Constantine se vrátí! Nostalgický cyklus upřel zrak na cynického exorcistu Keanu Reevese a rozhodl se dát mu druhou šanci

Constantine se vrátí! Nostalgický cyklus upřel zrak na cynického exorcistu Keanu Reevese a rozhodl se dát mu druhou šanci
Constantine | Warner Bros.
Vlastně to není překvapivé. Právě dospěla generace, jejíž členové viděli Constantina jako děti nebo dospívající a cítí k němu automaticky pozitivní emoce. Nostalgický popkulturní cyklus pátrá právě po takových značkách, jež mohou s vynaložením minimálního úsilí trhnout balík.
Keanu Reeves
Constantine | 2004 Warner Bros.
A co víc, Keanu Reeves zažívá posledních pár let nebývalou „reenesanci“, a to opět proto, že symbolizuje ty nejlepší mladistvé vzpominky generace, jež právě dorostla do plné kupní síly. V Johnu Wickovi navíc dokázal, že pořád utáhne film, a jako příjemný bonus se o něm proslýchá, že je to vážně milý chlapík, který si v životě prožil hodně zlého, ale dokázal z toho vyjít se vztyčenou hlavou a srdcem na pravém místě. Stal se tedy parasociálním kamarádem velkého množství lidí, kteří věří, že ho osobně znají, chápou a ztotožňují se s ním. Reeves se stal lidovým hrdinou pro jednadvacáté století.
Warneři tedy oznámili, že pokračování akčního hororu o cynickém bojovníkovi s vyslanci pekla se dostalo do fáze vývoje, opět pod vedením režiséra Francise Lawrence. Pomůže mu scenárista Akiva Goldsman, jenž dělá hlavně na televizním Star Treku a jehož produkční společnost dvojku zaštítí.
Dalším z producentů je J. J. Abrams. Ten si poslední roky poněkud pošramotil pověst novou prequelovou trilogií Hvězdných válek, jež byla z dramaturgického hlediska velmi nedomyšlená. Krom tohoto škraloupu má ale Abrams pořád na kontě zlomový seriál Ztraceni, restart Mission Impossible i Star Treku, takže je snad důvod najít vůči němu trochu vstřícnosti.
Tilda Swinton
Constantine | 2004 Warner Bros.
Do skutečného začátku produkce, natož rozjetí kamer a tím spíš premiéry je ještě hodně daleko a vůbec není jisté, že další fáze vůbec nastanou. Nedá se tedy zatím spekulovat o zápletce, premiéře nebo o jménech herců. Samozřejmě s výjimkou potvrzeného Reevese, bez nějž by mělo pokračování pramalý smysl. Jednička měla ale obecně skvělé obsazení a návrat Rachel Weisz, Shii LaBeoufa, Tildy Swinton a Petera Stormara by byl vítaný.
První Constantine rozhodně nebyl špatný film, ale možná přišel o něco dřív, než by mu bylo bývalo svědčilo. Producenti se v roce 2005 ještě báli udělat nekompromisně temný komiksový film, látku tedy obrousili a připravili možnost dosáhnout svého maxima. Temný rytíř jen o tři roky později otevřel stavidla komplexnějším blockbusterům a díky Marvelu jsme se naučili přijímat i velmi bizarní komiksové světy. Dvojka Constantina má tedy nejen možnost pokračovat v dobrých nápadech, ale zároveň utáhnout šrouby a uspět tam, kde jednička skončila na půl cesty.

Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.