Déčko představilo podzimní program. Nechybí novinky ani pokračování oblíbených pořadů

Déčko představilo podzimní program. Nechybí novinky ani pokračování oblíbených pořadů
Déčko – podzimní program | Česká televize

Podzimní novinky na Déčku

Zvířecí profesionálové
Šestnáctidílný zábavně vzdělávací pořad pro nejmenší diváky Déčka. Hlavní hrdinka, koza Améélie, se touží stát zvířecí profesionálkou, protože chce pomáhat lidem. V každém díle se vypraví za jedním zvířetem, které takové povolání vykonává, a zjišťuje, zda by ho mohla dělat i ona. Navštíví například policejního koně, záchranářské psy, vodicího psa, terapeutického minikoníka nebo dravce, kteří hlídají letiště. Améélie žasne nad jejich úžasnými schopnostmi a prožije s nimi spoustu dobrodružství a zábavy. Vždycky se ovšem ukáže, že koza z různých důvodů jejich práci dělat nemůže. Améélie to ale nevzdá a svůj sen si nakonec přece jen splní. Jaká profese bude pro ni ta pravá, vás určitě překvapí.
Zvířecí profesionálové
Zvířecí profesionálové | Česká televize
Fanfárčení
Loutkový zábavně vzdělávací pořad, který prostřednictvím oblíbených loutek z Kouzelné školky (František, Fanynka a Filípek) jednoduchou formou vysvětluje nejmenším dětem známá lidová rčení. Poprvé se nacházíme ve Fanfárii, odkud skřítci pocházejí a o které se zatím vždy jen mluvilo. Dekorace je dílem výtvarnice Lucie Dvořákové a prakticky se v ní neobjevují žádné reálné předměty. Jednotlivé epizody mají nádech detektivního příběhu, který se vždy vyřeší a skončí říkankou typu: „Když sázeli mrkvičku, udělali chybičku! Chybami se skřítci učí, Fanfárie za to ručí!“
Fanfárčení
Fanfárčení | Česká televize
Smějeme se s Michalem
Cyklus Smějeme se s Michalem navazuje na Michalovy předchozí cykly pro nejmenší děti (Michal chrání přírodu, Jedna dvě, Michal jde aj.). Tentokrát se Michal Nesvadba věnuje smíchu. Zábavnou formou dětem vysvětluje, proč je smích důležitý a jaké typy smíchu známe. Upřímný, škodolibý, nakažlivý, rozpačitý, hraný... Vše se odehrává v Michalově velké knihovně, ve které bydlí Lexikon a Knihomol. Knihomol je loutka s křidýlky, která kdysi bydlela v Michalově skříni a pochutnávala si na jeho oblečení. Michal ji ovšem ze skříně vyhnal, našel jí zábavu v knihách a z Knihomola se rázem stal Knihomil. To Lexikon je velká tlustá kniha, která se do žádné police s knihami nevejde. Ovšem tlustá a velká je proto, že v ní Michal i Knihomol najdou vše, co potřebují vědět, a také v ní často listují. Cyklus je plný Michalových nápadů, gagů a jeho typické legrace.
Smějeme se s Michalem
Smějeme se s Michalem | Česká televize
Šikulové – velká výzva
Šikulové jsou ti, kteří se nebojí tvořit. V jejich dílně budou vznikat díla hodná mistrů. Je libo obří loutku, stolní fotbálek nebo snad robota? Známí moderátoři se stanou poradci týmů a při těch složitějších úkolech budou soutěžícím pomáhat. I přesto to bude opravdu velká výzva. Kdo si dokáže poradit s časem, kreativitou a manuální zručností lépe, vyhrává! Ale jednoduché to určitě nebude!
Šikulové – velká výzva
Šikulové – velká výzva | Česká televize
Jezevec Chrujda
Premiérový večerníček přinese napínavé příběhy o potřebě přátelství, o tom, že je správné pomáhat slabším, nebýt pasivní, ale vymýšlet stále nové nápady a dobrodružství. Zvláštní důraz je kladený na začlenění znevýhodněných osob do většinové společnosti. Večerníček zavede děti do pohádkového lesa Habřince. Tam, v útulné jezevčí noře, v obývacím pokoji s krbem, knihovničkou a ušatým křeslem, žije hlavní hrdina Chrujda, jezevec se svérázným smyslem pro humor, kterému jeho přátelé – lasička Anička nebo sovička Stáňa – pomáhají překonávat jeho sklony k mírnému autismu. Má spoustu dobrých a originálních nápadů, které se sice často zvrtnou v pravý opak, ale svou odvahou a pracovitostí se mu nakonec pokaždé podaří vše dotáhnout do konce. Proti partě stojí tchoř Smradolf, Chrujdův sok bojující o přízeň Aničky. Animovaný projekt vzniká na základě mimořádně úspěšných knížek Petra Stančíka, který je autorem literárních scénářů. Hlasy všem protagonistům jedinečným a nezaměnitelným způsobem propůjčuje Jiří Lábus.
Jezevec Chrujda
Jezevec Chrujda | Česká televize

Nové díly stávajících pořadů

Parta z garáže II
Parta z garáže vyhrála konkurz ve vydavatelství a je z ní slavná kapela. Ředitel školy jí proto nabídne vlastní hudební pořad ve školní televizi. Do toho kamarádi připravují Maxe na hudební olympiádu. Vítězové poletí do Londýna do Muzea Harryho Pottera, což si parta nemůže nechat ujít. Díky přípravě pořadu Zkušebna se mladí muzikanti noří do různých témat spojených s hudbou a showbyznysem a nebojí se přitom zeptat známých osobností. Na diváky a divačky čekají rozhovory s hudebními hvězdami a na závěr každého dílu jako bonus nová písnička.
decko-predstavuje-novinky-a-pokracuje-i-v-oblibenych-poradech-1
Parta z garáže | Česká televize
Zvěd II
Vojtěch Klinger coby Zvěd, doprovázený svou věrnou fenkou Maggie, ve druhé sérii populárního pořadu vysvětlí, co je to vlastně evoluce. Kde se vzali lidé? Jak se vyvinuli? Proč spolu bojují a proč se mají rádi? Pátrání po těchto otázkách publikum zavede do Národního muzea, zoologických zahrad v Ústí nad Labem a německém Lipsku nebo do Institutu Maxe Plancka, největšího výzkumného zařízení s lidoopy na světě. Děti se tak mohou těšit na spoustu objevů, pokusů, roztomilých zvířátek i na opravdický výbuch sopky! Je tu s nimi Zvěd a zábavnou a hravou formou jim předvede tajuplný a inspirativní svět vědy. Pořad vzniká ve spolupráci s Akademií věd České Republiky.
decko-predstavuje-novinky-a-pokracuje-i-v-oblibenych-poradech-3
Zvěd | Česká televize
Medvídkova poradna II
V pokračování úspěšného terapeutického pořadu pro děti Medvídkova poradna se opět setkáme s oblíbenými hrdiny, kteří pomáhají panu doktorovi v jeho ordinaci. Na všechny se už zase těší plyšový Medvídek i jeho kamarádi Klokan, Panda, Hroch a Žralok. Celá parta je tu proto, aby dětem pomohla s jejich trápením. Sami její členové totiž ledacos zažili. Mají smysl pro legraci a veselou osobní historkou pomáhají dětem pochopit, jak se dá s každým trápením bojovat a kudy vede cesta ven.
decko-predstavuje-novinky-a-pokracuje-i-v-oblibenych-poradech
Medvídkova poradna | Česká televize

Zahraniční novinky na Déčku

Art Ninja
Velmi populární pořad s charismatickým a hravým moderátorem Ricky Martinem. Rukodělné návody a inspirace pro děti. Každá epizoda má nějaké téma, jako jsou zvířata nebo mimozemšťané. Každý díl se skládá z několika malých děl, která si děti můžou udělat doma. Seriál zaměřený na děti ve věku od 6 do 12 let chce inspirovat malé diváky a divačky, aby vzali barvy, pera, štětce a tvořili umění. Každá epizoda končí tím, že Ricky vytvoří obří umělecké dílo, jako jsou obrázky vyrobené ze slizu, vlasů a dalších neobvyklých materiálů.
Art Ninja
Art Ninja | BBC
Fazolčina kavárna
Ve Fazolčině kavárně se servírují kouzelné příběhy smíchané se lžící přátelství a špetkou týmového ducha. Fazolka, mladá víla, si otevřela kavárnu a spolu se svou sestrou a dalšími přáteli vytvářejí úžasné lahůdky. Ovšem nevrlá sousedka se snaží jejich práci a nadšení překazit…
Publikum se může těšit na kompletní dvě řady tohoto seriálu pro nejmenší.
decko-predstavuje-novinky-a-pokracuje-i-v-oblibenych-poradech-4
Fazolčina kavárna | Nickelodeon
Nicky, Ricky, Dicky a Dawn
Americký sitcom Nicky, Ricky, Dicky a Dawn sleduje zábavná dobrodružství desetiletých čtyřčat, která kromě svých narozenin nemají mnoho společného. V každé epizodě se sourozenci Harperovi ocitají v situacích, které zažívají všechny děti – jen znásobených čtyřmi. Ať už plánují svou „dospělou“ oslavu narozenin, hledají dokonalou chůvu či poprvé v životě sledují strašidelný film, Nicky, Ricky, Dicky a Dawn možná přistupují k životu odlišně, ale nakonec se na sebe vždy mohou vzájemně spolehnout.
Na Déčku budou postupně k dispozici všechny čtyři řady seriálu.
decko-predstavuje-novinky-a-pokracuje-i-v-oblibenych-poradech-5
Nicky, Ricky, Dicky a Dawn | Nickelodeon
Ach, ten pokrok
Vítejte v báječné show barona Prášila! To je takový chlapík, který prý všude byl a všechno zná. Kdo to tvrdí? On sám. Kdyby ale nebylo jeho asistentky Belly, pochybovačného pana Rejpala, zvídavého diváka Matěje a především vzácných hostů, kteří se v pravý čas objeví na pódiu, kdoví, jak by představení vypadala. Prvních 26 dílů neuvěřitelně zábavného animovaného cyklu Ach, ten pokrok je věnovaných světoznámým objevům a jejich autorům. Barona Prášila přijde uvést na pravou míru třeba Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Louis Pasteur či Charles Darwin. Na to, že všechny postavy, postavičky i samotné vynálezy jsou kreslené a animované, se toho dozvíte překvapivě mnoho!
Ach, ten pokrok!
Ach, ten pokrok! | Astrolab Motion
Šmoulové (v nové 3D podobě)
Šmoulové jsou animovaný seriál, původně však komiks od belgického kreslíře Peya. Šmoulové jsou modří skřítci, jejichž příběh je zasazený do středověké Evropy. Neustále je pronásleduje zlý Gargamel, který si na nich hodlá pochutnat, takže stále připravuje nové a nové způsoby, jak by je mohl chytit. Šmoulové však žijí ve své vesničce ukryté v hustém lese šťastný a spokojený život pod vedením moudrého Taťky Šmouly. Modří skřítkové v bílých nohavičkách přecházejících do bot se svými jmény trochu podobají trpaslíkům od Sněhurky. Jméno totiž vyjadřuje jejich charakter, případně postavení.
Šmoulové odchovali několik generací dětí a jejich příběhy stále dokážou zaujmout. Mají totiž vše, co dobrý seriál potřebuje: přátelství, lásku a nebezpečí. A také důležitý odkaz, typickou šmoulí vlastností je totiž vůle pomáhat. Československá televize vysílala americko-belgický seriál Šmoulové poprvé již v roce 1988, a to v dětském pásmu Magion a ve Studiu Kamarád. Tehdy se jednalo o zhruba 50 vybraných polovičních epizod z prvních pěti sérií. K původnímu seriálu se Česká televize vrátila v roce 2017 a letos se na obrazovkách objeví zcela nová 3D verze tohoto velmi oblíbeného pořadu. Který jiný seriál má naději pobavit stejně i po letech?
decko-predstavuje-novinky-a-pokracuje-i-v-oblibenych-poradech-2
Šmoulové | Nickelodeon
Nejlepší zvítězí
Pozitivní reality show představuje deset čtrnáctiletých sportovců, kteří patří mezi norské šampiony v různých disciplínách. V průběhu seriálu se navzájem učí své sporty a všichni v nich proti sobě soutěží. Kolik se toho dá stihnout, když se máte nový sport naučit za pouhé dva dny? Seriál ukazuje, že když ze sebe vydáte absolutní maximum, překonáte strach a dokážete pracovat v týmu, můžete zvládnout víc, než jste si mysleli. Každá epizoda je natočená ve dvou dnech a věnuje se jednomu druhu sportu. Po skončení soutěže jsou účastníci seřazeni podle dosažených výsledků a v závěrečné epizodě je šampion s nejvyšším celkovým skóre vyhlášený mistrem ve všestrannosti.
Nejlepší zvítězí
Nejlepší zvítězí | NRK TV
Čvacht
Kreslená série z mikroskopického světa – adaptace komiksu. Hlavní postavou je pubertální améba Čvacht, která se snaží protlouct střední školou. Její nejlepší přítel je chytrolín (taktéž améba) Lusk, který často vysvětluje specifika mikroorganismů, a k partě patří také naivní a trochu natvrdlá trepka Bláža. Epizodická vyprávění se točí kolem běžných dětských strastí a radostí, přenesených do světa mikrobů a virů. Spolužáci jsou různé jednobuněčné organismy od bakterií přes parazity až po řasy, což umožňuje různé metafory pro školní skupinky (šprti, frajeři, šikanátoři). Originální zasazení pořadu otvírá dětem základy mikroskopické biologie, ovšem namísto tvrdého nalévání znalostí se soustředí spíš na přátelství a ztřeštěný humor. Díky unikátní (ne)foremnosti protagonistů vzniká řada fyzických gagů, neobvyklé ale nejsou ani slovní hříčky a narážky na lidský svět.

Vzdělávání až na prvním místě

Česká televize spustila před dvěma lety vzdělávací portál ČT edu. Z webu, který původně pomáhal při zvládání distanční výuky, se brzy stal nástroj, jenž dnes a denně používají ve školách tisíce učitelů a žáků. Dále stránka nabídne kromě nových videí k matematice, zeměpisu nebo dějepisu i řadu materiálů k podpoře výuky žáků, kteří do českých škol přicházejí z Ukrajiny.
„Někteří z nich ještě příliš neovládají český jazyk, což je však základním předpokladem toho, aby se do výuky dobře zapojili a škola je bavila. Chtěli jsme jim trochu pomoci, a tak jsme natočili nový animovaný seriál Čeština s Mínou a Týnou. Jde o šestadvacet krátkých epizod, které děti jednoduchou a hravou formou seznamují se základními slovíčky a vazbami, se kterými se setkávají v každodenním životě,“ říká Alžběta Plívová, vedoucí komunikace, vnějších vztahů a ČT edu, a dodává: „K seriálu jsme s Národním pedagogickým institutem připravili také metodiky a další materiály, aby mohli učitelé pořad funkčně zařazovat do svých hodin.“
decko-predstavuje-novinky-a-pokracuje-i-v-oblibenych-poradech-6
Čeština s Mínou a Týnou | Česká televize
„Je skvělé, že Česká televize takto operativně zareagovala a připravila tento vzdělávací pořad. Výuková videa jsou výborným doplněním k výuce češtiny jako druhého jazyka, kterou děti ve školách od září budou mít a nutně potřebují,“ říká Kristýna Titěrová, programová ředitelka organizace META, která se zaměřuje na začleňování dětí s odlišným mateřským jazykem do českého vzdělávání.
Vedle materiálů k výuce češtiny jako druhého jazyka představí ČT edu od září i řadu bilingvních česko-ukrajinských materiálů k dalším předmětům. „Dvoujazyčné materiály jsme začali na ČT edu připravovat hned v únoru a ze strany učitelů o ně byl až překvapivě velký zájem. Vnímáme, že je to pomoc zejména v první, adaptační fázi a že už brzy nebudou bilingvní pomůcky potřeba. Na začátek školního roku jsme ale poměrně rozsáhlou sérii napříč různými předměty pro školy připravili,“ doplňuje Alžběta Plívová.
V září se na ČT edu objeví také nové kolekce Matematika kolem nás, Kraje České republikynebo speciální soubor pracovních listů navázaných na seriál Případy 1. oddělení. Věnovat se budou tématu využívání moderních technologií v kriminalistice a posilování digitálních kompetencí.
A komu by toto všechno nestačilo, tak na webu Déčka jsou připraveny nové hry a aktivity pro děti stejně jako nová celoroční soutěž nazvaná Superjá, která je sportovně zaměřená a jejímž ambasadorem je olympijský vítěz Aleš Valenta.

Kinobox: Proč jsou Stranger Things nejsledovanějším seriálem všech dob?

Sci-fi hororová minisérie vstoupila na Netflixu do čtvrté a finální sezóny. Obří zakončení nás čeká 1. července. Víte, proč byl projekt původně patnáctkrát zamítnutý a na jaké jiné filmy odkazuje?