Může se vedle mrtvoly jíst? A smějí se na hřbitově vyprávět vtipy? V Praze startuje filmová přehlídka 3KinoFest

Může se vedle mrtvoly jíst? A smějí se na hřbitově vyprávět vtipy? V Praze startuje filmová přehlídka 3KinoFest
Polański, Horowitz Hometown | Krakowska Fundacja Filmowa

Polański, Horowitz Hometown

režie: Anna Kokoszka-Romer, Mateusz Kudla
9. 11., 16:00, Městská knihovna, malý sál
14. 11., 19:30, kino Humanita (Libeň)
Roman Polanski, Ryszard Horowitz
Polański, Horowitz Hometown | 3KinoFest
Mimořádně spontánní, vtipný, smutný, nostalgický a dojemný. To vše obsáhne dokumentární film sledující dvojici krakovských rodáků, fotografa Ryszarda Horowitze a režiséra Romana Polańského. V dokumentárním filmu putují rodným městem po stopách vlastních válečných zážitků a vstupují na místa, kde vzpomínky neodvál čas. Dvojici spojují vzpomínky na dětství, přátelství a židovský osud. Pražské projekce se zúčastní jeden z protagonistů, fotograf Horowitz.

Táta

režie: Anna Maliszewska
9. 11., 18:30, Městská knihovna, velký sál
13. 11, 12:00, Městská knihovna, malý sál
Táta
Táta | Metro Films
Ceněný polský herec Eryk Lubos (Oslněni světlem, Wolyn, Dopraváci) ztvárnil v debutu Anny Maliszewské řidiče kamionu Michala, který se musí postarat nejen o desetiletou dceru Míšu, ale též o její nejlepší kamarádku Leny. Dívka je spolu s babičkou v Polsku ilegálně, pocházejí totiž z Ukrajiny. Michal musí jednat a mnohé obětovat. Zároveň se před ním zjevují démoni z minulosti, které nelze jednoduše zahnat.

Apokawixa

režie: Xawery Zulawski
10. 11., 21:00, Městská knihovna, velký sál
Apokawixa
Apokawixa | 3KinoFest
Režisér Xavery Zulawski dostal do vínku talent po svém otci, legendárním a nekompromisním autorovi Andrzejovi Zulawském (Šamanka, Possession). Jeho Apokawixa je sci-fi hororem s ekologickým apelem a pojednává o skupině středoškoláků, která má dost pandemie koronaviru spolu se zprávami o bezútěšném stavu planety. Jejich spolužák, syn bohatého multimilionáře, je pozve na večírek do přímořského sídla, kde se všechno začne vymykat kontrole. Země se začne mstít a první na ráně budou právě užívající si teenageři.

Dobré věci stojí za pláč

režie: Cristina Grosan
11. 11., 18:15, Městská knihovna, velký sál
Dobré věci stojí za pláč
Dobré věci stojí za pláč | 3KinoFest
V tuzemských kinech aktuálně hrají druhý celovečerní film maďarské režisérky Cristiny Grosan Běžná selhání. Neméně působivá je však též její prvotina Dobré věci stojí za pláč, kterou uvede 3KinoFest. Snímek pojednává o dívce Maje, jež se těší na společný život s přítelem, jenže během stěhování narazí na mrtvolu své příbuzné. Nikdo není poblíž, aby situaci řešil, tak zbyde na příslušníky mladé generace. Jak se vlastně rozloučit s někým, koho jste moc neznali? Může se vedle mrtvoly jíst? Tyto a další otázky vrtají hlavou Maje a její kamarádce, než na místo dorazí pohřební služba. Zkušenost se smrtí se stává formativní.

Johnny

režie: Daniel Jaroszek
11. 11., 20:30, Městská knihovna, velký sál
Johnny
Johnny | 3KinoFest
Debut Daniela Jaroszeka Johnny upozorní na další obrovský talent mezi polskými herci, Davida Ogrodnika (Ida, Poslední rodina, seriál Bažina), který zde září v roli kněze Jana. Ten má za úkol pozitivně formovat drobného zloděje Patryka a zároveň pomáhat nevyléčitelně nemocným. Vše probíhá mimořádně dobře až do doby, než Patryk zjistí, že jeho mentor sám onemocněl nevyléčitelnou chorobou.

Íá

režie: Jerzy Skolimowski
12. 11., 20:30, Městská knihovna, velký sál
Íá
Íá / EO | 3KinoFest
Slavný polský režisér Jerzy Skolimowski nakonec ze zdravotních důvodů na 3KinoFest nedorazí, nicméně jeho drama pojednávající o oslovi, který putuje z cirkusu až na jatka, bude patřit k největším lákadlům přehlídky. Režisér Skolimowski za svou novinku obdržel cenu poroty na letošním festivalu v Cannes. Ve filmu Íá autor prolíná realitu a přízemnost s empatií a metafyzičnem a publiku slibuje mimořádný zážitek.
Článek byl zpracován s využitím tiskových materiálů přehlídky 3KinoFest.

Kinolog: Predátora dnes může zabít i malá holka

Už sedmý film s monstrem, kterému abstraktně říkáme Predátor (i když se jmenuje jinak), se poprvé odehrává v hluboké minulosti a poprvé je hlavní hrdinkou žena, členka kmene Komančů.