O Vánocích se vrátí nejlepší detektivka posledních let. Hvězdně obsazené Na nože propadne rébusům a hádankám

O Vánocích se vrátí nejlepší detektivka posledních let. Hvězdně obsazené Na nože propadne rébusům a hádankám
Na nože: Glass Onion | Netflix
Minulý týden se objevil první teaser trailer, který je perfektně střiženým lákadlem na další zábavnou podívanou, kde se formát klasických detektivek střetává s perfektním řemeslem, láskou k žánru a ochotou experimentovat s jeho možnostmi. Na nože: Glass Onion (neboli Skleněná cibule) se bude muset hodně snažit, aby neudělalo předchůdci ostudu, ale jakkoli je zrádné propadat tak brzké upoutávce, její špičkové provedení nejspíš v příznivcích jedničky vyvolá důvěru.
Na nože: Glass Onion
Je skvělé, že se Johnson coby režisér a scenárista konečně našel. Jeho přístup ke krimi žánru není jiný než jeho přístup ke Star Wars, jenže on ani studio si před pěti lety během natáčení osmé epizody neuvědomili, že ti nejurputnější fanoušci hvězdných válek touží v prvé řadě po naplnění svých očekávání, potvrzení populárních fanouškovských teorií a vůbec po dvou příjemných hodinách uvnitř svého milovaného světa. Johnson do toho praštil se snahou podrobit Star Wars částečně kritické reflexi, což pořádnému kusu fanouškovského jádra přišlo jako nefalšovaná zrada.
Stejný princip je mnohem bezpečnější uplatnit u kriminálky, protože se nikde neskrývají desítky milionů zapřisáhlých fanoušků Agathy Christie s připravenými vidlemi a pochodněmi, kdyby si někdo dovolil udělat něco jinak, než jak to ona napsala před sedmdesáti lety.
Kathryn Hahn, Jessica Henwick, Kate Hudson
Na nože: Glass Onion | Netflix
Na nože tedy může skládat poctu dle libosti, ale stejně tak může přepnout do mírně parodického a sebeshazujícího módu. Jednička se proto vyznačovala nenucenou, ale přesto jasnou kritikou svých zbohatlických hrdinů, kteří se společně tahají o dědictví po zesnulém slavném autorovi kriminálních novel.
V Glass Onion se samozřejmě vrací Daniel Craig v roli okázale jižanského amerického detektiva s přízvukem, jejž britský herec vypiloval k dokonalosti. Už proto patří Na nože k filmům, které je obzvlášť velký hřích sledovat s dabingem. Jinak ho doprovází kompletně nové obsazení, jak se u serializované detektivky sluší. Máme tu tedy Dava Bautistu, Edwarda Nortona, Ethana Hawka či Kate Hudson.
Teaser napovídá, že Cibule bude pracovat s estetikou hádanek, puzzlí a rébusů, což je posun oproti jedničce, jež se soustředila na variování literárních klišé. Co to přesně bude znamenat pro příběh, strukturu a vyznění díla, zatím není jasné, detaily se samozřejmě budou co nejdéle tajit. Je ale pravděpodobné, že když si Johnson vybral toto téma, bude jím ovlivněný skrz naskrz, takže nás nečeká přesná kopie předchozího zážitku.
Na nože se nám jako pěkný vánoční dárek na Netflixu zpřístupní 23. prosince.

Kinobox: Uf, oni jsou tady! Lepší horor letos neuvidíte

Jordan Peele je králem hororu a společenských komentářů o Spojených státech amerických. Oscarově nás vyděsil svým Uteč, zamotal nám hlavu podobenstvím My a teď se pustil do tématu UFO.