Čím se tak proslavili? Známí herci a herečky, kteří točí jeden špatný film za druhým

Čím se tak proslavili? Známí herci a herečky, kteří točí jeden špatný film za druhým
Jonah Hex | Warner Bros.
Různí herci a herečky samozřejmě mají různé ambice a od komiků jako Adam Sandler či Kevin Hart nikdo neočekává kinematografické skvosty. Konkrétně Sandler navíc lavinu infantilních komedií prostřídává seriózními a oceňovanými dramaty jako Opilí láskou, Volání o pomoc nebo Drahokam, tudíž s jeho účastí v textu dál nepočítejte.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Filmy3. 11. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Zaměříme se na jiné umělce, kteří se zkoušeli prosadit ve větších a vážnějších mainstreamových produkcích, což se jim do jisté míry povedlo. Jen s tím háčkem, že kritici jejich tvorbu většinou ztrhali a milosrdně ohodnotili jen pár vyčnívajících projektů.

Jessica Alba

Jessica Alba
Machete | Twentieth Century Fox
Jednačtyřicetiletá rodačka z Kalifornie se ve filmové branži pohybuje od dětství a stala se hvězdou stříbrného plátna. Svůj talent zužitkovala například v seriálu Černý anděl, za který obdržela roku 2001 nominaci na Zlatý glóbus. Mnohem častěji se ale uchází o anticenu Zlatá malina za nejhorší herectví. V této kategorii posbírala už 14 nominací a čtyřikrát neslavně zvítězila.
To naznačuje i úroveň filmů, jimiž se proslavila a které často sluply i několik Zlatých malin. Na webu Rotten Tomatoes, kde se slučuje hodnocení kritiků i publika, má pouze dva kladně hodnocené filmy. Prvním je komiksová stylovka Sin City – město hříchu, druhým pak akční komedie Šofér. V obou případech si Alba zahrála vedlejší roli.
Mezi další hereččiny známé snímky patří třeba Fantastická čtyřka, Machete nebo Fotři jsou lotři, které ale příliš respektu a pozitivních ohlasů nezískaly.

Jessica Biel

Jessica Biel
Blade: Trinity
Manželka Justina Timberlakea v posledních letech zaujala díky seriálu Hříšnice, za který obdržela nominaci na Zlatý glóbus. Ve filmu jsme ale čtyřicetiletou Jessicu Biel naposledy viděli roku 2017 v ambiciózním historickém dramatu Šok a úžas, jež ale kriticky propadlo. To už je pro herečku, která prorazila v nepříliš povedeném remaku Texaského masakru, smutným údělem.
Z tří desítek celovečerních filmů, v nichž si zahrála, se ovací veřejnosti dočkaly vlastně jen dva. Uleeovo zlato s Peterem Fondou, jenž za něj roku 1998 obdržel oscarovou nominaci, a mysteriózní Iluzionista s Edwardem Nortonem. Jessica Biel, již kamery milují, se jinak pravidelně objevovala v potenciálních a převážně akčních hitech, které ale vždy tvrdě narazily.
Ať už šlo o Stealth: Přísně tajnou misi, Next s Nicolasem Cagem nebo nový Total Recall. Vůbec nejhůř dopadlo druhé pokračování Bladea s podtitulem Trinity, jehož problémová produkce vyústila v mizerný snímek a pouhých 24 % spokojených recenzentů. Uhrančivou herečku možná máme rádi, ale její filmy bohužel za moc nestojí.

Megan Fox

Transformers
Transformers | DreamWorks Pictures & Paramount Pictures
Pubertální idol minulé dekády vděčí za svou popularitu režisérovi Michaelu Bayovi, jenž její tělo v prvních Transformers ikonizoval. Z vesmírných strojů ale kritici u vytržení nebyli a kariéra Megan Fox se během patnácti let příliš nevymanila z marných pokusů o důstojné blockbustery. Dvojka Transformers dopadla o poznání hůř, Želvy Ninja nestály za řeč a hvězdně obsazený Jonah Hex skončil tak mizerně, že jej nenávidí i samotní herci.
Šestatřicetiletá Fox plní v posledních letech hlavně bulvární plátky, ale herectví se drží. Mezi tragickými projekty jako Good Mourning (0 % od kritiků na Rotten Tomatoes) či Po stopách vraha s Brusem Willisem (8 %) jen místy probleskne povedený titul. Pochvaly se dočkal horororový thriller Till Death z roku 2021 a špatně si nevedlo ani fantasy Above the Shadows. Tím ale výčet lépe hodnocených filmů Megan Fox končí a těžko říci, zda se herečka v budoucnu polepší. Objevit se má v dlouho připravovaných Expendables 4.

Angelina Jolie

Narušení
Narušení | Columbia TriStar
Jedna z nejslavnější hereček tohoto století si na nedostatek uznání stěžovat nemůže. Doma má Oscara za drama Narušení z roku 1999 a v minulé dekádě s filmem Nezlomný prokázala, že rozumí i režisérské práci. Jenže nepočítáme-li její dabingové kredity u série Kung Fu Panda, Angelina Jolie natočila kladně přijatých filmů jako šafránu. Konkrétně jde o životopisné drama Gia, válečný thriller Síla srdce a dobové emancipační drama Výměna, které ale lépe rezonovalo u publika nežli u recenzentů.
Pohádková Zloba zaznamenala více než rozporuplné přijetí a dále se kupí nepřesvědčivé tituly. Lara Croft, Alexander Veliký, Mr. & Mrs. Smith či Cizinec byly kritické ostudy, které renomé Angeliny Jolie vůbec neodpovídají. Dobrého přijetí se z poslední doby nedočkali ani komiksoví Eternals, ani drsný thriller Kdo mi jde po krku, tudíž by sedmačtyřicetiletá herečka měla do budoucna popřemýšlet nad tím, jakého agenta zaměstná.

Mila Kunis

Mila Kunis
Kopačky | Universal Pictures
Původem ukrajinskou herečku charakterizují nepřehlédnutelné hnědé oči, ale bohužel také nevýrazná kariéra u filmu. V televizi se Mile Kunis dařilo díky seriálu Zlatá sedmdesátá a na stříbrném plátně zazářila roku 2010, kdy za oceňovanou Černou labuť shrábla nominaci na Zlatý glóbus.
V našich končinách se těší popularitě i romantická komedie Kamarád taky rád nebo nekorektní Méďa, ale ruku na srdce, o opravdu kvalitní filmy nejde. Kritici dokázali vedle Černé labutě ocenit už jen vztahovou komedii Kopačky, jinak mají na devětatřicetiletou Milu Kunis oprávněnou pifku – propadla u nich jak ambiciózní Kniha přežití, tak i Mocný vládce Oz, hlavně pak sci-fi Jupiter přichází. Vezmeme-li krátce v potaz tuzemskou ČSFD, za posledních deset let Kunis točí pouze nevýrazné „šedé“ filmy, což koresponduje i s kritickými ohlasy. Naposledy se moc nestrefila ani s emancipační Nejšťastnější holkou pod sluncem na Netflixu.

Ashton Kutcher

Ashton Kutcher
Hlavně nezávazně | 2011 DW Studios LLC
O mnoho lépe si nevede ani životní partner Mily Kunis. Čtyřiačtyřicetiletý Ashton Kutcher získal renomé kultovního herce díky komedii Hele vole, kde mám káru?, popřípadě zásluhou Osudového doteku. Pro tuto dvojici ale kritici neměli pochopení, což ostatně platí pro většinu jeho tvorby.
Hvězdně obsazený Atentát v Ambassadoru u publika uspěl, ale na Rotten Tomatoes svítí tristních 47 %. Podobně je na tom i komedie Hlavně nezávazně, sváteční mozaika Šťastný Nový rok nebo životopisný jOBS, který za Stevem Jobsem od Dannyho Boylea zaostal takřka ve všech ohledech.
Nadšené doporučení směřuje pouze za letošní mysteriózní komedií Vengeance, která má 81 % kladných ze 154 recenzí a v níž měl Kutcher vedlejší roli. Celovečerních filmů moc nenatočil, daří se mu spíš v televizi díky seriálům Dva a půl chlapa nebo Ranč.

Seann William Scott

Kyle Gallner
Just Before I Go | New Artists Alliance
Představitel Stiflera ze série Prci, prci, prcičky neměl na výběr rolí moc štěstí. Úloha sprostého a nadrženého teenagera jej definovala, ale zatímco u publika (hlavně tuzemského) si Prcičky vždy vedly dobře, kritici dávali najevo, že baží po intelektuálnějších komediích.
Seann William Scott se pokoušel vymanit za škatulky s filmy jako Nezvratný osud, Vítejte v džungli či Neprůstřelný mnich, z nichž ale opět vzešly maximálně kultovní, nikoli vážně respektované značky. Ještě hůř si vedli Mistři hazardu, které kritici tvrdě odmítli stejně jako publikum. Uvadající kariéru herci nezachránily ani komedie Pan tělocvikář nebo Poldové.
Šestačtyřicetiletý Scott tak zůstal Stiflerem, seriózních ovací se dočkaly pouze dva snímky – komedie Velcí bratři s Paulem Ruddem a sportovní Ranař s Lievem Schreiberem, následovalo i méně zdařilé pokračování.
Tragicky oproti tomu dopadl hercův nejvýraznější pokus o přesměrování na dramatickou kolej, kdy drama Just Before I Go z roku 2014 sesbíralo pouze 9 % kladných recenzí.

Steven Seagal

Steven Seagal
Přepadení v Pacifiku | Warner Bros.
Jistě, Stevena Seagala si spojujeme s béčkovou akční tvorbou možná podobně jako Chucka Norrise. V devadesátých letech ale mistr bojových umění jako aikido a karate udával akční trendy a platil za velkou hvězdu, která spolupracovala s charakterními herci jako Tommy Lee Jones, Michael Caine nebo Kurt Russell. Pravdou však zůstává, že skutečně kvalitní filmy v Seagalově rejstříku nenajdeme.
Výjimku představuje pouze slavné Přepadení v Pacifiku od režiséra Uprchlíka Andrewa Davise. V něm se Seagal zaskvěl jako kuchař na lodi, již přepadnou teroristé. Mořská variace na Smrtonosnou past potěšila publikum i kritiky. Mezi slušné úspěchy patří ještě Boeing 747 v ohrožení a jistý respekt posbíral také temnější Glimmer Man, ovšem jinak narazíme výhradně na vysmívaná díla v čele s Profesionálem (2001), Zabijákem (2003) a Cizincem (2003), která Seagala nasměrovala k tvorbě příšerných a zapadlých céček.
V poslední době o sedmdesátiletém Seagalovi slyšíme více ve spojitosti s jeho proruskými postoji.

Legendární Kinobox je zpět, nově nese název Kinolog a nenechá na pokračování filmu Top Gun nit suchou