3KinoFest obsadí Prahu. Do metropole přijede autor pozoruhodného filmu, jehož hrdinou je cirkusový osel

3KinoFest obsadí Prahu. Do metropole přijede autor pozoruhodného filmu, jehož hrdinou je cirkusový osel
Íá | 3KinoFest
Soutěžní festival 3KinoFest uvede již podeváté nejzajímavější filmy z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. Zároveň do centra hlavního města v první polovině příštího měsíce (probíhat bude od 9. do 18. listopadu) přenese to nejlepší ze středoevropské kultury.
„Poslední ročníky nás přesvědčily, že návštěvníky baví žánrová pestrost a různorodost. V několika následujících dnech uzavíráme nominace do soutěžní sekce a již teď mohu prozradit, že divákům nabídneme tři celosvětové filmové premiéry, i to, že besedovat bude například jeden z nejvýznamnějších polských režisérů Jerzy Skolimowski,“ říká ředitel přehlídky 3KinoFest Vavřinec Menšl.
Íá
Íá / EO | 3KinoFest
Skolimowski přiveze svůj nejnovější titul, drama Íá, pojednávající o údělu osla, který putuje z cirkusu až na jatka. Režisér za svůj nový film obdržel cenu poroty na letošním festivalu v Cannes. Drama se vztahuje ke klasice Roberta Bressona A co dále, Baltazare a autor ve snímku kombinuje realitu, přízemnost, metafyzično a empatii.
3kinofest-2022-1
Tamara Łempicka | 3KinoFest
Zahajovací večer 3KinoFestu bude určený nejen filmovým fanouškům a fanynkám. V jeho rámci bude poprvé po sto letech vystaven znovuobjevený obraz Portrét ženy s hochem na prsou polské malířky Tamary Łempicke. Kritici řadí autorku, která od roku 1919 tvořila převážně ve stylu art deco v Paříži, mezi nejvýznamnější umělkyně minulého století. Přátelila se s Pablem Picassem, portrétovala například Gretu Garbo. Od konce 30. let žila v USA, zájem o její dílo upadal a autorka zemřela roku 1980 v Mexiku. „Portrét ženy s hochem na prsou od Tamary Łempicke bude k vidění jen po dobu 24 hodin. Chtěl bych poděkovat Ivu Bartečkovi, jehož prostřednictvím můžeme tento unikátní olej na plátně veřejnosti poprvé po sto letech představit,“ doplňuje Vavřinec Menšl.
Dalším lákadlem doprovodného programu bude výstava kostýmů a rekvizit z filmu Pan Tau režiséra Jindřicha Poláka, kterou připravilo Barrandov Studio. Bude možné si také například zacvičit relaxační jógu na filmovou hudbu pod vedením herečky Petry Špindlerové (Kanárek, Non plus utras) nebo se zúčastnit výstavy a dražby fotografií Oldřicha Škáchy, dvorního fotografa Václava Havla.
3kinofest-2022
Barrandov Studio | 3KinoFest
Kompletní soutěžní a podrobný doprovodný program 3KinoFestu organizátoři zveřejní v nejbližších dnech. Na programu bude například apokalyptický eko-zombie snímek o dospívání, novinka Petra Václava Il Boemo pojednávající o hudebním skladateli Josefu Myslivečkovi, který se ve druhé polovině 18. století prosadil v Itálii, nebo dokument zaměřený na slavného režiséra Romana Polanského (Žaluji!, Pianista, Hořký měsíc, Čínská čtvrť).
3KinoFest
Přehlídka byla založena v roce 2013 a již od počátku klade důraz na propojování středoevropské kultury. Za dobu její existence organizátoři do České republiky přivezli téměř 500 filmů a hostili více než 350 významných osobností středoevropské kinematografie, díky čemuž je festival řazený mezi respektované filmové přehlídky ve střední Evropě.

Kinolog: Drama Ucho zničilo svého scenáristu, ale Bohdalová a ostatní vyvázli bez úhony

Jde o jeden z nejslavnějších filmů z minulého režimu, co skončily v trezoru. Nyní jde do kin jeho restaurovaná verze. Recenze se noří hluboko do minulosti, nachází nečekané paralely a ukazuje, v čem je Ucho nadčasový snímek.