Black Adam: Jak došlo na „to“ cameo a co znamená pro budoucnost DC filmů?

Black Adam: Jak došlo na „to“ cameo a co znamená pro budoucnost DC filmů?
Black Adam | Warner Bros.
Následující článek bude samozřejmě obsahovat spoilery, takže pokud jste ještě Black Adama v kině neviděli, pokračujte dál jen na vlastní nebezpečí.
Je to dva týdny, co do kinosálů po celém světě vtrhl Black Adam a během závěrečných titulků se konečně potvrdila spekulace o návratu Henryho Cavilla do DCEU. Na konci filmu, kdy se Black Adam cítí nezastavitelný, se najednou z mlhy vynoří Superman. Jde o drobné cameo v rámci několika vteřin, přesto pro komiksový vesmír ze stáje DC podstatné. Naposledy jsme Cavilla v této roli viděli před dlouhými pěti lety (nepočítáme-li loňskou verzi Ligy spravedlnosti Zacka Snydera) a od té doby to nevypadalo, že by někdo u Warnerů stál o jeho návrat. A ono to tak také bylo.
Johnson o spojení s Cavillovým Supermanem mluvil řadu let, prezident DC Films Walter Hamada byl ale proti a místo něho si myslel na černého Supermana Val-Zoda s tváří Michaela B. Jordana. Johnson šel proto na věc oklikou a dohodnul se s šéfy Warneru Michaelem De Lucou a Pam Abdy, že by Supermana pro potitulkovou scénu využili, ovšem bez Cavilla (tedy podobně jako v Shazamovi, kde se sice Superman mihnul, ale nebylo mu vidět do tváře).
Na poslední chvíli na natáčení Black Adama dorazil dublér v kostýmu Supermana, který –⁠ podobně jako sám Cavill ve finální verzi – vyšel z mlhy a kamera se zaměřila na logo na jeho hrudi. Nic víc, ale i to málo testovacímu publiku stačilo, aby doslova řvalo nadšením.
Logicky se nabízelo natočit druhou verzi již s Cavillem, ale to by s Hamadem u kormidla nešlo. V posledních měsících však u Warnerů došlo k zemětřesení, Hamadu vystrnadil nový šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav a návratu oblíbeného herce do DCEU nic nestálo v cestě. Ještě v době premiéry Black Adama to nicméně neznamenalo, že je Cavill na palubě i pro další projekty. To se potvrdilo až před pár dny, kdy dal vale jiné vysněné roli, a to Geraltovi z Rivie v seriálovém Zaklínači (ve čtvrté sérii již nebude).
Henry Cavill
Zaklínač | Netflix
Věc se má tak, že Cavill je ohromný nerd, a kdyby mohl, v ideálním světě by všechny projekty točil najednou, byť by to znamenalo, že bude spát dvě hodiny denně. Rozhodnutí mu nicméně ulehčili tvůrci Zaklínače, kteří s předlohou (knižní i herní) podle všeho nakládají velmi volně a bez dostatečného respektu. Jakkoli tak dal Cavill roli maximum, dobrovolně hodil ručník do ringu.
Vše je samozřejmě stále ve fázi spekulací, kdy se ještě hodně věcí může změnit. V tuhle chvíli to každopádně vypadá, že si Cavilla coby Supermana užijeme minimálně ve dvojce Black Adama a v dlouho odkládaném Muži z oceli 2. Je samozřejmě otázkou, jak se k celé věci postaví Zaslav a jaké má konkrétní plány. Jeho nástup byl bouřlivý, vedl ke zrušení řady projektů (téměř hotový film Batgirl celý putoval do koše, řada připravovaných projektů byla zrušena nebo restartována) a je otázkou, jak moc chce Cavilla využít. Otazník také visí nad znovuzapojením Zacka Snydera do DCEU, za něhož fanoušci, stejně jako za Cavilla, srdnatě léta bojují online.
Ať už je budoucnost DC filmů jakákoliv, jedno je jisté. Cavill je oficiálně zpátky jako Superman. A minimálně to lze vnímat jako krok správným směrem.

Kinolog: Jak moc musel Adam Mišík fetovat, aby mohl hrát dealera?

Snímek BANGER. je spíš komedie, která se až ke konci překlopí v drama. Možná nejlepší český film roku je natolik propojený s hudbou, že i celá recenze je tentokrát hlavně hudební.