Top kina ČR: Dwayne Johnson přetlačil Marka Vašuta i Vojtu Dyka

Top kina ČR: Dwayne Johnson přetlačil Marka Vašuta i Vojtu Dyka
Black Adam | Vertical Entertainment
5. MIMONI 2: PADOUCH PŘICHÁZÍ (USA)
Mimoni 2: Padouch přichází
tržby 1 milion 724 tisíce Kč / návštěvnost 10 432 diváci / 65 kin
Jak se dali dohromadi Mimoni a Gru ze série Já, padouch? O tom pojednává druhý animovaný celovečerák s rozjívenými žluťásky v hlavních rolích, který se od konce června, tedy skoro čtyři měsíce, drží na předních místech žebříčku. V tuzemských kinech druhé Mimoně vidělo přes 660 tisíc diváků, tržby činily přes 106 milionů korun. Až se budou v prosinci rekapitulovat letošní statistiky, Mimoni 2 budou v pomyslné pětce komerčně nejúspěšnějších titulů. Celosvětově se žluťásci blíží miliardě dolarů, statistiky BoxOfficeMojo aktuálně hlásí 932 mega.

4. IL BOEMO (Česká republika, Itálie, Slovensko)
Il Boemo
tržby 2 miliony 66 tisíc Kč / návštěvnost 13 281 divák / 104 kina
Novinka Petra Václava pojednávající o hudebním skladateli Josefu Myslivečkovi, který se ve druhé polovině 18. století proslavil v Itálii, skončila až čtvrtá. Výpravný snímek za 140 milionů korun s Vojtou Dykem v roli polozapomenutého skladatele zaujal recenzenty a Českou filmovou a televizní akademii, která titul Il Boemo vyslala na oscarové klání. Dyk předvedl mimořádně soustředěný herecký výkon, Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse přehrálo Myslivečkovy zapomenuté skladby, tvůrci dali do projektu zkrátka vše. 13 tisíc diváků v rámci stovky kin je ale ve výsledku komerčním zklamáním.

3. ÚSMĚV (USA)
Úsměv
tržby 2 miliony 315 tisíc Kč / návštěvnost 12 205 diváků / 37 kin
Téměř měsíc se v tuzemských kinech promítá horor Úsměv, který se stále drží v pomyslné top 5 (na rozdíl od titulu Halloween končí na jedenácté příčce). Na kontě má za tu dobu 56 tisíc divaček a diváků a tržby 10 milionů korun v rámci tržeb. Celovečerní režijní debut Parkera Finna je světovou senzací, která má na kontě 166 milionů dolarů, přičemž tvůrce vyšel na pouhých 17.

2. ZA VŠÍM HLEDEJ ŽENU (Česká republika)
Marek Vašut, Alžbeta Stanková, Zlata Adamovská
tržby 5 milionů 103 tisíce Kč / návštěvnost 30 877 diváků / 198 kin
Marek Vašut je zpátky jako svůdník v nové české komediální vztahovce. Ženy mu podléhají a následně kují pikle. Dalo by se to označit za prošlé a těžko poživatelé víno, jenže oni ho vážně pijí! Novinka Miloslava Šmídmajera se dostala až na druhou příčku, v rámci tržeb a návštěvnosti výrazně pokořila tituly jako Il Boemo i hororový Úsměv.

1. BLACK ADAM (USA)
Black Adam
tržby 6 milionů 329 tisíc Kč / návštěvnost 34 334 diváci / 176 kin
Dwayne Johnson v roli antihrdiny Black Adama pokořil všechny. DC komiks dle recenzentů nesnese víc než průměr, v rámci novinek si jej ale diváci a divačky vybírali nejčastěji. S Marvelem se v rámci komerčního dopadu stále míjí, například v USA ale Black Adam utržil velmi dobrých 67 milionů dolarů, čímž v rámci premiérového uvedení pokořil DC kolegu Shazama! (53 miliony dolarů) a přiblížil se Aquamanovi (67,9 milionů dolarů v rámci premiérového víkendu).
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Kinolog: Božský Vojta Dyk bez klobouku bos, upadnul mu nos. Dostane za to Oscara?

Po dlouhé době vzniknul v Česku tak ambiciózní historický životopisný film. Režisér Petr Václav přitom nikdy podobný projekt nedělal. Největší pastí by bylo hledat v něm nového Amadea. Il Boemo se vydává vlastní cestou.