První dojmy: Hořký svět se povedl lépe než Pálava, humor ale zatím postrádá také

První dojmy: Hořký svět se povedl lépe než Pálava, humor ale zatím postrádá také
Hořký svět | FTV Prima
Štěpán Berka se těší, jak jako bankéř v práci povýší, ale místo vysněného místa a vyššího platu ho čeká propuštění a cesta na úřad práce. Rok se mu nedaří sehnat žádné pořádné zaměstnání, a tak celou domácnost finančně táhne jeho žena Veronika, vrchní sestra v nemocnici, která si bere všechny možné směny. Přestává to však psychicky i fyzicky zvládat. Štěpán si to ale nechce přiznat, a než aby vzal nějakou podřadnou práci, chce si udělat kurz someliéra a využít své chuťové buňky k výdělku. To mezi nimi vytváří velmi napjatou situaci, neboť Veronika by raději muže s jakoukoli prací, jen aby měli trochu víc peněz a nemusela být tak vyčerpaná.
Naděje na vyřešení této tíživé situace přijde v podobě malého rodinného pivovaru, který až donedávna vedl Štěpánův otec a bratr Michal. Otec nečekaně zemřel a teď je na bratrech a jejich matce, aby se rozhodli, co s dědictvím udělají. Michal chce pokračovat ve vaření piva, zatímco matka a Štěpán chtějí firmu prodat. Veronika je šťastná, konečně bude dost peněz na všechno, co potřebují. Jenže ouha, Štěpán se nakonec rozhodne, že bude bratrovi pomáhat a společně pivovar povedou. Matka ale i tak trvá na tom, že svou polovinu prodá, a Veronika podává žádost o rozvod. Štěpán s Michalem to však nevzdávají a spolu s bývalým sládkem jejich otce se rozhodnou do toho jít.
Hořký svět
Hořký svět | FTV Prima
Hořký svět má za sebou sice premiéru pouze prvního dílu, zatímco Pálava vydala epizody dvě, ale už nyní je mi jasné, že pokud bych si měla jeden vybrat, bude to rozhodně Hořký svět. Tento seriál sice není tak odlehčený, prozářený sluncem a vínem jako Pálava, ale je to reálný příběh. Jeho hlavní hrdina není tak úplně sympaťák, kterému byste drželi palce (jeho vybíravost zaměstnání je na pěst, zvlášť když vidíte, jak špatně na tom jeho manželka je), a nejde tu jen o humor. Úsměvné okamžiky střídají ty vážné a dojemné a herecké výkony hlavních hvězd jsou civilní a odpovídají nátuře postav.
Štěpán Matouše Rumla je pozitivní ňouma, který si občas nechce připustit realitu. Jeho vyčerpanou ženu Veroniku v podání Bereniky Kohoutové sice chápete (víte, proč toho má plné zuby a proč chce od Štěpána odejít), ale i nechápete, protože máte pocit, že kdyby si s manželem promluvila, řešení by se našlo. Štěpán je totiž mimo, ale není zlý a svou práci v bance dělal svědomitě. Překvapením byla i postava bratra Michala s tváří Jakuba Štáfka, který dokázal, že umí upoutat i ve vážnější rovině. Eva Holubová jako jejich matka a Boleslav Polívka jako sládek Vízner už vše jen pěkně doplňují.
Hořký svět
Hořký svět | FTV Prima
Navíc se mi líbí i to, že seriál okrajově pracuje s tématem divoké vody, což je jedna ze specialit českého sportu, nicméně ve filmové tvorbě ji moc neuvidíte. V seriálu je kajakářem Štěpánův a Veroničin syn Honza, kterého hraje Rumlův skutečný syn Nathanael.
Jak se seriálu povede s ohledem na příběh, ukážou až následující díly, ale boj Štěpána s Michalem o záchranu pivovaru by mohl být zajímavý. A to i s ohledem na Štěpánovu rodinu, kde budeme sledovat, zda se mu podaří ji zachránit. A jestli, až se všem alepoň trochu uleví, se dostane i na větší dávku humoru.
hodnocení: 60 %

Kinobox: Uf, oni jsou tady! Lepší horor letos neuvidíte

Jordan Peele je králem hororu a společenských komentářů o Spojených státech amerických. Oscarově nás vyděsil svým Uteč, zamotal nám hlavu podobenstvím My a teď se pustil do tématu UFO.