Nový šéf Warnerů předstírá, že se Fantastická zvířata nikdy nestala. Je ale otevřený jiným filmům ze světa Harryho Pottera

Nový šéf Warnerů předstírá, že se Fantastická zvířata nikdy nestala. Je ale otevřený jiným filmům ze světa Harryho Pottera
Harry Potter | Warner Bros.
Právě Zaslav přitom stojí za zrušením Batgirl a oklešťováním knihovny HBO. Z minulosti je známý jako tvrdý byznysmen, jméno si udělal na produkci trashových reality TV a pseudovědeckých dokumentů. Zcela vědomě se stylizuje jako člověk, který jde po úspěchu a nestará se o to, na co cestou šlápne.
Na první pohled je trochu překvapivé, že sází právě na Harryho Pottera. Filmy ze světa čar a kouzel se totiž ještě plně nevzpamatovaly z jednoho z největších filmových krachů všech dob, když vedlejší série Fantastická zvířata vznikající pod přísným dohledem J. K. Rowling došla k tristním kritickým a (ze Zaslavova pohledu především) finančním výsledkům.
V tuto chvíli už se nepočítá s tím, že by se příběh Mloka Scamandera dočkal dalších dvou plánovaných pokračování. Pokud přijde zakončení, nejspíš se tak stane na nějaké streamovací platformě. A to jen pokud se hodně poštěstí. Magazín Variety nicméně informoval o tom, že během firemní schůze bilancující třetí čtvrtletí tohoto roku Zaslav naznačil, že pokud se podaří najít společnou řeč s Rowling, je otevřený dalším filmům s Harrym Potterem.
Ralph Fiennes
Harry Potter a Relikvie smrti – část 2
Při bližším pohledu ale tato vstřícnost začíná dávat smysl. Ano, Fantastická zvířata skončila fiaskem, jaký se vidí málokdy.Třetí díl vydělal při rozpočtu 200 milionů dolarů v celém světě jen 400 milionů, což stěží vyrovná produkční a distribuční náklady. Přičemž u blockbusteru takovéto velikosti by se dnes očekával útok na miliardu jako úplné minimum. Pravověrní viní covid, jiní namítají, že kouzelný eskapismus by byl ideálním pandemickým hitem, kdyby ještě projektu někdo věřil. Jenže kromě kontroverzí kolem Ezry Millera, Johnnyho Deppa a samotné Rowling jde jednoduše o dost špatné filmy.
Kvůli skandálům Ezry Millera je ve hře skrečování Flashe za dvě stě milionů dolarů
Téma12. 8. 2022
Kvůli skandálům Ezry Millera je ve hře skrečování Flashe za dvě stě milionů dolarů
Fantastická zvířata jsou tedy skoro určitě mimo hru, samotná značka Harry Potter ale dál vzkvétá. Počítačová hra, zábavní parky, merchandising i staré dobré knižní prodeje dosvědčují, že dospělí mileniálové jsou plně odhodlaní v Bradavicích uvěznit i další generaci.
Nevadí přitom, že o Rowling se v posledních letech mluví nejvíc v souvislosti s její dlouhodobou politickou agendou mířící proti integraci transgender osob do společnosti. Jakmile se někde objeví náznak legislativy nebo veřejného aktu podpory transgender osobám, Rowling přispěchá, aby se proti nim postavila. Tuto ideologii kóduje i do svých detektivních románů. Tím si znepřátelila velkou část fanouškovské komunity, dokonce i členy filmového štábu – opakovaně se proti ní ozvali Daniel Radcliffe i Emma Watson.
Johnny Depp
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny | Warner Bros.
Při pohledu na trvající komerční úspěch značky jde ale z pohledu korporace jen o náhodný šum. Warneři dělají konstantně již čtvrt století vše pro to, aby notoricky popudlivou Rowling ničím nenamíchli. To je ostatně nejspíš jediný důvod, proč se Fantastická zvířata dočkala tří dílů, přestože už po druhém, který vydělal velmi chabých 600 milionů a schytal zděšené recenze, byl zájem veřejnosti blízko bodu mrazu. Podoba Fantastických zvířat a jejich začátečnické nedostatky zároveň ukazují, jak volnou ruku si Rowling zajistila.
Médii pak sice kolovala zpráva, že spisovatelka nebyla přizvaná na natáčení HBO speciálu, nakonec ale sama veřejně přiznala, co se šuškalo celou dobu – byla, ale odmítla. Za své bigotní chování tedy není systémově ostrakizovaná, jak její příznivci věří. David Zaslav potvrdil, že je posledním člověkem, jemuž by vadilo, čemu se znuděná Angličanka věnuje v čase mezi tím, kdy mu vydělává peníze. Otázkou je, jestli Rowling nebude mít podmínky, které by studio nepřijalo. Po katastrofě s Fantastickými zvířaty si těžko vyjedná pozici jediné scenáristky, tuhle chybu už Warneři rozhodně nezopakují.
Možná bude její podmínkou Mlokovu sérii nejprve plnohodnotně uzavřít, s čímž by také mohla narazit. Zaslav během své řeči zcela ignoroval existenci Fantastických zvířat. O Harry Potterovi mluvil jako o sérii, která v kinech absentuje již patnáct let, jako by mezi tím nevznikly tři další filmy. To je jasný signál, jak uvažuje. Ukazuje ochotu předstírat, že k téhle chybě nedošlo a raději by navázal na původní úspěch. Jak to s Harry Potterem dopadne, se asi nedozvíme hned, bylo by ale zajímavé být mouchou na zdi u ostrých jednání, která obě strany jistě čekají.

Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.