera však postrádá původního hrdinu, nahradily ho hned čtyři hrdinky. A padouch je ještě méně padouchovitý než předtím.