Gumy s Krajčem a Švehlíkem připomínají Pata a Mata, postrádají ale jejich vtip a nápaditost

Gumy s Krajčem a Švehlíkem připomínají Pata a Mata, postrádají ale jejich vtip a nápaditost
Gumy | Voyo
Hlavními hrdiny příběhu jsou obyčejní (v podnikání nepříliš úspěšní) automechanici Mára (Richard Krajčo) a Lukyn (David Švehlík), přátelé od základní školy, kteří žijí na periferii většího města uvnitř komunity plné podobných životních ztroskotanců, jako jsou oni. I tak ale mají se svou autodílnou velké plány a neodrazuje je ani nedostatek peněz, respektive to, že vlastně žádné nemají. Pokaždé proto přijdou s nějakým nápadem, jak je získat. Jelikož ale nejsou zrovna nejbystřejší ani nejšikovnější, často to končí katastrofou.
S Márou a Lukynem se setkáváme v okamžiku, kdy má do dílny přijet zákazník s veteránem na výměnu kol. Lukyn ale trvá na tom, že nejdříve pochová svou milovanou želvu Žanetu, a tak Mára musí sehnat všechny sousedy, aby se zúčastnili a pohřeb mohl proběhnout. Zákazník si sice chvíli počká, ale to je ten nejmenší problém, který na oba muže čeká. Na zákazníkovu žádost totiž objednali jen tři kola. Zuřící muž odmítá, že by udělal chybu, a dá jim ultimátum – do druhého dne musí obstarat čtvrtou pneumatiku, jinak mají utrum. Je na Márovi, aby vymyslel plán, jak z této šlamastyky ven.
Gumy
Gumy | Voyo
Režisérkou a autorkou námětu seriálu Gumy je Karin Krajčo Babinská (Pusinky, Křídla Vánoc), která se nechala slyšet, že o různých ztroskotancích točí velmi ráda. Nutno uznat, že Luky a Mára jsou úžasné exempláře loserů. V určitých okamžicích svou nešikovností dokonce připomínají legendární duo Pat a Mat. Jenže jim jaksi schází originalita nápadů večerníčkových postaviček i jejich humor. U nějakého toho vtípku se možná zasmějete a výkon Davida Švehlíka v roli pomalejšího a možná i trošku autistického Lukáše je velmi dobrý, ale nemá šanci zachránit chabý příběh.
Nedovedu si představit příčetného dospělého člověka, který si myslí, že zákazník nepozná úplně jinou pneumatiku, již chabě maskuje čerstvě nalakovaný disk. A to ani nemluvím o krádeži dvaceti tisíc, které jim zákazník nechal za gumy s tím, že zbytek peněz dostanou, až seženou poslední kolo a auto přezují. Stačilo, aby se Mára zachoval čestně a upřímně, své peníze by dostal zpět jedna dvě. Jenže to by bylo příliš snadné a nekoukal by z toho žádný „humor“.
Gumy
Gumy | Voyo
Seriál se samozřejmě ještě může rozjet a svou reputaci napravit, zatím byly odvysílané pouze dvě epizody. Třeba se vše zlepší, až dojde na sousedy autodílny, mezi něž patří například vlastník chovatelských potřeb (Roman Mrázik) s ratlíkem Rambem (vtip pojmenovávat malé pejsky po známé fiktivní postavě svalnatého vojáka by už mělo být skutečně zakázáno), hodná Márova maminka (Dana Batulková), servírka v hospodě (Patricie Pagáčová), místní krejčí (Andrej Polák) a lakýrníci, věčně sjetí všemi těmi výpary. Ale moc tomu nevěřím.
V porovnání s jinými humornými seriály z poslední doby, jako jsou například Osada nebo Národní házená, Gumy prohrávají na celé čáře. Ani výprava není nijak zvlášť zajímavá, v zapadlé a nudné čtvrti někde na předměstí je nezajímavá a chudá, v každé scéně se objeví jen pár herců a nikam mimo Márovo a Lukynovo území se nepodíváme.
Jedinou dobrou zprávou je tak asi skutečnost, že jedna epizoda trvá dvacet pět minut (což odpovídá tradiční stopáži komiksu) a že David Švehlík umí předvést kvalitní herecký výkon i tam, kde to snad ani není možné.
hodnocení: 30 %

Kinolog: Božský Vojta Dyk bez klobouku bos, upadnul mu nos. Dostane za to Oscara?

Po dlouhé době vzniknul v Česku tak ambiciózní historický životopisný film. Režisér Petr Václav přitom nikdy podobný projekt nedělal. Největší pastí by bylo hledat v něm nového Amadea. Il Boemo se vydává vlastní cestou.