M*A*S*H slaví 50 let od premiéry. Jak dnes vypadají Hawkeye a Hunnicutt?

M*A*S*H slaví 50 let od premiéry. Jak dnes vypadají Hawkeye a Hunnicutt?
M*A*S*H | 20th Century Fox Television
Seriál M*A*S*H spatřil světlo světa v roce 1972 a vysílal se celých jedenáct let až do roku 1983. Za tu dobu vzniklo neuvěřitelných 256 epizod a honosí se řadou cen. M*A*S*H získal celkem sto nominací na ceny Emmy, z nichž čtrnáct proměnil a podařilo se mu získat i osm Zlatých glóbů.
Tvůrcem seriálu je Larry Gelbart, ve své době se jednalo o jeden z prvních oficiálních seriálových spin-offů celovečerního filmu. Snímek MASH z roku 1970 v režii Roberta Altmana přitom vycházel z knihy Richarda Hookera z roku 1968 MASH: A Novel About Three Army Doctors. Seriál natočila společnost 20th Century Fox Television pro stanici CBS.
Wayne Rogers, Alan Alda
M*A*S*H | 20th Century Fox Television
Všechny tyto tři projekty se značně liší. Jména postav a řada detailů se s ohledem na knižní předlohu změnila a ohromný rozdíl je i mezi původním snímkem a seriálem. Režisér Altman se nechal slyšet, že seriál nesnáší. Jeho snímek je totiž mnohem syrovější, cyničtější a neobsahuje ani zdaleka tolik humoru. Seriál ale na humoru stavěl a proto byl do zvukové stopy zapracován i smích a potlesk publika, Velká Británie několik dílů omylem pustila bez této stopy a když to poté BBC napravila, ihned obdržela velké množství nespokojených reakcí, že smích kazí náladu seriálu. Česká republika se proto vydala cestou diváků a M*A*S*H byl u nás vysílán bez smíchu a potlesku, o což se herci a štáb prý marně snažili jedenáct let.
Hlavními hrdiny příběhu jsou doktoři a sestry sloužící v mobilní vojenské nemocnici 4077 v Uijeongbu v Jižní Koreji během korejské války (1950 – 1953). Herecké složení se za roky vysílání měnilo a jedinými dvěma herci, kteří účinkovali v celém seriálu bez přerušení, byli Alan Alda v roli kapitána Benjamina „Hawkeye“ Pierce a major Houlihanová alias Šťabajzna v podání Loretty Swit.
Loretta Swit, Jamie Farr
M*A*S*H | 20th Century Fox Television
Waynea Rogerse v roli Johna „Trappera“ McIntyrea vystřídal po čtvrté řadě Mike Farrell jako B. J. Hunnicutt, který zůstal až do konce seriálu. Stejné to bylo i s postavou Franka Burnse ztvárněného Larrym Linvillem, kterého po šesté řadě nahradil David Ogden Stiers jako Charles Emerson Winchester III. Změna nastala i v případě nejvyššího postu u 4077 – s McLeanem Stevensonem jako velitelem Henrym Blakem se publikum na konci třetí tady rozloučilo, nově se v další sérii objevil Harry Morgan hrající Shermana Pottera.
Nedílnou součástí seriálu ale byli i Gary Burghoff jako Walter „Radar“ O'Reilly, William Christopher jako otec John Mulcahy a Jamie Farr jako Maxwell Klinger. Zajímavostí přitom je, že postava Klingera se měla v seriálu objevit pouze v jedné epizodě. Publiku se ale líbila natolik, že se stal plnohodnotným hrdinou příběhu. Herec Jamie Farr má v seriálu na krku „psí známky“, které skutečně nosil, když sloužil v korejské válce. Jako jediný člen hereckého obsazení měl s tímto válečným konfliktem osobní zkušenost.
Larry Linville, Wayne Rogers, Alan Alda
M*A*S*H | 20th Century Fox Television
Natáčení probíhalo v parku Malibu Creek State a od roku 2008 toto místo zdobí originální rozcestník ze seriálu. Venkovní scény se filmovaly poblíž Calabasasu u Los Angeles (pro skutečné milovníky jsou vložené i souřadnice 34°5′47.55″N 118°44′41.24″W) a jednalo se o stejné místo, kde probíhalo i natáčení původního snímku z roku 1970, ačkoli se snížil počet stanů a mírně se změnilo jejich rozestavění. Vnitřní scény pak vznikaly ve studiích Fox. Těsně před skončením natáčení zničil tábor rozsáhlý požár, který scenáristé nakonec zapracovali i do poslední epizody seriálu, kde ho způsobily nepřátelské zápalné bomby a jednotka 4077 byla nucená se přestěhovat.
Málokdo ale asi ví, že se filmaři pokoušeli i o několik spin-offů. Seriál M*A*S*H - Co bylo potom se vysílal od roku 1983 do roku 1985 a vyprávěl příběhy několika postav seriálu, které se po válce sešly v jedné nemocnici. Trapper John, M.D. (1979 –1986) se odehrával třicet let od událostí ze seriálu a Trapper v něm působil jako primář chirurgického oddělení v nemocnici v San Franciscu. A natočen měl být i seriál W*A*L*T*E*R (1984), ve kterém se Radar po návratu z války přidává k policii v St. Louis, ale dál než na natočení pilotního dílu nedošlo. Asi není třeba dodávat, že všechny projekty selhaly a publikum příliš nezajímaly. Originál byl zkrátka originál a nešlo jej napodobit.
Alan Alda, Mike Farrell
M*A*S*H | 20th Century Fox Television
M*A*S*H se ale nezapsal jen do srdcí diváků, ale i do srdcí samotných herců a hereček. Důkazem je nejčerstvější příspěvek Alana Aldy na jeho Twitteru, na kterém sdílel fotografii s kolegou Mikem Farrellem, jak oslavují 50. výročí seriálu se sklenkou vína v ruce. Obrázek doprovodil těmito slovy: „Mike Farrell a já si dnes připíjíme na 50. výročí show, která změnila naše životy, a na naše skvělé kamarády, kteří z něj udělali to, čím byl. M*A*S*H pro nás byl úžasným darem.“
A málokdo asi ví, kolik pozdějších filmových hvězd se v seriálu objevilo. V menších rolích se zde mihli například Patrick Swayze (9. řada, epizoda 18), Leslie Nielsen (1. řada, epizoda 16), Ron Howard (1. řada, epizoda 17), Pat Morita a John Ritter (2. řada, epizoda 13), Brian Dennehy (5. řada, epizoda 22), Shelley Long (8. řada, epizoda 15), Rita Wilson (epizoda Blood and Guts v 10. řadě a Hey, Look Me Over v 11. řadě), Laurence Fishburne (10. řada, epizoda 14) a Jeffrey Tambor (11. řada, epizoda 3).
Poslední díl s názvem Na shledanou, sbohem a amen se stal nejsledovanějším dílem v dějinách americké televize. Vidělo ho osmdesát milionů diváků! A ještě poslední poznámka na konec. Natáčení seriálu bylo čtyřikrát delší (celkem šlo o dvanáct let) než samotná korejská válka, která trvala roky tři.

Kinolog: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.