Filmová queer verze Jokera byla sice stažena z festivalu kvůli problémům s autorskými právy, její divoký trailer ale ještě nezakázali

Filmová queer verze Jokera byla sice stažena z festivalu kvůli problémům s autorskými právy, její divoký trailer ale ještě nezakázali
The People's Joker | TIFF
Vera Drew měla letos v plánu debutovat na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu filmem, který napsala, režírovala a hraje v něm hlavní roli a který je inspirovaný legendárním padouchem Jokerem z DC. Po Batgirl tu tak máme v krátké době druhý film se superhrdinskou tematikou, který možná nikdy nespatří světlo světa. Trailer na transgenderovou verzi Jokera je ale naštěstí stále online (prozatím), takže se s vámi o něj rádi podělíme. Stojí totiž za to.
The People's Joker
Podle této divoké upoutávky se zdá, že má jít o svéráznou parodii na úspěšného Jokera v podání Joaquina Phoenixe. Vidíme ctižádostivého klauna, který je připravený vypořádat se se světem. Jediný rozdíl je v tom, že tento film se zaměřuje na postavu, která objevuje svou transgenderovou identitu. Je poměrně zřejmé, že se nejedná o film, který by se bral vážně.
Když byl film The People's Joker ještě ve vývoji, Vera Drew si dala záležet na tom, aby se o něm na Twitteru dostatečně mluvilo. V tuhle chvíli je sice již dávno dotočeno, premiéra je ale v nedohlednu. Společnost Warner Bros. Discovery zatím ke snímku oficiální vyjádření nevydala, The People's Joker byl ale znenadání stažený ze zmíněného festivalu kvůli problémům s právy. Dá se proto očekávat, že Warneři nějaké právní kroky již podnikli.
Poté, co byl film stažen, Drew v rozhovoru na YouTube uvedla, že se dostala do šedé zóny právních kliček, protože nevlastní práva na Jokera ani na Batmana. Na druhou stranu říká, že její film má být parodií. Americký nejvyšší soud uvádí, že parodie, jako je Scary Movie, jsou chráněné prvním dodatkem coby forma vyjádření a podléhají proto výjimce, pokud jde o porušení autorských práv. Warneři nicméně pilně pracují na pokračování Joker: Folie à Deux s Joaquinem Phoenixem a Lady Gaga a podobný druh marketingu zřejmě nebude to, o co by před uvedením stáli.
Joaquin Phoenix
Joker | 2019 Warner Bros. Entertainment Inc.
The People's Joker možná neměl na TIFF takovou premiéru, v jakou Vera Drew doufala, ale kdo ví? Třeba se jí dočká na jiném festivalu. A kdyby ne, vždy může svůj osobitý projekt uvést jako fanouškovské video na YouTube.
Vera Drew je LGBTQ+ režisérka a střihačka, která pracuje v televizi a u filmu již téměř deset let. Nedávno režírovala dvanáctou sérii show On Cinema at the Cinema. Předtím se podílela na scénáři, střihu a výkonné produkci seriálu Beef House. Pomáhala také se startem streamovací služby Channel 5, pro niž napsala a režírovala hned čtyři seriály. Kromě toho působila jako hlavní střihačka výborně hodnocené satirické dokukumentární ⁠série Who Is America? Sachy Barona Cohena, za kterou byla nominovaná na cenu Emmy.

Kinolog: Tak nám zakázali vysílat Vinnetoua v televizi! Co s tím budeme dělat, mámo?

V posledních dnech nás německá a česká bulvární média zásobovala dezinformacemi, že se zakazují filmy s Vinnetouem. Není to pravda. Je ale pravda, že mayovky jsou v něčem překonané a třeba i lehce rasistické?