Týdenní VOD tipy: Nový film od autora Old Boye, Island, jak ho neznáte, či satan v pojetí francouzského provokatéra

Týdenní VOD tipy: Nový film od autora Old Boye, Island, jak ho neznáte, či satan v pojetí francouzského provokatéra
Stranou Satana | Pyramide Distribution

Podezřelá (2022)

režie: Pak Čchan-uk
KVIFF.TV
Wei Tang, Hae-il Park
Podezřelá | CJ Entertainment
Režisér Pak Čchan-uk, jeden z nejuznávanějších jihokorejských tvůrců, se do historie zapsal snímkem Old Boy z roku 2003, za nějž získal i velkou cenu na festivalu v Cannes. Po erotickém dramatu Komorná (2016) tento rok uvedl v hlavní soutěži Cannes romantický thriller Podezřelá a odnesl si cenu za nejlepší režii.
Detektiv Hae-joon vyšetřuje případ úmrtí muže po pádu ze skály, které navzdory zdání nemusí být nehodou. Podezřelou se stane Seo-rae, krásná manželka mrtvého. Ač je chování Seo-rae čím dál podezřelejší, detektiv se s ní pomocí neobvyklých metod, jakými jsou stalking či výslech, pomalu sbližuje. Jejich láska však vyšetřování poněkud zkomplikuje.
Více než milostným příběhem Podezřelá vybočuje režijním podáním. Pak Čchan-uk se nebojí používat hravé postupy ignorující pravidla časoprostoru i filmového vyprávění. To sice od publika vyžaduje jistou dávku pozornosti, odměnou mu však může být příjemná kombinace humoru, romantiky a napětí.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Filmy3. 11. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem

Greta: Ďábelská past (2018)

režie: Neil Jordan
VOYO, od 13. 11.
Greta
Greta | Sidney Kimmel Entertainment
Neil Jordan má na svědomí slavnou adaptaci románu Interview s upírem spisovatelky Anny Rice. Greta tak nepatří mezi jeho vrcholná díla, ale představuje dobře odvedené žánrové řemeslo, které, při přimhouření oka vůči některým scenáristickým nelogičnostem, dokáže napnout, vylekat a poskytnout neobvyklý pohled na následky lidské samoty.
Servírka Frances se těžko vyrovnává se smrtí své matky a její otec jí v tom příliš nepomáhá. Jednoho dne nalezne v metru opuštěnou kabelku a přes protesty své spolubydlící se vydává na adresu domnělé majitelky. Tam nachází osamělou dámu ve věku své matky, Gretu. Obě ženy se spřátelí a Greta si na Frances vytvoří závislost. Starší žena začíná být stále znepokojivější a nehodlá Frances jen tak opustit. V jejím sklepě se navíc skrývá tajemství, jenž pro mladší z žen nevěstí nic dobrého.

Stranou Satana (2011)

režie: Bruno Dumont
Edisonline
Stranou Satana
Stranou Satana | Pyramide Distribution
Stranou Satana považujeme za největší diváckou výzvu v rámci tipů pro tento týden. Byla by škoda zavrhnout snímek Bruna Dumonta, francouzského svéráze a provokatéra, jako samoúčelný bizár. Více se vyplatí pokusit se naladit na jeho duchovní atmosféru, což lze provést i bez nutnosti dešifrovat nejrůznější biblické a metafyzické alegorie.
Děj snímku se pro svou enigmatičnost popisuje jen těžko. Sledujeme v něm tajemného muže disponujícího nejspíš zázračnými schopnostmi, který se toulá po severofrancouzském venkově. Později se k němu připojí místní žena, s níž sdílí skryté pouto, a společně v tichosti procházejí krajinou. Záhadný muž páchá zločiny i zázraky a v jeho nitru bojuje pobožnost s živočišnými pudy i vyššími city.
Bruno Dumont v současnosti patří mezi nejoriginálnější a zároveň nejkontroverznější evropské filmaře a jeho dílo stojí za časovou, finanční i intelektuální investici.

Ztracená kulka 2 (2022)

režie: Guillaume Pierret
Netflix
Ztracená kulka 2
Ztracená kulka 2 | Netflix
Nejen uměním živ je člověk a jen málokdo to ví lípe než producenti Netflixu. Již první díl Ztracené kulky francouzského režiséra Guillauma Pierreta poskytl divácky vděčnou akční směsici automobilových honiček, přestřelek i boje nablízko. Dvojka tak nabídne jednoduše více téhož.
Potom, co automechanik Lino očistil po falešném obvinění z vraždy své jméno, zbývá mu jen poslední cíl – vydatná vendeta. Za smrt bratra a mentora se zkorumpovaným policistům pomstí pomocí vytuněných aut i těžkých zbraní.
Evropská akční produkce se sice s tou americkou stále nemůže příliš měřit, pokud vás ale již omrzela série Rychle a zběsile, a přesto máte chuť na podobný typ filmového zážitku, není důvod si o víkendu Netflix nezapnout.

Krásné bytosti (2022)

režie: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Dafilms
Krásné bytosti
Krásné bytosti | New Europe Film Sales
V Krásných bytostech, v pořadí druhém celovečerním filmu islandského režiséra Guðmundura Arnara Guðmundssona, ustupuje tradičně fotogenická krajina severského ostrova do pozadí a pozornost se soustředí na vztahovou dynamiku ve skupině dospívajících chlapců.
Balli nedávno oslavil čtrnácté narozeniny, svá pubertální léta však neprožívá zrovna šťastně. Nemá žádné přátele a ve škole ho šikanují. Východisko ze své samoty nalezne v partě tří podobně starých chlapců, kteří ho přijmou mezi sebe. Balli tak objevuje zcela nové možnosti života a setkává se s erupcemi brutality i potlačovanou něhou.
Guðmundsson ohledává opomíjené části islandské společnosti a ve svém citlivém snímku organicky spojuje poetičnost se syrovostí. Nejempatičtější film z naší nabídky zanechá po zhlédnutí překvapivý pocit klidu a smíření.

Selský baroko

režie: Marián Amsler
Dramox
tydenni-vod-tipy-novy-film-od-autora-old-boye-island-jak-ho-neznate-ci-satan-v-pojeti-francouzskeho-provokatera
Selský baroko | Jihočeské divadlo
Streamovací platformy již do online prostředí nepřenášejí pouze filmy a seriály. Český projekt Dramox zprostředkovává svým předplatitelům záznamy divadelních představení. Tento týden nově nabídne činoherní inscenaci Jihočeského divadla Selský baroko.
Genealog Pavel sestavuje rodokmeny, většinou pro zámožné emigranty. Jedna neobvyklá zakázka jej přivede k téměř detektivnímu pátrání po udáních, která v padesátých letech dostala několik jihočeských sedláků do vězení. Kořeny zla ale sahají až do současnosti.
Stejnojmenná kniha Jiřího Hájíčka, jež posloužila jako předloha, získala v roce 2006 cenu Magnesia Litera za prózu. Za roli Pavla byl v rámci Jihočeské Thálie 2020 oceněný herec Tomáš Drápel. Neznámý není ani režisér inscenace Marián Amsler. Ten působil v letech 2010 – 2014 jako umělecký šéf brněnského HaDivadla a scenáristicky i režijně se zde podílel na veleúspěšném Vyhnání Gerty Schnirch.

Kinolog: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.