Filmová přehlídka Městem 2022 přináší tři snímky o dopravě a urbanismu včetně světové premiéry

Filmová přehlídka Městem 2022 přináší tři snímky o dopravě a urbanismu včetně světové premiéry
MAHATAH: Nenápadné příběhy z hlavního nádraží | Reck Filmproduktion GmbH
„Letošní ročník festivalu Městem se tematicky navrací ke svým počátkům a bude se věnovat především dopravě. Naším cílem je představit různé módy dopravy a jejich význam v otázkách udržitelného rozvoje měst a dopravních infrastruktur,“ vysvětluje Michal Lehečka, vedoucí Laboratoře udržitelného urbanismu ze spolku AutoMat.
Festival Městem 2022: Mahatah
Přehlídku Městem zahájí v úterý 18. října od 20.30 ve velkém sále kina Světozor premiéra filmu MAHATAH: Nenápadné příběhy z hlavního nádraží (MAHATAH: Side Stories from Main Stations), kde se ústředním fenoménem stávají vlaková nádraží, specifické časoprostory poskytující kulisu pro začátky a konce lidských dobrodružství, loučení a shledání, ale i skryté krásy organizace veřejné dopravy.
Promítání se zúčastní oba tvůrci filmu. Sandra Gysi a Ahmed Abdel Mohsen jsou nezávislí dokumentaristé, kteří už několik let spolupracují na režii a produkci filmů a multimediálních uměleckých instalací především na Blízkém východě. Potkali se ve Švýcarsku, kde Sandra vystudovala sociální antropologii a filmovou vědu a Ahmed filmovou režii. Záštitu nad akcí převzalo Švýcarské velvyslanectví v Praze a jedná se o světovou premiéru mimo domovské Švýcarsko.
filmova-prehlidka-mestem-prinasi-tri-snimky-o-doprave-a-urbanismu-vcetne-svetove-premiery
MAHATAH: Nenápadné příběhy z hlavního nádraží | Reck Filmproduktion GmbH
V pondělí 31. října promítne AutoMat americký snímek Svět před nohama (The World Before Your Feet), jehož hlavní protagonista Matt Green objevil pěšky celý New York. Během šesti let posbíral nespočet historek o místních, historii, útrapách i svobodě, které město nabízí. Matt jako svého druhu moderní následovník Luise Henryho Thoreaua se vzdal práce inženýra, svého bytu a většiny svého majetku, aby vyžil z 15 dolarů denně díky couchsurfingu a hlídání koček. Film produkovaný Jessem Eisenbergem, který má na kontě i nominaci na Oscara, vzdává hold nekonečně fascinujícímu městu a svobodě, kterou nacházíme v chůzi. Po promítání se uskuteční online diskuze s tvůrci filmu.
Festival zakončí promítání švédského snímku Život na kolech (Life on Wheels) od režisérů Davida Hodge a Hi-Jin Hodge. Tento dokumentární film vypráví příběh současného světa: urbanizované společnosti na pokraji ekonomické i ekologické revoluce. Snímek představí především vize a perspektivy současných expertů*ek na udržitelnou dopravu a rozvoj městských dopravních sítí. Po filmu bude následovat odborná diskuze s expertem*kou na dopravu.

Program filmové přehlídky Městem 2022

MAHATAH: Nenápadné příběhy z hlavního nádraží (MAHATAH: Side Stories from Main Station)
18. 10. 2022, 20.30, Kino Světozor 20.30
Švýcarsko, 2021, 79 min.
režie: Sandra Gysi & Ahmed Abdel Mohsen
filmova-prehlidka-mestem-prinasi-tri-snimky-o-doprave-a-urbanismu-vcetne-svetove-premiery-1
MAHATAH: Nenápadné příběhy z hlavního nádraží | Reck Filmproduktion GmbH
Svět před nohama (The World Before Your Feet)
31. 10. 2022, 20.45, Kino Světozor
USA, 2018, 95 min.
režie: Jeremy Workman
filmova-prehlidka-mestem-prinasi-tri-snimky-o-doprave-a-urbanismu-vcetne-svetove-premiery-3
Svět před nohama | Wheelhouse Creative
Život na kolech: Doprava pro století města (Life on Wheels: Transportation for a New Urban Century)
9. 11. 2022, 19 hodin, CAMP
Švédsko, 2019, 55 min.
režie: David Hodge & Hi-Jin Hodge
filmova-prehlidka-mestem-prinasi-tri-snimky-o-doprave-a-urbanismu-vcetne-svetove-premiery-5
Život na kolech: Doprava pro století města | New Story Space

Kinolog: Drama Ucho zničilo svého scenáristu, ale Bohdalová a ostatní vyvázli bez úhony

Jde o jeden z nejslavnějších filmů z minulého režimu, co skončily v trezoru. Nyní jde do kin jeho restaurovaná verze. Recenze se noří hluboko do minulosti, nachází nečekané paralely a ukazuje, v čem je Ucho nadčasový snímek.