Harry Potter osiřel, zemřel skotský herec Robbie Coltrane. Hrál jeho ochránce a přítele Hagrida

Harry Potter osiřel, zemřel skotský herec Robbie Coltrane. Hrál jeho ochránce a přítele Hagrida
Robbie Coltrane | Warner Bros.
Rodným jménem Anthony Robert McMillan se narodil do rodiny soudního lékaře a pianistky v roce 1950. Od mládí tíhl k umění, proto vystudoval takto zaměřenou školu. Věnoval se nejprve divadlu, coby dvacátník si změnil jméno na počest jazzového hudebníka Johna Coltrana, budoval si kariéru nejprve doma ve Skotsku a později v celé Británii.
Robbie Coltrane
Robbie Coltrane | 20th Century Fox
Od osmdesátých let se začal objevovat ve filmu a v televizi. Přestože vystupoval především jako excentrický komik, jeho zlomovou rolí byl asociální soudní znalec v kriminálce Cracker (Bedna), v níž vystupoval od roku 1993 a postupně mu vynesla tři ceny BAFTA – nejprestižnější britské filmové a televizní ocenění. Během devadesátých let se také mimo jiné objevil hned ve dvou bondovkách, a sice ve Zlatém oku a ve filmu Jeden svět nestačí, kde ztvárnil ruského mafiána. Celkem hrál v desítkách filmů od artových po komerční, především ztvárňoval výrazné vedlejší role. Mezi další jeho snímky patří třeba Flash Gordon, Z pekla či Van Helsing.
Do nejširšího povědomí světového publika se ale samozřejmě zapsal jako poloobr Hagrid v sérii Harry Potter mezi lety 2001 a 2011. J. K. Rowling ho prý jmenovala jako svou první volbu. Spolu s Alanem Rickmanem pro ni šlo o dvě nejdůležitější jména, jež si přála pro adaptaci své série získat. Na základě Coltranova výkonu také v době, kdy knižní série ještě nebyla dokončená, slíbila, že Hagrid v sérii neumře.
Jim Broadbent, Robbie Coltrane
Robbie Coltrane | Warner Bros.
Po dokončení Harryho Pottera se Coltrane dál objevoval ve filmech, televizi i na divadle, byť s mnohem menší intenzitou než dříve. Jeho agent nyní potvrdil, že 14. října zemřel. Příčinu úmrtí zatím neznáme.
Zajímavostí je, že ho režiséři často obsazovali do rolí obrů. Navzdory své objemné postavě proto musel nosit vycpávky a kameramani ho museli zabíra z podhledu, protože měřil na muže standardních 185 centimetrů. Pro snímek Van Helsing ho dokonce museli v postprodukci zvětšit pomocí počítačové úpravy.

Kinolog: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.