Trailerová nálož týdne: Hvězda Mumie je zpátky ve velkém stylu. V roli obřího tlouštíka dojímá k slzám a útočí na Oscara

Trailerová nálož týdne: Hvězda Mumie je zpátky ve velkém stylu. V roli obřího tlouštíka dojímá k slzám a útočí na Oscara
The Whale | A24

Velryba (film)

režie: Darren Aronofsky
hrají: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins, Samantha Morton
premiéra: 2023
Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku a obrovský comeback Brendana Frasera, jehož zdravotní problémy, nevyvedené manželství a zlomená psychika ho na dlouhou dobu vyřadily z áčkové hry (v době hereckého propadu a otřesných projektů natočil dokonce otřesný český film). V posledních letech nicméně začal tento miláček publika dostávat výraznější prostor v televizi (Doom Patrol, Trust) a nakonec mu v tom filmovém hodil pomyslné záchranné lano režisér Darren Aronofsky.
Ten z něj ve Velrybě udělal obřího tlouštíka, který se zoufale snaží znovu spojit s odcizenou dcerou. Což možná na první dobrou není nějak vzrušující, ranné ohlasy ale mluví o obrovském zážitku a životním výkonu Frasera, který si za svůj výkon vyslouží minimálně oscarovou nominaci. A vzhledem k tomu, že má roli i v novém filmu Martina Scorseseho (Killers of the Flower Moon), může téměř s jistotou říci, že jeho temné tvůrčí období skončilo. Pro roli Fraser mimochodem nepřibral, jde o fantastickou práci maskérů.
Velryba | A24
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem
Filmy3. 11. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na speciální promítání komedie Grand Prix se Štěpánem Kozubem a Kryštofem Hádkem

John Wick: Chapter 4 (film)

režie: Chad Stahelski
hrají: Keanu Reeves, Donnie Yen, Bill Skarsgård, Hiroyuki Sanada
premiéra: kino, 30. března2023
John Wick má stále na svou hlavu vypsanou velkou odměnu a v již čtvrtém díle našlapané akční série se pokusí terč ze svých zad definitivně sundat. Základem je najít dostatečně silné spojence a přežít, než dojde na hlavní střetnutí s novým padouchem v podání Billa Skarsgårda. John Wick je série s obdivuhodným vývojem, pokud se bavíme o rostoucí popularitě. První díl vydělal celosvětově 76 milionů dolarů, zatímco trojka už měla 327 mega. S takovou by čtvrtý díl, pokud se povede, mohl s klidem útočit na půl miliardy.
John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate

Mindcage (film)

režie: Mauro Borrelli
hrají: John Malkovich, Martin Lawrence, Melissa Roxburgh, Aiden Turner
premiéra: 2023
Příběh uvězněného šíleného psychopata, který bude spolupracovat jen s konkrétní policistkou na dopadení jiného magora, to je od legendárního Mlčení jehňátek (1991) natolik vytěžená formulka, že normálně nemáme velký důvod věnovat podobným kopírkám větší míru zájmu. Thriller Mindcage je nicméně zajímavý ze dvou důvodů. Onoho uvězněného psychopata hraje John Malkovich, který podobné role bez debat umí, navíc se jednoho z hlavních vyšetřovatelů ujal Martin Lawrence („ten druhý“ z Mizerů), pro něhož jde o první ryze vážnou roli v jeho kariéře. A to už za pozvednuté obočí stojí. Borrelli každopádně točí béčka nejhrubšího zrna, takže zázraky nečekáme.
V zajetí mysli

Guillermo del Toro's Pinocchio (film)

režie: Guillermo del Toro, Mark Gustafson
hrají: Ewan McGregor, Tilda Swinton, Christoph Waltz, Cate Blanchett
premiéra: Netflix, 9. prosince2022
Tam, kde pohořeli autoři Forresta Gumpa, možná zaválí Guillermo del Toro se svou dlouho odkládanou verzí Pinocchia. V rámci tvorby tohoto slavného filmaře je daný kousek netradiční hned ze dvou důvodů. Je ⁠točený formou stop-motion animace a půjde o muzikál. Snímek se navíc bude odehrávat v Mussoliniho Itálii ve 30. letech minulého století a má být inspirovaný příběhem Frankensteinova monstra. Společně s del Torem režíruje Mark Gustafson, který se postaral o animaci ve Fantastickém panu Lišákovi (2009). A pokud můžeme soudit z traileru, odvedli hodně působivou práci.
Pinocchio Guillerma del Tora | Netflix

Zootropolis+ (seriál)

režie: Trent Correy, Josie Trinidad
mluví: Ginnifer Goodwin, Idris Elba, Kristen Bell, Alan Tudyk, Bonnie Hunt
premiéra: Disney+,9. listopadu 2022
Svět Zootropolisu je v případě tohoto krátkometrážního seriálu rozšířený o šestici animovaných skečů. V první se králici Stu a Bonnie pokoušejí zachránit nejmladší dceru z vlaku, ve druhém myška Fru Fru bojuje se svou sestřenkou Tru Tru o pozornost, ve třetím kraťasu zlodějíček Duke muzikálově rozjímá nad svým životem, ve čtvrtém kmotr Pan Velký vzpomíná na své mládí, pátý příběh nás zavede do taneční show Když zvířena tančí a v poslední části musí servírka obsloužit před koncem směny dva lenochody. Jednotlivé díly mají okolo deseti minut a celá show je již dostupná v nabídce Disney+.
Zootropolis+

Warriors of Future (film)

režie: Yuen-Fai Ng
hrají: Louis Koo, Ching Wan Lau, Carina Lau, Philip Keung, Gardner Tse
premiéra: Netflix, 2. prosince 2022
Chybí vám pořádná akční sci-fi, v níž se bojuje se šmejdem z vesmíru o osud celé planety? Netflixovštví Warriors of Future by váš hlad mohli utišit. Snímek vyšel studio na 56 milionů dolarů a mluví se o něm jako o dosud nejambicióznějším hongkongském snímku, pokud mluvíme o míře využití vizuálních efektů (například Hongkong budoucnosti je kompletně ztvárněný pomocí CGI). Příběh se točí okolo meteoritu, který spadne na Zemi zpustošenou znečištěním a globálním oteplováním a přinese s sebou rychle rostoucí mimozemskou liánu. Ta planetu očistí za cenu, že zabije vše, co jí přijde do cesty. Pokud ji lidstvo neporazí, všichni vyhynou.
Boj o budoucnost: trailer | One Cool Pictures

George & Tammy (seriál)

režie: John Hillcoat
hrají: Jessica Chastain, Michael Shannon, Walton Goggins, Katy Mixon
premiéra: Showtime, 2. prosince 2022
Životopisná minisérie George & Tammy vypráví o manželské dvojici George Jones a Tammy Wynette, kteří byli hvězdami americké country scény. Seriál vychází z memoárů jejich dcery a komplikovanost vztahu obou hudebních hvězd dostatečně vystihuje to, že největším hitem Tammy bylo Stand By Your Man, což je dostatečně propíraný motiv i v traileru, zatímco u George to bylo He Stopped Loving Her Today. Milovníci příběhů podle skutečných událostí by si měli přijít na své, ostatní může nalákat silné obsazení. Šestidílnou minisérii zrežíroval John Hillcoat (Cesta s Viggo Mortensenem, Země bez zákona).

Kinolog: Predátora dnes může zabít i malá holka

Už sedmý film s monstrem, kterému abstraktně říkáme Predátor (i když se jmenuje jinak), se poprvé odehrává v hluboké minulosti a poprvé je hlavní hrdinkou žena, členka kmene Komančů.