Delší než Titanic. Druhý Avatar odhalil svou monstrózní stopáž

Delší než Titanic. Druhý Avatar odhalil svou monstrózní stopáž
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Průměrná délka hollywoodských filmů konstantně stoupá od počátků kinematografie. Největší tituly posledních let jen výjimečně stlačily svůj příběh pod dvě hodiny. Týkalo se to i možná nejambicióznějšího díla ze všech, jímž první Avatar roku 2009 bezesporu byl. James Cameron, jenž Titanic poctivě potápěl 180 minut, zavedl publikum na vzdálený měsíc Pandora a nechal ho kochat se tamními scenériemi 166 minut (171 minut pak zabrala speciální edice a na 178 minut poskočila prodloužená režisérská verze).
Avatar 2 dorazí do kin po třináctileté odmlce letos v prosinci a očekávání se zvedají na maximum. Cameron nezahálel a po 3D revoluci, již zažehl s jedničkou, opět přišel s pokrokovým technickým zpracováním. Už delší dobu víme, že dvojka prozkoumá především oceány Pandory, přičemž scény pod vodou točili herci a herečky naostro v rozlehlých nádržích. Kate Winslet se kvůli tomu naučila zadržovat dech na sedm a půl minuty.

Trailer: Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Vzhledem ke zdlouhavému produkčnímu procesu a ambicím projektu je logické, že delší má být i film samotný. Hollywood Reporter informoval o tom, že dle různých zdrojů dosáhne stopáž očekávaného snímku 190 minut. Tento údaj zahrnuje také závěrečné titulky, přesto by mělo jít o dosud nejdelší Cameronův snímek a po Irčanovi také o nejdelší mainstreamový film za dlouhá léta.
Tím se vyjevují nedozírné ambice, které budou opět spočívat také v představování dalších aspektů unikátního světa. Cameronovy filmy takřka vždy spoléhaly na organické prostředí, které postavy pohlcovalo a formovalo (vedle Avatara zejména podmořská Propast). Avatar 2 v tomto ohledu zajde dál než ostatní. A připojí se k dalším snímkům z poslední doby, jejichž délka atakuje tři hodiny – letošní Batman trval 175 minut, blížící se Black Panther: Wakanda Forever dosáhne na 161 minutu a Babylon Damiena Chazelleho, v němž se podíváme do hollywoodských 20. let, má stopáž 185 minut.
Nic ale zatím nevylučuje, že se věci do prosince nezmění. Snímek stále prochází postprodukčními úpravami a trikaři zdokonalují efekty, které po prezentaci některých scén na zářijovém Disneyho panelu D23 obdržely nikoli tristní, ale rozhodně ani nadšené ohlasy. Přístupnost byla dle očekávání stanovena na PG-13 (přístupný od 13 let), což umožní návštěvu kina širokému spektru publika.
Tržební predikce sice nedosahují úrovně jedničky, která je bez započtení inflace nejvýdělečnějším filmem historie, ale hranici dvou miliard by vizionářský Cameron opět mohl pokořit. První díl se v září dočkal znovuuvedení v kinech a tržby dosahující 80 milionů dolarů svědčí o tom, že o prosincové pokračování zájem bude.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Avatar: The Way of Water do českých kin vtrhne 15. prosince a bude pokračovat v příběhu Sullyho (Sam Worthington) a Neytiri (Zoe Saldana), kteří podle všeho najdou nové útočiště u mořských příbuzných kmene Na’vi. Vrací se rovněž Sigourney Weaver a Stephen Lang, jenž v nedávném rozhovoru pro ComicBook nešetřil superlativy a vyzdvihl ohromující efekty i srdce filmu. Obsazení doplní Kate Winslet, Vin Diesel, Cliff Curtis či Michelle Yeoh.

Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď

Česká televize ukrývá jeden ze svých nejlepších dokumentárně vzdělávacích pořadů jen na webu a nevysílá ho celoplošně. Osmidílná Kronika orgasmu o dějinách sexuologie v Československu bude bavit mladší i starší publikum.