Kam se poděla „Nadia z Československa“? Sekla s herectvím, žije v Africe, hraje poker a padesátku na krku byste jí vážně netipovali

Kam se poděla „Nadia z Československa“? Sekla s herectvím, žije v Africe, hraje poker a padesátku na krku byste jí vážně netipovali
Prci, prci, prcičky | 1999 Universal Pictures
No, snad si všichni dobře pamatujeme, jak to Jimovi s Nadiou v prvním díle Prci, prci, prcičky nešlo. Role to každopádně byla pro Elizabeth úspěšná a odstartovala její hvězdné období. V dokumentu Skin: A History Of Nudity In The Movies uvedla, že nahota sehrála významnou roli: „Kdybych se v roli nesvlékla, možná bych později vůbec žádnou kariéru neměla.“
kam-se-podela-nadia-z-ceskoslovenska-sekla-s-herectvim-zije-v-africe-hraje-poker-a-padesatku-na-krku-byste-ji-vazne-netipovali
Prci, prci, prcičky: Školní sraz | Universal Pictures
Shannon Elizabeth se narodila 7. září 1973 v Houstonu v Texasu. Její matka je míšenka německé, francouzské a americké domorodé kultury, otec syrsko-libanonského původu. Když jí bylo deset let, její rodina se přestěhovala do Waco ve státě Texas. Jako malá chodila na hodiny tance, včetně stepu a baletu, během střední školy zase aktivně hrála tenis, kde se dokonce nabízelo, že by se vydala na profesionální dráhu (to ale Elizabeth nechtěla). Věnovala se také např. volejbalu a dalším sportovním aktivitám.
V posledním ročníku na střední škole získala roli v hudebním videoklipu, který se natáčel ve Waco. Místní hudební umělci se jmenovali Hi-5 a režisérem klipu byl Antoine Fuqua. Producent onoho klipu jí doporučil modelingovou agenturu v New Yorku, se kterou po studiích podepsala smlouvu. Následně se do „Města, které nikdy nespí“ přestěhovala, aby nastartovala úspěšnou kariéru modelky, což se jí poměrně záhy povedlo.
Procestovala svět, její skutečnou vášní ale byla práce před kamerou. Elizabeth se hrozně chtěla vydat na hereckou dráhou. Přestěhovala se proto znovu. A kam jinam mohly vést její kroky než do Los Angeles, Města andělů, v němž každý začínající herec hledá své štěstí? Elizabeth poctivě navštěvovala různé kurzy herectví, měla několik koučů, sehnala si agenta a v roce 1999 konečně získala průlomovou roli Nadii.
Anna Faris, Shannon Elizabeth, Regina Hall (I)
Scary Movie | Dimension Films
Po Prci, prci, prcičky šla sice z role do role (Scary Movie: Děsnej biják, Supersvůdníci, 13 duchů, Jay a mlčenlivý Bob vrací úder), štěstí se ale rychle vyčerpalo. Po dvou letech přestaly zajímavé nabídky chodit a její kariéru držela při životě hlavně série Prci, prci, prcičky, kde si zahrála ještě ve dvou dílech. Zbytek tvořily projekty (kino i televizní), které nestály za pozornost.
Jednu z nejvýraznějších rolí dostala paradoxně ve světě videoher – zahrála si v roce 2003 ve hře James Bond 007: Everything or Nothing roli bondgirl Sereny. Zajímavostí je, že si zde agenta 007 zopakoval Pierce Brosnan.
Elizabeth se bohužel již nikdy nepovedlo na úspěšný start navázat, a tak asi málokoho překvapí, že před šesti lety pověsila hereckou kariéru na hřebík. Ostatně, od roku 2001 se aktivně věnovala pomoci ohroženým zvířatům, takže její hlavní zájem byl stejně úplně jinde a ona se rozhodla tímto směrem napnout veškeré své síly. V roce 2016 se dokonce přestěhovala do Jižní Afriky, aby se mohla přímo angažovat v místě, kde je to nejvíc potřeba.
Shannon Elizabeth
Shannon Elizabeth hraje v roce 2013 na turnaji v hotelu Hard Rock na Floridě. | Getty Images
Elizabeth má ještě jeden nečekaný talent – patří mezi nejlepší světové hráče pokeru (a to nejen mezi mezi celebritami, ale obecně). Svůj vztah k pokeru popsala jako „druhou kariéru“. Elizabeth se mimo jiné účastnila hlavního turnaje Světové série pokeru 2005 (World Series of Poker) a v lednu 2006 vyhrála prémii 55 000 dolarů, když triumfovala na otevíracím turnaji v hotelu Caesars Palace poté, co porazila 83 celebrit a profesionálních hráčů.
Elizabeth letos oslaví 49 let a jako by od natáčení prvního filmu nezestárla ani o den. Její životní styl, mezi který se počítá i to, že je vegankou, jí evidentně hodně svědčí. Přestože to pár let nevypadalo, že by se ještě někdy vrátila před kameru, kratičké cameo v komedii Jay a mlčenlivý Bob: Přeprc (2019), které vzala po letech nečinnosti z přátelství s režisérem Kevinem Smithem, jí nejspíš připomnělo, proč měla práci herečky ráda. Momentálně má v přípravě hned tři filmy (Plan B, Alone Today, A Home for the Holidays). Na velké hity to sice nevypadá, ale třeba nás tahle Texasanka ještě překvapí.
Ostatně, příští rok, pokud můžeme věřit záznamu na světové filmové databázi IMDb, se dokonce vrhne na režijní debut snímkem The Cincinnati Spin, v němž mladá novinářka, jíž v poslední době nepřálo štěstí, dostane životní příležitost v podobě možnosti napsat článek pro časopis Time.

Kinobox: Tak nám zakázali vysílat Vinnetoua v televizi! Co s tím budeme dělat, mámo?

V posledních dnech nás německá a česká bulvární média zásobovala dezinformacemi, že se zakazují filmy s Vinnetouem. Není to pravda. Je ale pravda, že mayovky jsou v něčem překonané a třeba i lehce rasistické?