Hellraiser: Hodnoceno od nejhoršího dílu série po nejlepší

Hellraiser: Hodnoceno od nejhoršího dílu série po nejlepší
Hellraiser | New World Pictures

Hellraiser: Revelations (2011)

Jsou mizerné díly série Hellraiser a představíme si jich tu více, než by bylo zdrávo, a pak je tu Revelations. Jde o první film série, ve kterém se neobjevil Doug Bradley jako Pinhead, jemuž se nelíbilo, jak produkce s natáčením filmu spěchala (lákali ho, i když ještě nebyl dokončený scénář), a nakonec roli definitivně odmítl kvůli nízkému platu, který přirovnal k „ceně lednice“. A dobře udělal. Výsledek nepůsobí ani jako celovečerní film. Svou laciností má blíže k fanouškovskému youtube videu, kde nikdo talent nepobral. U všech ostatních filmů fungují (když už nic) alespoň dílčí nechutnosti, Revelations nemá vůbec nic a jde o film, který si nenávist zcela zaslouží.

Hellraiser 8: Pekelný svět (2005)

Hellraiser 8: Pekelný svět
Nejzajímavější na tomhle jinak příšerně natočeném pokračování, které nemá s duchem série prakticky nic společného (jde de facto o klasickou teenagerovskou vyvražďovačku v jednom velkém domě), je z dnešního pohledu atraktivní obsazení. Že Lance Henriksen vymetá podobné kousky, překvapivé není, jde nicméně o jeden z prvních filmů, kde si zahráli Henry Cavill (Muž z oceli, Zaklínač) a Katheryn Winnick (Vikingové). A minimálně Cavill si svou první větší hereckou příležitost užil, co mu kamera dovolila.

Hellraiser: Judgment (2018)

Hellraiser: Judgment
Pokus o nápravu série po příšerném Revelations. Judgment je sice snaživý, ale stále dost podvyživený. Příběh sleduje tři detektivy, kteří pronásledují sériového vraha, a čas od času na scénu zaskočí i Pinhead a jeho kumpáni. Judgment, který v základu funguje jako policejní procedurální film, se snaží být ve stavbě vyprávění podobný klasice Sedm, ale nedokáže zakrýt to, že tu zkrátka nebyly na nic peníze. A i když jde v rámci možností o sledovatelný film, pořád jde o jeden z nejhorších a hlavně nejnudnějších dílů série.

Hellraiser: Návrat mrtvých (2005)

Hellraiser: Návrat mrtvých
Návrat mrtvých byl natáčený společně s Pekelným světem (ano, náklady se v téhle sérii drží nízko všemožnými způsoby), navíc stejným režisérem (Rick Bota), filmy ale nejsou dějově nijak propojené a Návrat mrtvých se aspoň snaží připomínat estetiku prvních dílů. V příběhu sledujeme americkou reportérku, jež je vyslána do Rumunska, aby prošetřila videokazetu. Na ní jsou záběry sekty, jejíž členové údajně umí oživovat mrtvé. A brzy se přirozeně zapojí Pinhead. Ani Návrat mrtvých není z ranku dobrých filmů, už jsme ale aspoň u dílu, který svým obsahem nabízí jistý faktor zábavy.

Hellraiser: Vyslanec pekla (2002)

Hellraiser: Vyslanec pekla
Šestý díl se pokouší navázat na původní film tím, že v něm vystupuje postava Kirsty Cotton, a sleduje jejího manžela poté, co Kirsty zřejmě zemře při autonehodě. Trevor trpí v důsledku nehody ztrátou paměti a snaží se znovu objevit, kým je, zatímco o sobě dávají vědět smrtící síly. Vyslanec pekla se více blíží psychologickým thrillerům, jako je Jakubův žebřík, než předchozím filmům Hellraiser. Ale protože se současně snaží držet trademarků série, končí najednou jako klasický Hellraiser, což úplně neladí s tím, jak je vyprávění budováno. Celkově vzato jde o neurážející kousek, jen více funguje jako psychothriller o ztrátě než příspěvek do série Hellraiser.

Hellraiser: Pekelný jezdec (1996)

Hellraiser: Pekelný jezdec
Pamatujete, jak divný byl druhý Highlander (1991), když se najednou přenesl do daleké budoucnosti a rázem jako by to byla úplně jiná, alternativní série? Pekelný jezdec, jehož děj se odehrává v roce 2127, má podobný chuťový ocas, v tomhle případě ale užitečný v tom smyslu, že byl aspoň odhalen zrod legendární ďábelské kostky. Obecně je pak tenhle díl v pěkném nepořádku, což lze přičítat rozporům mezi studiem a debutujícím režisérem Kevinem Yagherem, který byl nakonec z projektu stažený a výsledný film jeho původní vizi příliš nepřipomíná. Na YouTube je nicméně zveřejněná verze Helllraiser IV – Bloodline (Reconstruction Workprint), která se ji pokouší zrekonstruovat.
Filmu se každopádně nedají upřít ambice a svým pokusem o rozšíření universa Hellraisera je alespoň zajímavý. Jde navíc o první film, kde si zahrál Adam Scott, a současně o poslední díl série, který byl uvedený v kinech.

Hellraiser: Inferno (2000)

První Hellraiser, který putoval rovnou na video a paradoxně i jeden z nejsilnějších zářezů série. Detektiv Joseph Thorne vyšetřuje nový podivný případ vraždy a realita zkorumpovaného policisty se brzy zvrtne, když pronásleduje podezřelého zabijáka do pekelné králičí nory. Inferno funguje hlavně v rámci hutné atmosféry a není se čemu divit. Jde o režijní debut Scotta Derricksona, který později natočil filmy V moci ďábla, Sinister, Doctor Strange a Černý telefon. Inferno sice nepatří k Derricksonovým nejlepším filmům, jeho smysl pro zvrácenost a surrealismus, stejně jako cit pro hororové řemeslo jako takové, je ale z Inferna patrný po celou dobu.

Hellraiser III: Peklo na Zemi (1992)

Hellraiser III: Peklo na Zemi
Ve filmu Hellraiser III se hlavní hrdinka prvních dvou filmů Kirsty objevuje pouze v epizodní roli. Místo toho sledujeme reportérku Joey, jak se pokouší spojit Pinheada s duší kapitána Spencera, jeho původní lidskou podobou. Je to jediný způsob, jak poslat děsivého cenobita zpět do jeho vlastní dimenze dřív, než stihne rozpoutat peklo. Hellraiser III byl ve své době prvním dílem, který nenapsal ani nerežíroval Clive Barker, a přesto se úspěšně drží jeho stylu. Snaží se dokreslit příběh titulního padoucha a zároveň nabízí osobité momenty, na které fanoušci série nedají dopustit.

Hellraiser II (1988)

Hellraiser II
Po úspěchu prvního filmu bylo urychleně natočeno pokračování. Barker si ponechal velkou část herců a štábu původního filmu, vzdal se režisérského křesla, ale zůstal podepsaný pod příběhem. Po vzoru Halloweenu II (1981) se Hellraiser II soustředí na jedinou přeživší postavu z prvního filmu, v tomhle případě Kirsty. Netrvá dlouho a děsivé události se znovu rozběhnou a Kirsty musí spolupracovat s novými postavami, aby zabránila vzkříšení zla z prvního filmu. Hellraiser II rozšiřuje prvky a lore zavedené v jedničce, a zároveň představuje několik skutečně podivuhodných a hrůzostrašných výjevů, které patří k těm nejpůsobivějším a nejpamátnějším v celé sérii.

Hellraiser (2022)

Hellraiser
Letošní příspěvek, který slouží jako reboot série, je nejlepší verzí Hellraisera od dob originálu. Vypráví nový příběh, jenž se ale stále váže na mytologii série, a zaměřuje se na Riley, vyléčenou narkomanku. Po setkání s tajemnou kostkou musí čelit nevyzpytatelným nočním můrám, aby zachránila svého bratra, přátele a možná i sebe. Jamie Clayton hraje Pinheada a je důstojnou nástupkyní odkazu Douga Bradleyho. Jiní herci selhali, když se snažili napodobit Bradleyho výkon, ale Clayton uspěla tím, že roli pojala po svém. Po vizuální stránce je film perfektní. Žádné laciné béčko s mizivým rozpočtem, ale poctivá produkce. Režisér David Bruckner (Temný dům) vytvořil skvělý přírůstek do série, tak doufejme, že nebude poslední.

Hellraiser (1987)

Hellraiser
Původní a stále nejlepší. Základním tématem prvního dílu je, že lidé jsou skutečná monstra, zatímco Pinhead a cenobité jsou zobrazeni jako neutrální strana. Pokračování by se od této zajímavé rovnováhy sil bohužel snažilo odklonit, když v duchu jiných sérií dělalo z Pinheada tradičního slasherového padoucha, což podkopalo původní myšlenku. Jednička je z dnešního pohledu možná malinko formálně zastaralá, ostatně stála pouhý milion dolarů, pořád se ale může pochlubit nejlépe uchopeným příběhem, hutnou atmosférou a sérií nezapomenutelných znepokojivých scén. Právoplatné první místo.

Kinolog: Filmový Jan Žižka je jako Zelenskyj

Nejdražší český film Jan Žižka přišel na 450 milionů korun. Slavného vojevůdce představuje v době, kdy ještě neexistovalo husitské hnutí. Jedná se tedy nikoli o historický film, ale o fantasy. A recenze této fantazijnosti vychází vstříc.