Ekofilm 2022: Český dokumentarista byl u toho, když bolivijské pralesy zachvátily požáry mimořádných rozměrů

Ekofilm 2022: Český dokumentarista byl u toho, když bolivijské pralesy zachvátily požáry mimořádných rozměrů
Incendios | EKOFILM

Óda na přírodu

režie: Jan Haft, Německo
projekce: 13. října, 13 hodin, Kino Scala
Óda na přírodu
Vizuálně uhrančivá cesta vede německými horami a pastvinami přes pobřeží do hlubin Severního a Baltského moře. Óda na přírodu přináší překvapivé a okouzlující pohledy na životní prostředí a dává lidem naději, že není pozdě zachovat či obnovit přírodní dědictví. Jednoznačně pozitivní vzkaz režiséra snímku Jana Hafta.

Kapky života

režie: Farshid Azari, Írán
projekce: 13. října, 15 hodin, Kino Scala
Kapky života
Íránský farmář Masht Hussein už přes 30 let podstupuje vyčerpávající cestu do vyprahlé krajiny z jediného důvodu, aby přinesl vodu všem živým tvorům, kteří ji v nehostinné přírodě potřebují. Minimalistický a nikam nespěchající snímek je meditací o úctě k přírodě a živým tvorům, starostech, drobných radostech a smyslu života.

Finite: Klima ke změně

režie: Rich Felgate, Velká Británie
projekce: 13. října, 20:30, Kino Scala
Finite: Klima ke změně
Dokumentární snímek Finite: Klima ke změně je autentickým a sugestivním pohledem na fungování organizace německých aktivistů, kteří až do roku 2019 bránili Hambašský les před těžbou uhlí. Snaha o jeho záchranu se stala předmětem řady soudních sporů a protestních akcí, k nimž se trochu nečekaně připojili například frustrovaní obyvatelé anglického venkova, již zažili něco podobného – jejich domovy měly ustoupit vzniku nového dolu.

Incendios

režie: Martin Trabalík, Geraldine Zambrana Velez, Česká republika, Bolívie
projekce: 14. října, 17:45, Kino Scala
Incendios
V Bolívii vláda roku 2019 povolila vypalovat lesy za účelem získání orné půdy. Jenže následně se požáry vymkly kontrole (jen v roce 2019 pohltily plochu o rozloze téměř 60 tisíc kilometrů čtverečních a byly označeny za největší svého druhu v historii země) a do jejich zkrocení se zapojily sbory dobrovolných hasičů, v sázce totiž byly přírodní rezervace a lidská obydlí. Snímek Incendios vznikl ve spolupráci českého dokumentaristy Martina Trabalíka a bolivijské autorky Geraldine Zambrany Velez, kteří spolu s hasiči vyrazili do pomyslné první linie.

Zkrocená zahrada

režie: Salomé Jashi, Švýcarsko, Německo, Gruzie
projekce: 15. října, 20:15, Kino Scala
Zkrocená zahrada
Nesoutěžní snímek, který zaujal na loňském Sundance, zakončí letošní Ekofilm. Zkrocená zahrada pojednává o někdejším gruzínském premiérovi a jeho netradičním koníčku, skupování a převážení staletých stromů na svou zahradu. Film reflektuje hned několik témat, jakými jsou dědictví postsovětské země, mimořádná moc lidí z okruhu vládnoucí třídy, závislost chudých na bohatých a v neposlední řadě privatizace původní přírody.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
Téma5. 10. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can

Kinolog: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.