Herečka, která si dodnes nese následky z toho, že ji režisér dohnal při natáčení k šílenství, se po 20 letech vrací před kameru

Herečka, která si dodnes nese následky z toho, že ji režisér dohnal při natáčení k šílenství, se po 20 letech vrací před kameru
Shelley Duvall v Osvícení | Warner Bros.
Uběhlo 42 let do premiéry kultovního hororu Osvícení (1980), který vznikl podle románu Stephena Kinga. Navzdory nelibosti samotného spisovatele, jemuž pojetí Stanleyho Kubricka nevyhovovalo, se z Osvícení stal jeden z nejoceňovanějších filmů svého žánru. Svůj podíl na tom mají nepochybně i intenzivní výkony v hlavních rolích, konkrétně Jacka Nicholsona a Shelley Duvall. Ta byla svého času nicméně kritizovaná, že v roli přehrává. Paradoxně však byly její reakce naprosto upřímné, neboť ji Kubrick během natáčení záměrně systematicky šikanoval, aby její děs a vyčerpání nebylo hrané. A samotnou Duvall to dohnalo k šílenství.
Od první chvíle bylo jasné, že má Kubrick s její postavou velké plány, protože tvrdošíjně odmítal obsadit od pohledu psychicky silnou blondýnku, jak si její filmovou verzi vysnil sám King a Nicholson ho v tom podporoval. Kubrick ale trval na tom, že partnerka hlavního hrdiny bude neustále vyděšený, křičící a neurotický uzlíček nervů. A od prvního dne pracoval na tom, aby se tak Duvall cítila. Izoloval ji po pracovní době od zbytku štábu, ostatní nabádal, aby se k ní chovali odtažitě a bez zájmu, často jí přede všemi říkal, že je neschopná a plýtvá jejich časem, a mnohokrát jí ani nevysvětlil, o čem vlastně daná scéna bude.
herecka-ktera-si-dodnes-nese-nasledky-z-toho-ze-ji-reziser-dohnal-pri-nataceni-k-silenstvi-se-po-20-letech-vraci-pred-kameru
Osvícení | Warner Bros.
Když se měla bránit Nicholsonově postavě s pálkou v ruce, upřímně netušila, co se bude dít a bála se ho. To samé platilo při natáčení legendární scény, v níž se Nicholson dobývá se sekerou do koupelny. Ta točila tři dny a zlikvidovalo se 60 dveří. „Plakala jsem 12 hodin denně. Pak už mi došly slzy, tak jsem u sebe pořád nosila láhev vody, abych nebyla dehydratovaná,“ prozradila herečka během rozhovoru s uznávaným filmovým kritikem Rogerem Ebertem. Poslední snímek natočila v roce 2002 (komedie Manna from Heaven), poté na dlouhých 14 let zmizela, a když ji někdo zahlédl v městečku Blano v americkém Texasu, kde žije, popsal ji jako „zanedbanou ženu, která vypadá divně a totálně bláznivě“.
Poprvé o sobě Duvall na veřejnosti dala znovu vědět v roce 2016, kdy se objevila v pořadu doktora Phila. Během dlouhé doby, která uplynula od jejího posledního veřejného vystoupení, se její duševní zdraví zhoršilo natolik, až se diváci a divačky během rozhovoru cítili nekomfortně, když viděli, v jakém je stavu. Samotné herečce je ale pravděpodobně nyní lépe, neboť si po 20 letech od jejího oficiálního odchodu do důchodu zahraje v novém filmu.
herecka-ktera-si-dodnes-nese-nasledky-z-toho-ze-ji-reziser-dohnal-pri-nataceni-k-silenstvi-se-po-20-letech-vraci-pred-kameru-2
Shalley Duvall v zákulisí natáčení The Forest Hills | Dreznick Goldberg Productions
Duvall, které je nyní 73 let, se nově objeví v hororu The Forest Hills, který napsal a režíroval Scott Goldberg, jenž se věnuje především režii krátkých a dokumentárních filmů. Goldberg ke svému obdivu k Duvall řekl: „Shelley přispěla k tomu, že Osvícení je absolutní mistrovské dílo, protože do něj dala všechno a hrála tak, že skutečně ukázala strach a hrůzu matky v izolaci.“ Ve filmu si dále zahrají Edward Furlong a Dee Wallace.
Mezi nejznámější díla Duvall patří vyjma Osvícení fantaskní Zloději času (1981) Terryho Gilliama, komedie Roxanne (1987) se Stevem Martinem a řada filmů Roberta Altmana, z nichž nejznámější je paradoxně propadák Pepek námořník (1980), kde hrála Olive Oylovou.
O ději The Forest Hills víme zatím jen to, že hlavním hrdinou bude muž, který je po úrazu hlavy při kempování v lesích Catskillu sužovaný nočními můrami. Snímek zatím nemá datum premiéry.
herecka-ktera-si-dodnes-nese-nasledky-z-toho-ze-ji-reziser-dohnal-pri-nataceni-k-silenstvi-se-po-20-letech-vraci-pred-kameru-1
Pepek námořník | Paramount Network

Kinolog: Sex za socialismu nám kazili patriarchální fotříci. Jinak byl možná lepší než teď

Česká televize ukrývá jeden ze svých nejlepších dokumentárně vzdělávacích pořadů jen na webu a nevysílá ho celoplošně. Osmidílná Kronika orgasmu o dějinách sexuologie v Československu bude bavit mladší i starší publikum.