Top kina ČR: Jednohubka před prosincovým hlavním chodem. Dvanáct roků starý Avatar se s Janem Žižkou přetahuje o diváky

Top kina ČR: Jednohubka před prosincovým hlavním chodem. Dvanáct roků starý Avatar se s Janem Žižkou přetahuje o diváky
Avatar (2009) | Twentieth Century Fox
5. MIMONI 2: PADOUCH PŘICHÁZÍ (USA)
Mimoni 2: Padouch přichází
tržby 1 milion 661 tisíc Kč / návštěvnost 10 594 diváci / 85 kin
Stálice tohoto léta skončila na páté příčce. Mimoně v jejich druhém celovečerním animáku viděl 631 tisíc diváků, kteří v pokladnách nechali 101 milion korun. V rámci aktuálního žebříčku top 20 tržeb a návštěvnosti jde o druhý dlouhodobě komerčně nejúspěšnější titul hned za filmem Top Gun: Maverick (2022). Na ten přišlo 778 tisíc diváků, tržby činily 142 miliony korun.

4. ÚSMĚV (USA)
Úsměv
tržby 1 milion 797 tisíc Kč / návštěvnost 10 449 diváků / 86 kin
Horory táhnou, ty nízkorozpočtové obzvlášť, ani nemusejí být bůhvíjak kvalitní. Úsměv je jedním z nich. Přináší neokoukané tváře, vyžívá se ale v laciných lekačkách. Snímek s rozpočtem 17 milionů dolarů (Variety) utržil celosvětově 36 mega (BoxOfficeMojo), z USA přitom hned 22. Přitáhne pozornost i v době Halloweenu, který se slaví na konci října?

3. SPOLU (Česká republika)
Spolu | Bontonfilm
tržby 2 miliony 354 tisíce Kč / návštěvnost 14 469 diváků / 121 kino
Štěpán Kozub se ve filmu Spolu objevuje vroli autistického mladého muže, o něhož se stará filmová matka v podání Veroniky Žilkové. Dle prvních reakcí se Kozub nepřehoupl na stranu karikatury a duo režisérů David Laňka, Martin Müller přislo se solidním snímkem věnujícím se závažnému tématu lásky a obětavosti. Kdyby Unie filmových distributorů v rámci statistik zohledňovala návštěvnost před tržbami, dostalo by se drama Spolu před Avatara na druhou příčku.

2. AVATAR (USA)
Avatar
tržby 2 miliony 843 tisíce Kč / návštěvnost 14 383 diváci / 92 kina
Cameronův Avatar z roku 2009 je zpátky v kinech a už druhý víkend mimořádně zatápí aktuální produkci. Návrat na Pandoru je pomyslnou jednohubkou před druhým filmem ze série Avatar, který spolu s podtitulem The Way of Water vstoupí do kin na konci letošního prosince. Za necelé dva týdny si původní Avatar z českých sálů odnáší přes 9 milionů korun a návštěvnost činí téměř 60 tisíc diváků, což je pouze o něco málo méně, než co za tři víkendy utržila nová romanťárna s Julií Roberts a Georgem Clooneym Vstupenka do ráje (2022).

1. JAN ŽIŽKA (Česká republika)
Jan Žižka
tržby 2 miliony 986 tisíců Kč / návštěvnost 17 343 diváci / 125 kin
Po předchozím víkendovém orazu je snímek pojednávající o vzestupu nikdy neporaženého vojevůdce znovu na prvním místě. Jan Žižka nad Avatarem nicméně zvítězil o pouhé 144 tisíce korun, takže přetahovaná mezi Petrem Jáklem a Jamesem Cameronem pokračuje. Jaká je Jáklova vizitka? Z českých kin si jeho Žižka za necelý měsíc odnáší 45 milionů korun a návštěvnost necelých 280 tisíc diváků. Vypadá to, že meta půl milionu platících se pomalu rozplývá v nedohlednu. Statistiky webu BoxOfficeMojo uvádějí, že celosvětově Medieval, jak se film v USA a v jiných zemích nazývá, utržil 3 miliony dolarů (cca 75 milionů korun). Rozpočet snímku činil 450 milionů a jeho tvůrci se spoléhají na prodej práv v rámci streamovacích platforem. Lepení finančních děr ale bude během na dlouhou trať.
Martin Kubačák, Anna Cónová
Buko | Dorian Films
Kdo o víkendu neuspěl? Novinka Alice Nellis Buko (2022), která měla k dispozici 179 kin. Na zdařile natočené životní drama vyrazilo o premiérovém víkendu 5418 diváků, kteří v pokladnách nechali 853 tisíce korun. Režisérka Nellis se do kin vrátila po dlouhých sedmi letech, kdy uvedla do distribuce povedenou pohádku Sedmero krkavců (2015), na niž ale tehdy o premiérovém víkendu vyrazilo také málo lidí, pouhých 7561 platící.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Kinolog: Jak moc musel Adam Mišík fetovat, aby mohl hrát dealera?

Snímek BANGER. je spíš komedie, která se až ke konci překlopí v drama. Možná nejlepší český film roku je natolik propojený s hudbou, že i celá recenze je tentokrát hlavně hudební.