V bizarní bublině největšího amerického města pro seniory. Festival Film a architektura vzdá poctu Aleně Šrámkové a irskému géniovi, který zemřel příliš brzy

V bizarní bublině největšího amerického města pro seniory. Festival Film a architektura vzdá poctu Aleně Šrámkové a irskému géniovi, který zemřel příliš brzy
z filmu Rodas | Film a architektura
Mottem letošního ročníku je: „Nebourej, transformuj!“ Festival se tak z velké části zaměří na ekologický, ekonomický i etický rozměr architektury a výstavby a představí zdárná řešení rekonstrukcí a revitalizací.

Trailer: Inženýrova fantazie

Inženýrova fantazie
Ve čtvrtek 29. září proběhne ve velkém sále pražského kina Světozor oficiální zahájení festivalu snímkem Inženýrova fantazie. Nevšední pocta skromnému géniovi Peteru Riceovi přibližuje mimořádnou kariéru a osobnost jednoho z nejuznávanějších statiků konce 20. století – od dětství v irském Dundalku přes práci na světoznámých stavbách jako Opera v Sydney, Centre Pompidou nebo Lloyd’s Building až po jeho předčasnou smrt v roce 1992. Pomocí unikátních záběrů jeho samého a rozhovorů s jeho pracovním i rodinným okolím dokument odhajuje příběh skromného génia, který ve stínu architektonických ikon umožnil postavit do té doby zcela nerealizovatelné stavby, jež stále fascinují svět.
Esquizo
Esquizo | Film a architektura
Program nabídne filmy s poutavou architekturou a představí i jejich nepříliš známé autory v sekci Neviditelní architekti. Výjimečnou projekcí bude experimentální snímek Esquizo z roku 1970 španělského architekta Ricarda Bofilla, mimo jiné autora několika pražských realizací jako Corso Karlín nebo rezidence Obecní dvůr.
Mi abuela
Mi abuela | Film a architektura
Chybět nebude ani pocta nedávno zesnulé „první dámě české architektury“ Aleně Šrámkové (1929 – 2022). Během ní bude promítnut krátkometrážní snímek Mi abuela režisérky Karolíny Šrámkové, která je vnučkou slavné architektky, dokumentární portrét První dáma české architektury od Jany Chytilové a Trochu poučnej barák režiséra Jiřího Kouta zaměřený na stavbu nové budovy ČVUT v Praze. Ta byla dle návrhu Aleny Šrámkové dostavěna v roce 2011 a vysloužila si nejen řadu ocenění, ale také dost kritiky.
Jean Prouvé's House
Jean Prouvé's House | Film a architektura
Projekcemi francouzského dokumentu Jean Prouve's House, za jehož vznikem stojí původem Čechoslovák Stan Neumann, pravnuk básníka S. K. Neumanna, a snímku Pina (2011) renomovaného režiséra Wima Wenderse (Nebe nad Berlínem, Buena Vista Social Club) provede diváky a divačky v pátek 30. září v Kině 35 režisér Jan Hřebejk, který je velkým fanouškem architektury. Do své filmové sekce Inspirace vybral snímky, ve kterých hraje architektura hlavní i vedlejší roli.
Pina
Pina | HCE
„Pro letošní ročník jsme ke spolupráci přizvali filmového režiséra Jana Hřebejka. Pro festival vybral výrazné a specifické filmy, které osobně uvede. Jedním z nich je celovečerní film Pina, propojující tanec a architekturu, jehož filmové lokace se odehrávají v současných stavbách významných architektů,“ říká ředitelka festivalu Film a architektura Marcela Steinbachová.

Trailer: The Bubble

The Bubble
Festival Film a architektura skončí 3. října v pražském kině Světozor a o den později v brněnském Kino Art projekcí bizarního dokumentu The Bubble (2021). Přibližuje floridskou oblast Villages, největší komunitu důchodců v USA. Tento neustále se rozšiřující utopický projekt amerického snu má negativní ekologické a sociální dopady na vnější okolí. Po pražském promítání proběhne filmový komentář Aleše Stuchlého a Víta Schmarce z pořadu Čelisti Radia Wave.
film-a-architektura-jiz-29-zari-nejen-v-praze
Pražská část festivalu Film a architektura bude probíhat od čtvrtka 29. září do úterý 4. října. | Film a architektura
Film a architektura letos zavítá do Prahy, Berlína, Brna, Frýdlantu, Hodonína, Hradce Králové, Hranic, Josefova Dolu, Karlových Varů, Libčic nad Vltavou, Nymburku, Opavy, Ostravy, Pardubic, Piešťan, Plzně, Rajeckých Teplic, Řevnic, Ústí nad Labem, Vratislavic nad Nisou, Vysokého Mýta, Zlína a Žiliny.
Detailní program přehlídky najdete na festivalovém webu.

Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.