Simpsonovi zase jednou vytáhli věšteckou kouli. Největší filmový zvrat letoška uhádli už před sedmi lety

Simpsonovi zase jednou vytáhli věšteckou kouli. Největší filmový zvrat letoška uhádli už před sedmi lety
Simpsonovi | 20th Century Fox Television / Matt Groening
Simpsonovi jsou od roku 1989 nejen studnicí chytrého humoru z prostředí nižší střední třídy, ale hlavně zrcadlem Spojených států, jejich kultury, sociálních stavů či mezinárodní politiky. Na tvorbě seriálu, který si zamilovali lidé po celém světě, se podílí špičkoví pracovníci ze všemožných oborů. A to včetně kinematografie, která při současném rozvoji streamovacích služeb prochází turbulentním obdobím.
Finanční politika velkých studií se mění v závislosti na poptávce, a ta je v posledních letech upnutá především na prověřené či nostalgické značky. Řada originálních blockbusterů s vysokými rozpočty v kinech propadla i proto, že koronavirus dal sbohem dřívější bezpečnosti a studia začala posílat velkofilmy současně na stream. Týkalo se to hlavně společnosti Warner Bros., která odmítla v nejistých dobách riskovat plné nasazení do kin. A když se letos spojily společnosti WarnerMedia a Discovery, čímž daly vznik Warner Bros. Discovery, ekonomická obezřetnost ještě zesílila.
Batgirl
Batgirl | DC Entertainment
Nový šéf společnosti David Zaslav vyhlásil období masivního šetření a také kontroly kvality, čímž chce tvorbu pro kina či pro přidruženou platformu HBO Max stabilizovat a pohlídat si návratnost. Komiksová Batgirl za 90 milionů dolarů a s herci jako Brendan Fraser či Michael Keaton pak podle všeho doplatila na negativní testovací projekce a studio ji raději pohřbilo. Tímto radikálním krokem si údajně uškudlilo nějakých 20 milionů dolarů na daňových odpisech, což nápadně připomíná scénář z 26. čarodějnického dílu Simpsonových, který byl odvysílaný roku 2015.
Na spojitost upozornil hororový režisér Joe Russo na svém twitterovém účtu a přiložil rovněž video s inkriminovanou pasáží.
Situace není zcela totožná s Batgirl a studioví hlavouni se účastní první veřejné projekce blockbusteru Zilla, kde Godzilla s tváří Homera bojuje s jiným obřím ještěrem. V tu chvíli se paroduje MonsterVerse studia Lionsgate, který započal Godzillou roku 2014 a až po premiéře této epizody Simpsonových se rozrostl o další bitvy titánů ve filmech Kong: Ostrov lebek nebo Godzilla II Král monster. Animovaný seriál pak ale pokračuje v duchu letošní kauzy.
„Tak to je vážně hit, prodali jsme jen jeden lístek,“ stěžuje si šéf produkce. Jediným platícím divákem je přitom Komiksák, jenž vzápětí oponuje, že si chtěl pouze zajistit místo na nové Star Wars, které „budou stát za prd“. V tom můžeme spatřit rovněž předpověď Vzestupu Skywalkera, který dle většiny recenzentů skutečně „za prd“ stál, ale aktuálnější je následná byznysmenova odpověď: „Mám jen jedno řešení. Vyhodíme všechno do moře a ztráty zaplatí pojišťovna.“ Jeden z podřízených na to reaguje slovy „Tak se dělají filmy, Steve, proto jsi naším šéfem ty.“
V následné scéně, která již součástí ukázky není, jsou filmový materiál Zilly a veškeré akční figurky vrženy přes palubu. Následuje titulek, podle něhož se „Zilla vrátí, až se zapomene na tu poslední“. Není přitom vyloučené, že až fanoušky a fanynky přejde trpkost ze zrušení očekávané Batgirl, která měla být součástí comebacku oblíbeného Brendana Frasera a v níž si Michael Keaton po třiceti letech znovu zahrál Batmana, Warner Bros. Discovery to možná opravdu zkusí znovu.

Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.