Brno žije seriálovou horečkou. Přijede autor Mostu!, představí se novinka zlobivého Dána nebo sci-fi, v níž si lidé kupují roboty

Brno žije seriálovou horečkou. Přijede autor Mostu!, představí se novinka zlobivého Dána nebo sci-fi, v níž si lidé kupují roboty
Království: Exodus | Zentropa Productions
Dobré ráno, Brno! (Česká republika, 2023)
režie: Jan Prušinovský
sekce: Zvláštní uvedení
20. září od 20 hodin v Kině Scala
25. září od 17 hodin v Kině Scala
Novinka Jana Prušinovského, který na Serial Killeru před čtyřmi roky uvedl nyní kultovní Most! (2018), se odehrává v Brně, v regionálním studiu České televize vysílajícím ranní show. Režisér a moderátoři jsou vyhořelí lidé s krizí středního věku. Kromě herců se v seriálu blýskne například režisér Robert Sedláček nebo písničkářka Nikola Mucha. Serial Killer uvede Dobré ráno, Brno! ve světové premiéře. Na televizní obrazovky seriál zamíří v následujícím roce.

Přístav (Island, 2021)
režie: Gísli Örn Garðarsson, Björn Hlynur Haraldsson
sekce: Mezinárodní panorama
21. září od 20:30 hodin v Kině Scala
Přístav
Přístav | Serial Killer
Drsná islandská komedie a politické drama v jednom začíná v roce 1983, kdy bylo poprvé zavedeno opatření dodnes ovlivňující tamější trh s rybami. Po zavedení kvót si „rybí byznys“ rozporcovali v té době nejúspěšnější rybáři, jejichž živnosti postupně narostly až do velikosti dnešních korporací. Minisérie, která vyhrála několik cen včetně té hlavní na francouzském festivalu Series Mania, se severským smyslem pro humor popisuje příběh odehrávající se v začátcích této politiky. Hlavní postavy, z nichž dvě hrají samotní scenáristé, reprezentují ustavující se systém podnikání na ostrově, který s chutí popisují tak, jak ho z chladných detektivek zaručeně neznáte.

Bez signálu (Chorvatsko, 2021)
režie: Dalibor Matanic
sekce: Hlavní soutěž
21. září od 15 hodin v Divadle Bolka Polívky
Bez signálu
Bez signálu | Serial Killer
Do zapomenutého balkánského městečka přijíždějí Oleg a Nikola se zájmem o místní dvacet let nečinnou továrnu na turbíny s plánem znovu ji nastartovat za pomoci peněz tajemného zahraničního investora. Šest epizod je vyprávěných pokaždé jinou perspektivou, publikum tak sleduje pokus postavit úspěšný byznys a znovuoživit městečko, kde už se všichni dávno vzdali nadějí. Adaptace románu známého chorvatského autora Roberta Perišiće vyhrála jednu z hlavních cen na festivalu Series Mania ve Francii a nedávno kralovala také televizní soutěži sarajevského filmového festivalu. Tvůrcům se povedlo zachytit melancholii evropských postkomunistických zemí pár dekád po pádu železné opony a odvyprávět příběh, který připomíná minulost a věští budoucnost.

Skuteční lidé (Švédsko, 2012)
režie: Harald Hamrell
sekce: Fokus: Švédsko
22. září od 22 hodin v Kině Scala
24. září od 12 hodin v Divadle Bolka Polívky
Skuteční lidé
Skuteční lidé | Serial Killer
Nadčasová záležitost obstojí v konkurenci těch nejlepších seriálových sci-fi, jako je například Westworld. Skuteční lidé disponují kvalitním scénářem, hereckými výkony a uvěřitelností. Tvůrci rozvíjejí komplikovaný vztah lidí a robotů, v němž dominují sociální otázky (robotí vzpoura, proměna lidské společnosti ovlivněná koupí robota). Skuteční lidé se věnují tématu nahrazování lidské práce technologiemi, možnostem jejich využívání pro péči a všechno to, co lidem mnohdy chybí – lecjaké prázdno může zaplnit právě přítomnost umělé inteligence.

Král Šumavy (Česká republika, 2022)
režie: David Ondříček
sekce: Hlavní soutěž
23. září od 20 hodin v Kině Scala
Jan Hájek, Gabriela Heclová
Král Šumavy: Fantom temného kraje | Serial Killer
Hlavním hrdinou třídílné minisérie Davida Ondříčka natočené podle románového bestselleru Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy je Josef Hasil, kterého potkáváme coby čtyřiadvacetilého kuchtíka Sboru národní bezpečnosti. Na Šumavě vyrostl, zná tu každý kámen a odmalička je zvyklý přebíhat hranici sem a tam. S tím, že přejít za kopečky je teď trestné, nesouhlasí. U esenbáků chce ale dostávat i důležitější rozkazy, než je škrábání brambor. Josefova cesta k tomu stát se legendou právě začíná.
David Ondříček přichází po minisérii Dukla 61 (2018) a Zátopkovi (2021) s další historickou látkou, tentokrát zaměřenou na převaděče operujícího na přelomu 40. a 50. let na Šumavě. Král Šumavy vznikl pro VOD platformu Voyo.

Zlodej, jeho žena a kánoe (Velká Británie, 2022)
režie: Richard Laxton
sekce: Mezinárodní panorama
23. září od 18:30 hodin v Divadle na Orlí
Zloděj, jeho žena a kánoe
Zloděj, jeho žena a kánoe | Serial Killer
Tragikomedie inspirovaná skutečnými událostmi pojednává o manželech Darwinových, kteří se na přelomu tisíciletí pokusili o mimořádně absurdní pojistný podvod. John Darwin kvůli dluhům fingoval zmizení, o kterém věděla jen jeho žena. Seriál zachycuje důsledky šíleného nápadu a příběh vypráví z perspektivy Johnovy manželky.

Beznadějná (Španělsko, 2022)
režie: Claudia Costafreda, Lluís Sellarès
sekce: Ženská perspektiva
23. září od 21 hodin v Divadle Bolka Polívky
Beznadějná
Beznadějná | Serial Killer
Maria je bývalá modelka, která se rozhodla s povoláním skončit. Žije v pestré, ale ne zrovna bohaté madridské čtvrti, kde pomáhá postarší majitelce květinářství udržet obchod při životě. Je jí skoro třicet let, má problémový vztah k sexu, vlastnímu tělu a nejspíš taky k drogám. Jak se stalo, že pořád ještě hledá svoje místo ve světě? A proč jí okolní svět dává najevo, že ji vnímá hlavně jako atraktivní krasavici, jejíž existence podněcuje fantazii? Nekompromisní pohled na realitu generace mladých španělských žen žijících v čase nezaměstnanosti a přetrvávajících tradičních představ o tom, jak se mají ženy chovat a jak mají vypadat.

Responder (Velká Británie, 2022)
režie: Tim Mielants
sekce: Mezinárodní panorama
24. září od 15 hodin v Kině Scala
The Responder
Responder | Serial Killer
Martin Freeman v roli vyhořelého liverpoolského policajta zachraňuje nejzoufalejší místní existence a pomalu si uvědomuje, že mezi ně patří i on sám. Seriál napsaný bývalým policistou vypravuje o nočních jízdách částmi města, kam šťastnější obyvatelé nechodí ani ve dne. Hlavní postavy balancují na hraně mentálního zdraví v systému, který veškeré lidské zdroje vyždímá a vyplivne. Responder vtáhne díky skvělé režii, pozornost udrží díky silnému scénáři a pochopení pro všechny zúčastněné. Jeden ze seriálů roku?

Královstí: Exodus (Dánsko, 2022)
režie: Lars von Trier
sekce: Zvláštní uvedení
24. září od 21 hodin v Kině Scala
Pokračování kultovní série Larse von Triera, jehož první sérii natočil již roku 1994 na zakázku pro dánskou televizi. Útrobami kodaňské nemocnice bloudí psychotronička Drusseová pokoušející se vypátrat dávné tajemství spojené se zločinem. Naváže novou řadou podobně jako David Lynch se svým kultovním Městečkem Twin Peaks na původní dílo i Lars von Trier? Dozvíte se na Serial Killeru v Brně.

Pět let (Česká republika)
režie: Damián Vondrášek
sekce: Soutěž webseriálů
Nový český webseriál Sáry Zeithammerové a Damiána Vondráška je po loňském vítězi Soutěže webseriálů TBH dalším titulem pro mladé publikum z nabídky Serial Killera. Před pěti lety měla Tereza maturitní ples a po něm divokou afterparty. Pamatuje si ji doteď. Když náhodou na ulici potká svého starého spolužáka Davida, vybaví se jí tehdejší události naplno a rozhodne se Davida se vzpomínkami na onen večer konfrontovat. Mladý medik nejenže vede úplně jiný život než aspirující spisovatelka Tereza, ale také si tehdejší večírek vybavuje úplně jinak. Jak životy obou změní rok, kdy se Tereza rozhodne vytáhnout staré vzpomínky na světlo?
Článek byl zpracován s využitím tiskových materiálů festivalu Serial Killer.

Kinolog: Drama Ucho zničilo svého scenáristu, ale Bohdalová a ostatní vyvázli bez úhony

Jde o jeden z nejslavnějších filmů z minulého režimu, co skončily v trezoru. Nyní jde do kin jeho restaurovaná verze. Recenze se noří hluboko do minulosti, nachází nečekané paralely a ukazuje, v čem je Ucho nadčasový snímek.