Nechť žije Wakanda! Blíží se epická marvelovka, která nadchne skalní fanoušky a v traileru připomene i Avatara

Nechť žije Wakanda! Blíží se epická marvelovka, která nadchne skalní fanoušky a v traileru připomene i Avatara
Black Panther: Wakanda nechť žije | Marvel Studios
Marvelovka s názvem Black Panther: Wakanda nechť žije vstoupí do tuzemských kin už 10. listopadu a čerstvě se připomíná upoutávkou, z níž naskakuje husí kůže. Za čtyři roky, které nás dělí od premiéry původního Black Panthera, se mnohé změnilo a filmové pokračování v režii Ryana Cooglera (Creed) vývoj podle všeho reflektuje s úctou i emocemi – ať už jde o osudové příběhové události kolem Avengers a Thanose nebo o reálné úmrtí herce Chadwicka Bosemana, představitele T'Chally.
Druhý Black Panther měl kvůli tragickému Bosemanovu osudu ztíženou situaci a tvůrci museli nahrazovat hrdinu, podle nějž je série pojmenovaná a který si získal srdce milionů fanoušků a fanynek. Komiksová stáj Marvelu je ovšem obsáhlá a v novém traileru se vracíme do smyšlené Wakandy nejen po boku starých známých postav, jako jsou Ramonda (Angela Bassett), Nakia (Lupita Nyong'o), Shuri (Letitia Wright) či Everett K. Ross (Martin Freeman), nýbrž také v doprovodu nového antagonisty Namora (Tenoch Huerta) a spousty odkazů ke komiksům i minulým filmům.
Black Panther: Wakanda nechť žije
Upoutávka je skvěle střižená do rytmu skladby Never Forget od zambijské umělkyně Sampy The Great, což jeden z uživatelů na YouTube označil jako největší hudební úspěch v dějinách jeho rodné Zambie. Důraz na africké reálie podporuje také výhradně afroamerické obsazení a lokace, které tentokrát zahrnují především scenérie překypující vodou a oceánem.
Některé záběry na domorodé africké kmeny napadající moderní lidská plavidla dokonce připomenou blížícího se Avatara 2, jemuž bude Wakanda Forever v blízké době jediným částečným konkurentem v otázce bohatosti efektů a celkového měřítka výpravy. Upoutávka ostatně přeskakuje mezi různorodými kulisami a samozřejmě neopomíjí epickou akci zahrnující i obrovskou přílivovou vlnu.
Ta je podle všeho úzce spojená s počínáním zloducha Namora, nezpochybnitelného vůdce ukrytého království Talocan, jehož mutantí DNA mu umožňuje létat a jenž dovede vyvolávat zemětřesení. Nedojde-li k představení dalších mutantů, Namor se zřejmě stane novým nejmocnějším X-Manem v rámci MCU. Napovídá tomu jeho minulost, kdy zavařil Avengers v dekádu starém komiksu Avengers vs. X-Men, i to, že jej v traileru označují jako boha Kukulkana. Ten je mýtickou bytostí, již pojmenovala a uctívala mayská civilizace už před španělskou kolonizací. Důkaz o jeho přítomnosti možná zazněl už v Avengers: Endgame, kdy byla Black Widow informována o podezřelém zemětřesení poblíž Wakandy.
Black Panther: Wakanda nechť žije
Black Panther: Wakanda nechť žije | Marvel Studios
Trailer rovněž představuje postavu Ironheart, která se poprvé objevila v komiksu Invincible Iron Man z roku 2016 a jejíž skutečné jméno je Riri Williams. Riri studovala na technologickém institutu Tonyho Starka a využila jeho starší oblek k potírání zločinu na vlastní pěst. Ztvárňuje ji herečka Dominique Thorne, která zatím v žádném marvelovském projektu neúčinkovala. Ironheart ovšem čeká velká budoucnost a Thorne už má v rozvrhu také sérii Ironheart, která na Disney+ dorazí příštím podzim, i velkolepé Avengers: Secret Wars pro rok 2025.
Závěr upoutávky pak dává krátce nahlédnout také na nástupce T'Chally, který nově obleče kostým Black Panthera. Přesněji řečeno, jedná se o nástupkyni. Nejpravděpodobnější scénář do obleku situuje postavu Shuri, kterou tento osud potkal v komiksech. Tvůrci se navíc dušovali, že herečka Letitia Wright dostane v tomto pokračování více prostoru než doposud, tudíž její nástupnictví mnozí berou jako hotovou věc.
Nejdůležitější ale je, že Ryan Coogler představuje vzrušující blockbuster naplněný láskou k ústřední subkultuře, který nepůsobí jako zbytečná výplň před zformováním nových Avengers. Přítomnost Namora podle znalců zajišťuje, že to tentokrát bude opravdu velké. A minimálně trailery zatím tento dojem jen podtrhují.

Kinolog: Všechno, všude, najednou: Úplně nejvíc nejlepší film roku?

Dva režiséři, co si říkají jen „Daniels", točí opravdu crazy videoklipy a filmy. Tento má zatím nejlepší recenze roku, ale musíte být hodně velcí fandové kung-fu, paralelních světů a buddhismu, abyste ho ocenili.