Devadesátiletý autor nejlepší filmové hudby představuje svůj poslední soundtrack. Indiana Jones 5 bude znít královsky

Devadesátiletý autor nejlepší filmové hudby představuje svůj poslední soundtrack. Indiana Jones 5 bude znít královsky
John Williams | Getty Images 2015
Melodie Johna Williamse nás provází takřka každý den, ať už jde o ty k Čelistem, Star Wars, Jurskému parku, Harrymu Potterovi či Indiana Jonesovi. Newyorský rodák složil hudbu k většině velkých filmů Stevena Spielberga a jejich spolupráce přinesla jedny z nejpamátnějších filmových scén všech dob.
Zaslouženého důchodu si ale Williams nedopřává ani v devadesáti letech a nyní se noří do not, které představují nový soundtrack k již pátému dílu Indiana Jonese. Očekávaný návrat Harrisona Forda v roli dobrodružného archeologa se uskuteční 30. června 2023, a přestože Spielberg předal otěže mladšímu Jamesi Mangoldovi (Logan: Wolverine), bez Johna Williamse Indy nedá ani ránu.
Na každoročním koncertu Maestro of the Movies v losangeleském Hollywood Bowl, který se konal minulý pátek, předstoupil vitální skladatel před publikum a dirigoval orchestr, který zahrál první skladbu z Mangoldova filmu. Williams nejprve zmínil, že hudbu uvádí už tři čtvrtě roku před premiérou filmu na popud Jamese Mangolda. A poté ji představil krátkou diskuzí o jejím názvu – Helena's Theme – a vysvětlil vztah k postavě, jíž melodie náleží a kterou ztvární herečka Phoebe Waller-Bridge.
Indiana Jones a nástroj osudu
Williams popsal hereččin charakter jako „dobrodružný a také femme fatale“. Helena má podle něj mnoho vlastností: „Složil jsem pro ni trochu lyrickou hudbu jako pro klasickou filmovou hvězdu. Phoebe tak vypadá, ačkoli je mladá a nádherná.“ A když se orchestr pustil do díla, bylo znát, že skladatel nepřeháněl. Opět jde o poctivý kus hladce plynoucí emocionální melodie, jakou už dnes skoro nikdo nekomponuje a která nese nápadný rukopis svého autora.
V rozhovoru pro Associated Press skladatel přiživil hojné a logické spekulace, podle nichž bude Indiana Jones 5 jeho posledním filmem. „Momentálně dělám na Indiana Jonesovi 5, o němž Harrison Ford, který je o něco mladší než já, prohlásil, že půjde o jeho poslední snímek. Pomyslil jsem si: ‚Když to může udělat Harrison, pak možná i já.‘“
Williams rovněž zmínil šestiměsíční závazek, který je často vyžadovaný prací na velkých blockbusterových filmech. „V tomto životním stádiu jde o dlouhý časový úsek,“ nechala se slyšet hudební legenda, jejíž tvorba jí vynesla 52 oscarových nominací – mezi jednotlivci byl úspěšnější pouze Walt Disney s 59 nominacemi. I kdyby ale filmový průmysl nadobro opustil, na hudbu John Williams zanevřít nehodlá. „Nechci kategoricky potlačit jakoukoli aktivitu,“ uzavřel s úsměvem.
Indiana Jones a nástroj osudu
Indiana Jones a nástroj osudu | Lucasfilm Ltd.
Vedle Forda a Phoebe Waller-Bridge si v Indiana Jonesovi 5 zahráli také Mads Mikkelsen, Antonio Banderas, Thomas Kretschmann či Toby Jones. Kameru obstaral renomovaný Phedon Papamichael (Le Mans '66, Chicagský tribunál) a produkují ho veteráni Frank Marshall a Kathleen Kennedy. Williams je tedy na závěr kariéry v té nejlepší společnosti.

Kinobox: Tak nám zakázali vysílat Vinnetoua v televizi! Co s tím budeme dělat, mámo?

V posledních dnech nás německá a česká bulvární média zásobovala dezinformacemi, že se zakazují filmy s Vinnetouem. Není to pravda. Je ale pravda, že mayovky jsou v něčem překonané a třeba i lehce rasistické?