Eddie Murphy se vrací ve své nejslavnější roli. A aby té radosti nebylo málo, povolal do zbraně i bývalé parťáky

Eddie Murphy se vrací ve své nejslavnější roli. A aby té radosti nebylo málo, povolal do zbraně i bývalé parťáky
Eddie Murphy, Policajt v Beverly Hills II | Paramount Network
Dvojka, kterou v roce 1987 natočil Tony Scott (Poslední skaut), měla o něco temnější kořeny, i ona si ale udržela ohromnou porci nadhledu a divokých improvizací Eddieho Murphyho v roli Axela Foleyho. Navíc dokázala v příběhu zábavným způsobem udržet seržanta Taggarta (John Ashton) a detektiva Rosewooda (Judge Reinhold), kteří Foleyho skvěle doplňovali.
eddie-murphy-se-vraci-ve-sve-nejslavnejsi-roli-a-nastesti-neni-jediny-kdo-udela-fanouskum-radost-1
Judge Reinhold, John Ashton a Eddie Murphy ve filmu Policajt v Beverly Hills. | Paramount Network
Třetí díl, odehrávající se v zábavním parku, bohužel na úspěch svých předchůdců navázat nedokázal. Původním plánem pro trojku bylo, že hrdinové předchozích dílů vyrazí do Londýna, aby zachránili kapitána Bogomila ze spárů teroristů (ti měli obsadit mezinárodní policejní kongres). Problémy se scénářem a rozpočtem ale výlet do Velké Británie zatrhly a místo toho došlo na návrat do Beverly Hills. Zdlouhavé produkční průtahy bohužel vyřadily ze hry Ashtona, který se mezitím upsal jiným projektům.
A pak tu byl samotný Murphy, jehož kariéra v té době začala stagnovat. Místo aby před kamerou hýřil energií, své scény odehrál bez většího nadšení a nic víc jim nedal. A na filmu to bylo znát. Dobové recenze podivně zataženého Murpyho často zmiňovaly a ani fanoušci se tentokrát ve velkém do kin nehrnuli. Zatímco tak jednička svého času vydělala 316 milionů dolarů a dvojka 299, trojka skončila na 119 a série tím na dlouho šla do limbu.
V roce 2013 se začal připravovat televizní seriál, v němž měl být v hlavní roli syn Axela Foleyho, přičemž tatíček v podání Murphyho by občas zahostoval. Vznikl pilot, ale reakce byly natolik slabé, že televize celou sérii odmítla. Murphyho kariéra byla v té době už de facto mrtvá. Vytouženého comebacku se dočkal až v roce 2019, nestalo se tak ale v kinech. Podobně jako jiní i Murphy naskočil na vlnu spolupráce se streamovacími službami, konkrétně s Neftlixem. Výsledkem bylo výborně hodnocené komediální drama Jmenuju se Dolemite, za které si Murphy odnesl nominaci na Zlatý glóbus.
Eddie Murphy
Eddie Murphy ve filmu Jmenuju se Dolemite | Netflix
O dva roky později zase uvedl Cestu do Ameriky 2 na konkurenční platformě Prime Video. Samotný snímek se sice dočkal rozpačitých reakcí, ovšem pokud šlo o sledovanost, streamovací gigant Amazon mluvil o čistém úspěchu.
A bude to streamovací služba, konkrétně Netflix, kdo se postará i o návrat Axela Foleyho. Policajt v Beverly Hills 4 se již natáčí, jeho oficiální název zní Beverly Hills Cop: Axel Foley. Hlavní roli si přirozeně zopakuje Murphy a o scénář se postarali Josh Appelbaum a André Nemec. Tihle dva pánové mají na společném kontě Misson: Impossible – Ghost Protocol a 21 Jump Street, což nám dává naději na solidní výsledek. S úpravami jim ještě pomáhal Will Beall, který si udělal jméno na několika epizodách seriálu Castle na zabití.
Režii původně dostali na starost Bilall Fallah a Adil el Arbi, kteří nám před dvěma lety naservírovali parádní návrat Mizerů. Práce na ironií osudu dnes již zrušené Batgirl je nicméně natolik zaměstnala, že museli projekt opustit. Na jejich místo naskočil Mark Molloy, pro něhož půjde o celovečerní debut.
A jakkoli nás Malloy coby hlavní tvůrčí síla může malinko znervózňovat, pokud jde o o obsazení, vypadá to na návrat v opravdu velkém stylu. Vyjma Murphyho by se totiž ve čtyřce měli objevit jak Taggart s Rosewoodem, tak i detektiv Jeffrey Friedman (Paul Reiser), který se mihl v prvních dvou dílech série. Za nováčky v obsazení platí Taylour Paige a Joseph Gordon-Levitt.
Oficiálně nic nevíme o tom, na kolik film tvůrce vyjde a jaká bude jeho zápletka. Když ale ještě byli u kormidla Arbi s Fallahem, mluvili o rozpočtu padesát milionů dolarů a o drsném mladém parťákovi, s nímž bude muset Foley spolupracovat. Policajt v Beverly Hills 4 zatím nemá datum premiéry, je ale pravděpodobné, že vyjde na Netflixu někdy příští rok.

Kinobox: Tak nám zakázali vysílat Vinnetoua v televizi! Co s tím budeme dělat, mámo?

V posledních dnech nás německá a česká bulvární média zásobovala dezinformacemi, že se zakazují filmy s Vinnetouem. Není to pravda. Je ale pravda, že mayovky jsou v něčem překonané a třeba i lehce rasistické?