Filmy všech žánrů a ze všech koutů světa. 5 tipů, co vyhledat na Stream.cz

Filmy všech žánrů a ze všech koutů světa. 5 tipů, co vyhledat na Stream.cz
Teheránská tabu | Aerofilms
Berani
Berani

Berani (14. října)

I na Islandu mají smysl pro humor, byť samozřejmě poněkud mrazivý. Režisér a scenárista Grímur Hákonarson vypráví příběh dvou bratrů, kteří spolu kvůli své tvrdohlavosti nepromluvili už čtyřicet let. Nyní se na ně ale snáší nefalšovaná katastrofa. Výstavní beran se nakazil klusavkou, což by si podle předpisů mělo vyžádat poražení celého stáda. A máloco může Islanďana zničit víc, než když přijde o chloubu své rodiny, totiž o zvířata pěstěná po celé generace.
Trocha štěstí v neštěstí je, že náhlá výzva může svést bratry znovu dohromady, to by ale museli spolknout svou pýchu a snažit se najít k sobě cestu. Zvládnou to?
Berani z roku 2015 pojednávají o tvrdých lidech, ale film se vyznačuje i jemným humorem. Odnesl si cenu z festivalu v Cannes a nominovaný byl i na Evropské filmové ceny.

Zoe Kazan, Kumail Nanjiani
Pěkně blbě

Pěkně blbě (4. listopadu)

Kumail Nanjiani hraje stejnojmenného pákistánského muže, který miluje popkulturu, stand-up a k velké nelibosti jeho rodiny žije poněkud bezmyšlenkovitě. Emily ztvárněná Zoe Kazan je oproti tomu studentkou psychologie a obecně perspektivní ženou. Jednoho dne si padnou do oka a přes všechny zdánlivé nesrovnalosti jim to spolu docela klape.
Vše pokazí až komplikovaná nemoc, kvůli níž Emily skončí v umělém spánku a Kumailovi nezbývá nic jiného než se blíže seznámit s její svéráznou rodinou. Výsledkem je výrazný střet kultur i životních stylů, který se vyznačuje trefným a inteligentním nadhledem. Na scénáři se podílel i sám Nanjiani, pro nějž šlo v roce 2017 o roli, jíž prorazil – od té doby se objevil například v marvelovce Eternals.
Pěkně blbě si získalo příznivce už na festivalu Sundance a následně se dočkalo vřelého přijetí i v široké distribuci.

Andrzej Seweryn
Poslední rodina

Poslední rodina (11. listopadu)

Mrazivý polský snímek mladého režiséra Jana P. Matuszyńského není vhodné zhlédnout na zpříjemnění podzimního večera, jedná se totiž o jeden z nejtíživějších filmů roku 2016. Zároveň ale patří i mezi ty nejlepší a zájemcům o vrcholnou filmovou podívanou by neměl uniknout.
Sledujeme příběh inspirovaný skutečným životem polského surrealistického malíře Zdzisława Beksińského (Andrzej Seweryn), jehož temné fantaskní malby si v ničem nezadají s jeho osobním životem. Zdánlivě spokojený prominentní umělec díky zájmu o jeho díla ze západu proplouvá pozdně komunistickým režimem i raným kapitalismem poměrně pohodlně, přesto zažívá těžkosti hlavně se svým synem Tomaszem (David Ogrodnik), který trpí mimo jiné závažnými depresemi, a také s nepojmenovanou tísní provázející celou polskou společnost, jíž se i přes zásobu valut nedá uniknout.
Precizní a nekompromisní drama o neporozumění, odtažitosti a neschopnosti najít štěstí se zažere hluboko pod kůži.

Teheránská tabu
Teheránská tabu | Little Dream Entertainment

Teheránská tabu (25. listopadu)

Írán je místem, kde se nežije snadno lidem, kteří touží po něčem víc než jen po následování pravidel. Kriticky to nahlíží animovaný film Teheránská tabu, který měl premiéru v roce 2017. Režisér a scenárista Ali Soozandeh v něm sleduje skupinu mladých lidí, kteří chtějí žít stejně jako jejich vrstevníci ve svobodném světě. Ne vždy jsou jejich přání rozumná a mohou obsahovat alkohol, drogy a nezávazný sex. Jenže z obyčejného aktu zbrklosti se v jejich světě stává rebelie proti systému. Za jakýkoli odpor vůči „slušnosti“ jim totiž hrozí velké nebezpečí, obzvláště ženám.
Tvůrci využívají náročnou metodu rotoskopie, kdy jsou scény nejprve natočeny s živými herci a následně přemalovány. Vzniká intenzivní efekt silné stylizace v kontrastu s autenticitou tvarů a pohybů.

Tísňové volání
Tísňové volání | Nordisk Film

Tísňové volání (2. prosince)

Minimalistický dánský thriller z roku 2018 si velmi rychle získal řadu nadšených příznivců. Z prestižního festivalu Sundance si dokonce odnesl cenu diváků, kteří ocenili příběh bývalého policisty Asgera Holma (Jakob Cedergren), jenž nyní pracuje jako dispečer na tísňové lince a místo večera plného nudy ho čeká největší výzva jeho života.
Ozve se mu totiž žena, jež tvrdí, že byla unesena. Hovor je rychle přerušen a možností, jak reagovat, není mnoho. Asger je ve své kanceláři vybavený pouze telefonem, což ale musí stačit k tomu, aby situaci vyřešil.
Mladý filmař Gustav Möller snímkem úspěšně debutoval. Dokázal vystavět napínavý a strhující příběh i v tak omezených kulisách, jakými je telefonní ústředna.

Kinolog: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.