Letošní Mezipatra chtějí prolomit ledy. Opět představí nejlepší queer filmy z celého světa

Letošní Mezipatra chtějí prolomit ledy. Opět představí nejlepší queer filmy z celého světa
Pět ďáblů | Mezipatra QFF
Motem letošního ročníku je „prolomit ledy“. Pořadatelé tím podle svého prohlášení odkazují na odvahu vystoupit z komfortní zóny a najít odvahu k překonání překážek. V Praze a v Brně bude k vidění celkem 71 titulů ze všech koutů světa.
Už zahajující film ukazuje, že filmy označené jako „queer“ se mohou věnovat velké škále motivů – možná větší, než by méně zkušenou část publika napadlo. Izraelský Slušný občan režiséra Idana Haguela sleduje partnerský pár, jenž byl svědkem rasově motivované policejní brutality a musí se rozmyslet, jak se k celé věci postaví. Bude chtít nějak přispět k řešení, nebo odvrátí zrak?
Pět ďáblů
Pět ďáblů | Le Pacte
Na festivalu bude promítáno i pásmo čtyř krátkých snímků Ukraina je queer, jež z různých úhlů pohledu sledují queer tematiku ve východoevropské zemi, kterou si v posledních měsících spojujeme především s jinými problémy. Pásmo může přesto připomenout, že ukrajinská společnost se až donedávna potýkala se stejnými otázkami jako kterákoli jiná země kontinentu.
Jedním z nejvýraznějších počinů bude francouzský snímek Pět ďáblů filmařky Léy Mysius, uvedený už úspěšně na nejprestižnějším světovém festivalu v Cannes. Šikanovaná desetiletá Viki v něm začne díky svému nadpřirozeně silnému čichu rozplétat různá temná rodinná tajemství.
Strachy v nás
Strachy v nás (2021) | Kino Swiat
Jihoamerická Paloma Marcela Gomese sleduje mladou transženu, jež se chce provdat za svého mnohaletého partnera, ale společnost jí to nechce umožnit v rovině systémové i individuální, kdy se každý jeden člověk snaží svatbě zabránit. Gomes své filmy uvedl již v Cannes, v Benátkách i v San Sebastianu, patří tedy mezi ostřílené filmaře.
Strachy v nás režisérské dvojice Lukasz Ronduda a Łukasz Gutt nám představí polského umělce Daniela, který je hluboce věřící katolík a gay, přičemž tyhle dvě stránky své identity se musí naučit spojit v jeden funkční celek. Náhlá tragická smrt mladé dívky, jíž je svědkem, ho navíc přiměje ke snaze vzburcovat ve druhých trochu křesťanské víry, k čemuž bude za potřebí radikální akce.
Do Polska zavítá i drama Kamila Krawczyckého Slon o tichém mladíkovi Bartekovi, který žije velmi obyčejný život na venkově, dokud se neobjeví Dawid a jejich přátelství nezačne vést přesně k tomu, co bychom u snímku z Mezipater čekali. Strachy v nás i Slon si získaly uznání na festivalu v Gdyni – hlavním festivalu polského filmu.
Všech 71 filmů bude k vidění do 10. listopadu v Praze, pak do 18. listopadu v Brně.

Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď

Česká televize ukrývá jeden ze svých nejlepších dokumentárně vzdělávacích pořadů jen na webu a nevysílá ho celoplošně. Osmidílná Kronika orgasmu o dějinách sexuologie v Československu bude bavit mladší i starší publikum.