Dočká se slavná Věc pokračování? Její režisér, jenž za dvacet let natočil jediný film, by se nebránil

Dočká se slavná Věc pokračování? Její režisér, jenž za dvacet let natočil jediný film, by se nebránil
Věc (1982) | Universal Pictures

Zájem i nezájem publika

Mezi filmy, které v době premiéry prošly kiny takřka bez povšimnutí, ale postupem let si vybudovaly úctyhodnou fanouškovskou základnu, Věc zaujímá výsadní postavení. Psychologický monster horor Johna Carpentera šel do kin týž měsíc jako Spielbergův E.T. – Mimozemšťan, který tělesného parazita přejímajícího podobu svých obětí zcela převálcoval. Věc ovšem obstála ve zkoušce časem a dnes ji publikum oslavuje jako jeden z nejlepších sci-fi hororů historie, v němž se snoubí tichý klaustrofobický teror s šokujícími výbuchy násilí a překvapivými zvraty.
Ač vycházel z knižní předlohy Johna W. Campbella Who Goes There? a navazoval na její první filmovou adaptaci, již roku 1951 natočil Howard Hawks pod názvem Věc z jiného světa, Carpenter do filmu otiskl svou originální vizi. Ta spočívala také v zakomponování praktických efektů, které vytvořily hrozbu, jejíž podoby evokovaly i ty nejhorší noční můry. Podobně jako v případě staršího Halloweenu (1978), s nímž předpověděl boom vyvražďovacích slasher hororů, také u Věci Carpenter prokázal nadčasové myšlení a stvořil dnes nejmilovanějšího zástupce tělesných a krvavých hororů osmdesátek.
Věc
Věc | Universal Pictures
Tuto éru zastínily další hororové trendy a dnes se jeví zastarale. Prequel Carpenterova filmu z roku 2011 s názvem Věc: Počátek se sympaticky pokusil oživit odkaz Věci a vyrukoval s příběhem norské expedice, jejíž základnu našli hrdinové původního snímku v troskách. Zájem publika ale ustrnul na bodu mrazu a film vydělal při střídmém rozpočtu 38 milionů dolarů pouze 31 milion.
Hororové studio Blumhouse přesto roku 2020 oznámilo, že hodlá produkovat reboot mrazivé série. Carpenter, jenž v lednu oslaví 75. narozeniny, tehdy pro Movieweb vyjádřil naději, že do projektu nějak zasáhne. V letošním rozhovoru pro SYFY Wire u příležitosti 40. výročí Věci už ale nadšením neoplýval. „Co já o tom, sakra, vím? To už je slogan mé kariéry. Zapište si to… John Carpenter: ‚Co já o tom, sakra, vím?‘ Nikdo mi nic neřekne,“ posteskl si režisér nad vývojem rebootu, o němž se obecně přestalo mluvit.
Carpentera přesto neopouští víra, že se Věc dočká důstojného pokračování. A pokud by prý obdržel nabídku ho režírovat, zřejmě by neodmítl. „Nikdy nevíte, co se stane. Nevím ani, jestli to chci. Museli bychom si počkat, jaké se vyskytnou okolnosti. Pokud bude vše plně financované a dobře koncipované, rád bych se režie chopil. Ale uvidíme. Asi bych neřekl ne,“ svěřil se v nedávném rozhovoru pro MovieMaker.

Dlouhé mlčení pionýrského filmaře

Takové prohlášení ale může zůstat pouze vyřčeným zbožným přáním fanoušků. Carpentera sice mnozí považují za jednoho z pionýrů hororové a sci-fi kinematografie zejména sedmdesátých a osmdesátých let, jehož příběhy učinily z žánrové pokleslosti své přednosti, v novém století se nicméně dřívější režisérský mág odmlčel. Po finančním i kritickém propadáku Duchové Marsu z roku 2001 už natočil pouze horor The Ward s Amber Heard, který roku 2010 zcela zapadl.
Jím nastartovaná série Halloween však dál pokračuje, a ačkoli Carpenter navštívil pouze natáčení prvního článku nové trilogie, nedávné zakončení si v povídání s MovieMaker pochvaloval a prý se nebojí, že by jeho tristní přijetí ohrozilo pověst originálu. Poslední dobou se rovněž často hovoří o pokračování další Carpenterovy kultovní klasiky, akční komedie Velké nesnáze v Malé Číně. V něm se má objevit Dwayne Johnson, avšak projekt dle producenta Hirama Garcii uvízl v síti problémů, což deklaroval v zářijovém rozhovoru pro Collider.
Věc: Počátek
Věc: Počátek | Universal Pictures
Carpenter a jeho dílo tedy zůstává žhavým tématem, přestože slavný tvůrce dává v posledních letech přednost hudbě a z filmové scény se stáhl. Ostatně k většině svých snímků si sám složil hudbu, především hlavní motiv Halloweenu patří k nejsnáze rozpoznatelným filmovým melodiím. Podle svých slov tedy stárnoucí filmař raději sedí u piana s potomky a nevyhlíží stres, který doprovází práce na vysokorozpočtových projektech.
„Když režírujete film, odvádíte hornickou práci. Pokud ale skládáte hudbu, není to tak fyzicky náročné. Ani emocionálně. Skrývá se v tom jen radost,“ nechal se slyšet Carpenter, jenž prý stále oplývá filmařskými nápady, ale jejich realizaci už moc nadějí nedává. V případě Věci, na niž vzpomíná s pýchou, by ale za nepravděpodobných okolností mohl učinit výjimku.

Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i tom, jak se dá filmovat válka.