Bude Blondýnka nejkontroverznějším filmem roku? Portrét Marilyn Monroe už více rozporuplný být nemůže

Bude Blondýnka nejkontroverznějším filmem roku? Portrét Marilyn Monroe už více rozporuplný být nemůže
Blondýnka | Netflix
„Je to jen bláznivý sen,“ píše o filmu Blondýnka deník South China Morning Post a snímek Andrew Dominika označuje za „halucinogenní převyprávění tragického hvězdného života“. Z hollywoodských kopců se v průběhu let vyrojila spousta tklivých životních osudů, přičemž jen málokterý rezonoval ve společnosti tak jako ten, který náleží slavné herečce, zpěvačce a playmate Marilyn Monroe.
Obrovská hvězda padesátých a počátku šedesátých let, jejíž fotografie se vzdouvajícími se bílými šaty dodnes zdobí stěny stovky restaurací, za svou slávu zaplatila duševním zdravím a na sklonku života se utápěla v paranoidních představách a barbiturátech. Zemřela roku 1962 v šestatřiceti letech za zcela nevyjasněných okolností, pravděpodobně však spáchala sebevraždu předávkováním.
Marilyn Monroe
Páni mají radši blondýnky
Divu, již si pamatujeme z filmů jako Páni mají radši blondýnky, Slaměný vdovec nebo Někdo to rád horké, ztvárňuje ve filmu Blondýnka (Blonde) herečka kubánského původu Ana de Armas (Na nože, Gray Man). Její přízvuk se po premiéře okamžitě stal terčem kritiky a pro některé recenzenty byl k nevydržení, ovšem mnozí naopak výkon čtyřiatřicetileté Armas chválí a poukazují na to, že perfektně zvládla odhalit melancholickou tvář Monroe, již Dominik vykresluje jako oběť predátorského systému a voyeuristické společnosti.
Web Rotten Tomatoes prozatím zveřejnil jednadvacet recenzí, z nichž je 86 % pozitivních. Mnozí recenzenti ale zvedají palec nahoru opatrně a s výstrahami, které prozrazují jejich nerozhodnost. Magazín Vulture například shrnul Blondýnku jako snímek „nádherný, okouzlující a místy hluboce dojemný, který je ale zároveň odcizený“. Z prvních reakcí je totiž očividné, že Dominik, režisér podmanivého Zabití Jasseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, stvořil netradiční a nepoddajný životopisný snímek, který se bude obtížně sledovat hlavně vyznavačům neposkvrněného kultu Marilyn Monroe.
Hollywood Reporter upozorňuje, že Dominik adaptuje sedmisetstránkovou knihu Joyce Carol Oates, která je fiktivní biografií, a za tímto účelem volí excesivní audiovizuální formu a hypersexualizované i hororové motivy. Představování Monroe jako zranitelného dítěte, jehož úsměv i nahotu si žádaly miliony lidí, provází střídání černobílého a barevného formátu. Jedno se ale podle všeho nemění – vybarvování života obdivované a všemi zneužívané hvězdy v těch nejtemnějších odstínech, které se zcela neslučuje s většinovou produkcí Netflixu.
Ana de Armas
Blondýnka | Netflix
„Jde o ošklivé a nemilosrdné dílo, které vyvolává nevolnost a je zcela oproštěné od naděje. Šokující jako jakýkoli slasher a děsivé jako válečný realismus,“ uvádí recenzent z webu The Playlist. Někteří považují exploatační a halucinogenní výpravu za klad. Například web Decider tvrdí, že Blondýnka si „zasluhuje být posuzovaná pro svou intelektuální hodnotu, nikoli pouze pro emočně svůdný zevnějšek – tak jako reálná Marilyn Monroe“.
Jiní ale lamentují nad nedostatkem humoru a inteligence jakožto vlastností, které jsou Monroe ve filmu upírány na úkor jejího vykreslení coby pasivní oběti. Rafaela Sales Ross z BBC.com filmu rovněž vytýká jeho odhadnutelnost, kterou Dominik ochotně nastaví svým vyčerpávajícím přístupem a jež nesouzní s turbulentním životem Monroe. „Řekne vám, o čem hodlá vypovídat, a přesně o tom ten film také je,“ uvádí Ross, která Blondýnce udělila tři hvězdy z pěti.
Samotné festivalové přijetí ale nemohlo být lepší a po promítání následoval mohutný čtrnáctiminutový aplaus vestoje. Jeho příjemcem byla především Ana de Armas, již zanechal v slzách a také v pozici jedné z favoritek letošní oscarové sezóny. Producent filmu Brad Pitt, jenž s Dominikem spolupracoval jako herece na Zabití Jasseho Jamese i neonoiru Zabít tiše, ostatně už dříve potvrdil, že takřka desetileté přípravy Blondýnky by bez Armas nikdy nebyly završeny. Pouze ona podle něj třímala onu osobnost a odvahu, které pro nekompromisní portrét kulturní ikony hledali.
Blondýnka dorazí na Netflix už 23. září, a ačkoli se kritici shodují na tom, že Dominikův bujarý styl přímo žadoní o zhlédnutí na velkém plátně, streamovací gigant opět vyrukuje s oscarovým želízkem a s filmem, o němž se mluví více pro jeho formální kvality a přitažlivost látky než kvůli tomu, kolik stál. Marilyn Monroe je největším sexsymbolem kinematografie a její vliv na popkulturu nevyhasíná. A zatím se zdá, že její dosud nejambicióznější dramatický portrét učinil vše pro to, aby její nesmrtelný odkaz ještě více upevnil.

Kinobox: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.