Kam se poděl Stifler? Představitel nejnadrženějšího školáka doplatil na osudovou image i propadák s Karlem Rodenem

Kam se poděl Stifler? Představitel nejnadrženějšího školáka doplatil na osudovou image i propadák s Karlem Rodenem
Sean William Scott | Universal Pictures
Jako Steve Stifler, jenž společně s dalšími středoškolskými studenty zběsile nadbíhá sexuálním fantaziím, je Sean William Scott neoddělitelnou součástí dospívání „devadesátkových“ dětí. Prci, prci, prcičky z roku 1999 (v originále American Pie) vydělaly po celém světě 235 milionů dolarů a řadu herců a hereček včetně Jasona Biggse, Eugena Levyho, Jennifer Coolidge či Shannon Elizabeth navždy proměnily v nestárnoucí slavné tváře.
Stifler ovšem vyčníval jako nejvíce excentrický charakter a o Scotta, jenž se do té doby živil jako údržbář či pracoval v losangeleské zoo, byl rázem enormní zájem. Před Prcičkami si přivydělával účinkováním v televizních reklamách American Express nebo Sunny Delight a vidět jsme jej mohli také v klipu Aerosmith k písni Hole in My Soul. Na obrazovkách herecky debutoval roku 1996 v sitcomu Unhappily Ever After a pokoušel se získat roli také v kultovní Pobřežní hlídce.
V letošním rozhovoru v The Rich Eisen Show herec vzpomínal, že konkurzu na seriál s Pamelou Anderson a Davidem Hasselhoffem se účastnil s dolarem a pár centy v kapse a ve volném tričku, které mělo zakrýt jeho neuspokojivou fyzickou formu. „Když mi sundali tričko, sebrali mi i práci,“ prohlásil Scott, jenž o své jediné peníze navíc přišel a musel si u castingových pracovníků půjčit na zpáteční cestu autobusem.
Seann William Scott
Prci, prci, prcičky
Když mu tedy produkce nabídla osm tisíc dolarů za první díl Prciček od neznámých režisérů Paula a Chrise Weitzových, po nabídce bez zaváhání skočil. Z filmu byl obrovský hit, který inicioval neméně úspěšná pokračování Prci, prci, prcičky 2 a Prci, prci, prcičky 3: Svatba. Čtvrtý díl Školní sraz, v němž se oblíbení aktéři setkávají po deseti letech a dokazují, že mentálně nijak nevyspěli, měl premiéru roku 2012 a při rozpočtu 50 milionů vydělal stále krásných 235 milionů dolarů. Celá série pak do kasičky studia přisypala 989 milionů dolarů.
Účast v generačním fenoménu Scottovi pochopitelně otevřela mnohé další dveře. Do roku 2005 si zahrál v řadě komediálně laděných filmů, které se dají považovat za kultovní – namátkou akčňák Vítejte v džungli, kde sekundoval začínající hvězdě Dwaynu Johnsonovi či velikánovi Christopheru Walkenovi, sci-fi komedie Evoluce, celovečerní verze klasického seriálu Mistři hazardu a také bláznivá parodie Hele vole, kde mám káru?
Ashton Kutcher, Seann William Scott
Hele vole, kde mám káru?
Většina těchto filmů zaznamenala finanční úspěch, ovšem s výjimkou hororu Nezvratný osud se Scott musel spokojit s hraním stále totožných charakterů, které do určité míry čerpaly z popularity a specifických rysů Stiflera. Lehkou odbočkou měl být akční Neprůstřelný mnich z roku 2003, v němž se Scott postavil vedle hongkongské ikony Yun-fat Chowa a také vedle Karla Rodena, jenž ztvárnil hlavního kung-fu padoucha. Chow byl hvězdou díky Tygru a drakovi a rovněž z dynamických akčňáků Johna Woo, které se režisér Paul Hunter pokoušel v Neprůstřelném mnichovi vykrádat zběsilou střihovou skladbou a množstvím kontaktních soubojů.
Ambiciózní snímek ovšem u kritiky i publika naprosto propadl, při rozpočtu 52 milionů dolarů vydělal necelých 40 a Scottovi znemožnil postup do první hollywoodské ligy. Mistři hazardu si finančně vedli o poznání lépe, ale kritika je opět ztrhala. Scott tedy pokračoval ve ztvárňování nenáročných „stiflerovských“ úloh a komedie jako Pan tělocvikář, Povýšení nebo Můj život idiota ho dominantní škatulky nezbavily.
Yun-Fat Chow, Seann William Scott
Neprůstřelný mnich | 2003 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.
Není přitom pravda, že by jen hrál sám sebe. Scott totiž v soukromí nikdy neproslul jako král večírků či sukničkář. Jako nejmladší ze sedmi sourozenců si ostatně nikdy nemohl navyknout na příval pozornosti. Na vysoké škole hrával fotbal, baseball i basketbal, ale zpětně o sobě hovoří jako o nerdovi. Charakter Stiflera prý založil na kombinaci jeho reálných spolužáků. V rozhovoru pro IGN se nechal slyšet, že ve sportu nenacházel potřebnou radost a vždy vystupoval jako zakřiknutý moula, jenž vtipálkům záviděl jejich úspěchy u děvčat.
Na Redditu herec přiznal, že pokud by roli Stiflera nedostal, možná by se nedokázal prosadit nikdy. Je tedy přirozené, že už dvě dekády žije na účet této průlomové úlohy, přičemž v posledních letech se občas pokoušel o změnu kurzu. V dramatickém režijním debutu Courtney Cox Just Before I Go z roku 2015 ztvárnil muže, jenž si před plánovanou sebevraždou hodlá vše vyříkat s okolím, které ho podle něj stáhlo na dno. „Zahrát si opak toho, co mě v minulosti proslavilo, bylo odměňující,“ řekl tehdy pro magazín Variety. Kritici ani diváci ovšem jeho úsilí opět neodměnili a snímek samotný i hercův výkon obdržely vlažná hodnocení.
Posledním větším filmem pro kina, v němž si Scott zahrál, byl horor Bloodline z roku 2018. Zachraňuje ho však televize a vídali jsme jej ve třetí sérii seriálového spin-offu Smrtonosná zbraň. Letos na jaře měl na Hulu premiéru také mockumentární sitcom Welcome to Flatch, v němž Scott dostal jednu z vedlejších rolí.
Hercovou zřejmě nejlukrativnější zakázkou z posledních let byla animovaná série Doba ledová, v níž od druhého dílu dabuje vačičáka Crashe. Filmy z této franšízy stabilně vydělávají velké peníze a Scott se o střechu nad hlavou určitě bát nemusí. Portál Celebrity Net Worth letos odhadl jeho jmění na 25 milionů dolarů.
Seann William Scott
Welcome to Flatch | Hulu
Scottův fyzický ústup ze sledovaných produkcí ale odpovídá jeho nárokům na soukromí, které si přísně střeží a novinářům nedává moc šancí do něj rýpat. Jen minimálně se účastní veřejných akcí a ticho, které kolem něj už dlouho panuje, jeho kariéře rovněž neprospívá. Je ale zároveň jeho přirozenou součástí – už roku 2003 pro časopis People tvrdil, že nikdy nechodí pařit a že představa alkoholického večírku je pro něj redukovaná na láhev dosud nevyzkoušené značky vína.
Mnohé tedy překvapilo, když herec roku 2011 dobrovolně nastoupil rehabilitaci z blíže nespecifikovaných osobních a zdravotních komplikací. Přirozeně se psalo o problémech s alkoholem či drogami, ale dostupné informace o Scottovi těmto scénářům neodpovídají. Pravý důvod tehdejší třicetidenní ozdravné kúry zůstává neznámou dodnes.
Příliš se toho neví ani o hercově milostném životě. Šuškalo se, že mezi lety 2005 a 2008 randil s modelkou Deannou Miller. V březnu 2012 se zasnoubil s další modelkou Lindsay Frimodt, ovšem o deset měsíců později byly zásnuby zrušeny a pár se rozešel, byť přátelské vztahy údajně přetrvaly. Roku 2019 se Scott oženil s bytovou designérkou Olivií Korenberg.

Kinolog: Jak moc musel Adam Mišík fetovat, aby mohl hrát dealera?

Snímek BANGER. je spíš komedie, která se až ke konci překlopí v drama. Možná nejlepší český film roku je natolik propojený s hudbou, že i celá recenze je tentokrát hlavně hudební.