Festival seriálové tvorby ovládlo drama z oslavy, na kterou nikdo z účastníků nezapomene

Festival seriálové tvorby ovládlo drama z oslavy, na kterou nikdo z účastníků nezapomene
Piknik | Serial Killer
Letošním vítězem se stal ukrajinský seriál režisérky Iriny Gromozdy Piknik (2022). Drama pojednává o oslavách čtyřicátých narozenin krizí zmítaného Olega, které odstartují sérii vyhrocených situací vedoucích k rozkladu komunity přátel a jejich dětí.
Bez signálu
Bez signálu | Serial Killer
Čestné uznání od poroty získal chorvatský seriál Bez signálu (2021), který zachycuje melancholii evropských postkomunistických zemí několik dekád po pádu železné opony s veškerou euforií i rozčarováním.
Cenu za nejlepší webseriál si letos odnesla novinka České televize Pět let, která dnes vstupuje do iVysílání a jejíž recenzi si na stránkách Kinoboxu budete moci přečíst ještě dnes. Pět let pojednává o jednom maturitním večírku a jednom znásilnění, které je nahlížené z perspektivy oběti i pachatele.
Michal Reitler
Michal Reitler | Česká televize
Známé je také jméno laureáta čtvrtého ročníku ceny Progressive Killer pro výjimečnou osobnost televizní tvorby s vlastní vizí a celoevropským přesahem. Jejím letošním držitelem se stal ředitel vývoje obsahu TV Nova Michal Reitler (na Serial Killeru představil novou minisérii Král Šumavy), který do soukromé sféry přešel z České televize, kde se podílel na produkci oblíbených a ceněných pořadů, jako jsou seriál Most! (2018), dvoudílná Dukla 61 (2018), Ochránce (2021) nebo Devadesátky (2022).
Program Serial Killera vygradoval v sobotu večer představením nové řady kultovního seriálu Království od Larse von Triera (Antikrist, Melancholia, Nymfomanka). Království s podtitulem Exodus se společně se dvěma předešlými řadami a téměř kompletní filmovou retrospektivou dánského režiséra už tento podzim objeví v českých kinech a na VOD platformě KVIFF.TV.
Království
Království Exodus | TrustNordisk
Článek byl zpracovaný s využitím tiskových materiálů festivalu Serial Killer.

Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.