Štědrý večer strávíme s Tajemstvím staré bambitky 2, premiéra nové pohádky o Krakonošovi s Davidem Švehlíkem bude na Boží hod

Štědrý večer strávíme s Tajemstvím staré bambitky 2, premiéra nové pohádky o Krakonošovi s Davidem Švehlíkem bude na Boží hod
David Švehlík v roli Krakonoše | Česká televize
Tajemství staré bambitky režiséra Iva Macharáčka mělo premiéru v roce 2011, televizní diváci a divačky ji poprvé viděli na Boží hod. Od té doby se podle informací České televize dočkala již dvaceti repríz. Její pokračování vzniklo o jedenáct let později, do kin zamířilo v únoru letošního roku, kdy ho vidělo zhruba půl milionu malých i velkých. Na televizní obrazovce se Tajemství staré bambitky 2 objeví poprvé letos na Štědrý večer. Také tentokrát se můžete těšit na oblíbeného českého herce Ondřeje Vetchého a zpěváka Tomáše Kluse v roli krále. Kromě nich ve filmu vystupují také Veronika Khek Kubařová, Kamila Janovičová, Jiří Lábus, Miroslav Vladyka či Petr Štěpánek.
Vetchý, jenž neumí jezdit na koni. Druhá Bambitka se snaží pobavit, ale drhne jí to
Recenze10. 2. 2022
Vetchý, jenž neumí jezdit na koni. Druhá Bambitka se snaží pobavit, ale drhne jí to
V prvním díle byla hlavní postavou hrnčířova dcera Anička, která je pracovitá, svědomitá a statečná. Nebojí se riskovat život, aby ochránila nejen sebe a svého otce hrnčíře Jana/Karabu, ale také celou vesnici před lakomými rádci, kteří vybírají daně, kde se dá. Anička se chopí bambitky, jež kdysi patřila tajemnému loupežníkovi Karabovi, a vyráží do hradu, aby vesnici vrátila to, co jí patří, tedy poctivě vydělané peníze. Seznámí se s královským kuchtíkem Jakubem, do nějž se brzy zamiluje. Pak ale zjistí, že je to vlastně princ. To se nakonec ukáže jako skvělé řešení jejích problémů. Anička řekne Jakubovi o rádcích a ten si na ně posvítí. Oba darebáci jsou tak nakonec po zásluze potrestáni.

Trailer: Tajemství staré bambitky 2

Tajemství staré bambitky 2
Pokračování vypráví příběh napraveného loupežníka Karaby. Z Jakuba je nyní král, z Aničky královna a rodina se rozrostla o zvídavou princeznu Johanku. Ta nejraději tráví čas u dědečka Karaby, který se rozhodl věnovat už jenom hrnčířskému řemeslu. Zlotřilí rádcové Lorenc a Ferenc byli vyhnáni z království, potloukají se po světě a hledají místo, kde by mohli znovu začít kout pikle. A mladá, nezkušená královna Julie ze sousedního království se stane vhodným nástrojem jejich pomsty. Že by nastal čas oprášit tajemnou bambitku, která doposud ležela dobře ukrytá, a povolat na pomoc loupežníka Karabu?
stedry-vecer-stravime-s-tajemstvim-stare-bambitky-2-premiera-nove-pohadky-o-krakonosovi-s-davidem-svehlikem-prijde-na-bozi-hod
Krakonošovo tajemství | Česká televize
Hned následující večer, tedy na Boží hod, Česká televize uvede v premiéře filmovou pohádku Krakonošovo tajemství. Moudrého, přísného a spravedlivého vládce nejvyšších českých hor, kterého jsme si oblíbili z populárního večerníčku a dalších pořadů, ztvární David Švehlík, jeho přítele a fiktivního národopisce Ondřej Sokol. V dalších rolích se představí Leona Skleničková, Jan Nedbal, Jakub Prachař, Dominika Morávková, Martin Huba, Norbert Lichý a další. Režie se ujal Peter Bebjak, scénář napsala Barbara Johnsonová. A o čem pohádka bude?
Na zámek v podhůří Krkonoš přijíždí nový majitel Štěpán se svou snoubenkou, krásnou komtesou Blankou, a mladším bratrem Adamem. Cestou kočár nešťastně srazí kolemjdoucí dívku, Adam jí pomůže a ona se do něj zamiluje. Na zámku Adam objeví starou vlašskou knihu, která by měla obsahovat cestu k pokladům. Tajemné značky v ní však nedokáže vyluštit ani národopisec Jiráček, který v kraji sbírá pověsti a nevychází z údivu nad tím, že zdejší lidé stále věří v Krakonoše.
Na zámku se objeví záhadný cizinec a nabídne Štěpánovi, že jej k pokladu za určitých podmínek dovede. Výprava do hor může začít. Naplní se Liduščina láska k Adamovi? Jakou záhadu skrývá starý obraz na zámku Hůrka a co strašlivého se v horách kdysi odehrálo? A kdo je vlastně Krakonoš a jaké je jeho největší tajemství?
stedry-vecer-stravime-s-tajemstvim-stare-bambitky-2-premiera-nove-pohadky-o-krakonosovi-s-davidem-svehlikem-prijde-na-bozi-hod-1
Ondřej Sokol v Krakonošově tajemství | Česká televize
Ondřej Sokol se v pohádce objeví jako fiktivní národopisec a Krakonošův přítel. Jak ale sám pravil, v kostýmu připomínal spíše Trautenberka, kterého známe z Krkonošských pohádek v podání Ilji Prachaře. Sokol se za posledních šest let objeví ve vánoční pohádce České televize už potřetí. Předtím to bylo v roce 2017 ve snímku Nejlepší přítel a předloni ve filmu O vánoční hvězdě.
Režisér Peter Bebjak letos publikum České televize potěšil seriálem Devadesátky. Před čtyřmi lety natočil televizní pohádku Vianočné žielanie, u nás uváděnou jako O zakletém králi a odvážném Martinovi, k tomuto žánru se tak znovu vrátil. „Pro mě byl Krakonoš spíše zápornou postavou. V Krkonošských pohádkách jsem ho vnímal jako někoho, kdo v jednom kuse trestá. Každému, kdo se s ním potkal, udělal něco zlého. Nebyla to pro mě ta dobrá, spravedlivá postava. Náš příběh je pro mě vlastně novým pohledem na tuto legendu,“ prohlásil režisér.
stedry-vecer-stravime-s-tajemstvim-stare-bambitky-2-premiera-nove-pohadky-o-krakonosovi-se-svehlikem-prijde-na-bozi-hod-trautenberkem-bude-sokol
Krakonošovo tajemství | Česká televize
Scenáristka Barbara Johnson měla o obsazení Krakonoše jasno předem. „Když jsem psala scénář, jediná role, o jejímž obsazení jsem měla pevnou představu, byl právě Krakonoš. Vůbec jsem si neuměla připustit, že by ho hrál někdo jiný. Proto když jsem scénář nabízela režisérovi Peteru
Bebjakovi, tak s tím, že o ostatních můžeme diskutovat, ale David Švehlík musí být Krakonoš. Nejen kvůli vzhledu, ale i přesvědčivému
charakteru,“ upřesnila.
Kromě zmíněných Krkonošských pohádek se o vládci hor Krakonošovi v minulosti natočily i další televizní filmy. V roce 1974 to byl příběh Dvě Cecilky s Hanou Maciuchovou v titulní dvojroli princezny, o čtyři roky později pohádka O vysoké věži s Ladislavem Mrkvičkou, Rudolfem Hrušínským, Dagmar Veškrnovou, Janem Hartlem a Jiřím Sovákem. V roce 1983 měla premiéru televizní pohádka Co poudala bába Futeř a v roce 1998 Hejkalka s Jiřím Schmitzerem jako Krakonošem.
stedry-vecer-stravime-s-tajemstvim-stare-bambitky-2-premiera-nove-pohadky-o-krakonosovi-s-davidem-svehlikem-prijde-na-bozi-hod-2
Leona Skleničková v Krakonošově tajemství | Česká televize
Na Štěpána pak Česká televize nabídne pohádku O vánoční hvězdě z roku 2020. Ve svátečním programu nebudou chybět ani oblíbené tituly Pyšná princezna, Anděl páně a Anděl páně 2, Šťastný smolař, Lotrando a Zubejda, Čertí brko, Peklo s princeznou, Dvanáct měsíčků a Korunní princ. V programu se objeví také všech sedm titulů pro neslyšící: Vánoční království, Nepovedený čert, Nejkrásnější dar, Vodníkova princezna, Kde bydlí strašidla, Loupežnická balada a O kouzelné rybí kostičce.
Z české filmové klasiky Česká televize vybrala filmy Pelíšky, Samotáři, Marečku, podejte mi pero!, Adéla ještě nevečeřela, Postřižiny a Na samotě u lesa.
Článek byl napsaný s využitím informací z tiskových materiálů České televize a produkční společnosti Bioscop.

Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i tom, jak se dá filmovat válka.