Seriálový fenomén přišel o svou nejtajuplnější postavu. Herečka se loučí v slzách a s otazníky

Seriálový fenomén přišel o svou nejtajuplnější postavu. Herečka se loučí v slzách a s otazníky
Barbie Ferreira | Getty Images 2015
Barbie Ferreira ztvárňuje v Euforii plnoštíhlou Kat Hernandez, která se během první série proměňuje z šedé myšky v sexuálně dominantní a sebejistou ženu. Její linie, která zahrnovala také citlivé a nesmírně aktuální téma erotického byznysu a pronásledování přes internet, patřila k těm vůbec nejatraktivnějším a původem newyorské herečce s brazilskými kořeny zajistila velkou základnu fanoušků a fanynek.
Se záhadnou a přitom duchaplnou Kat si Ferreira očividně skvěle rozuměla a pomohlo jí, že sama úspěšně překonala předsudky ohledně své postavy a propracovala se mezi uznávané modelky pózující pro firmy Adidas nebo H&M. Na internetu je herečka obdivovanou influencerkou a patří do queer komunity, čímž rovněž posílila své postavení v seriálu z velké části zaměřeném na LGBTQ+ tematiku a publikum.
Působivá psychologická odysea Kat, dobré kamarádky dvou nevypočitatelných sebestředných charakterů Maddie (Alexa Demie) a Cassie (Sydney Sweeney), ale ve druhé sezóně nedostala tolik prostoru a okamžitě se spekulovalo o konfliktech Ferreiry s režisérem Samem Levinsonem.
Euforie
Euforie | HBO
V březnovém rozhovoru pro Variety herečka smetla tyto drby ze stolu a přičetla je rostoucí zvědavosti publika, které věnovalo druhé řadě Euforie daleko větší pozornost než roku 2019 té první. Seriál ostatně mnohé šokoval otevřeným zobrazováním sexu, násilí a užívání drog, za což čelil drtivé kritice ze strany organizace Drug Abuse Resistance Education, věnující se prevenci drog a násilí. Této pověsti jaksi přirozeně odpovídá i předpoklad zákulisních bojů. Hovořilo se o tom, že herečky a herci musí natáčet dlouho přes čas a je jim odpíráno jídlo i toaleta. Podle Ferreiry či jejího kolegy Jacoba Elordiho jsou ale tyto informace nepravdivé.
Přesto je zřejmé, že náhlé upozadění Kat nevzniklo jen z náhodného tvůrčího rozmaru a že za ním stojí víc. Barbie Ferreira na svém Instagramu v týdnu oznámila, že chystaná třetí série se obejde bez její účasti. Překvapivou zprávu doprovodila upřímným prohlášením: „Po čtyřech letech, během nichž ztvárňuji mimořádnou a tajuplnou Kat, nastal čas se v slzách rozloučit. Věřím, že mnoho z vás se v Kat našlo stejně jako já a že vás těšilo sledovat její proměnu v člověka, jakým je dnes. Dala jsem jí veškerou péči a lásku a doufám, že jste to poznali. Miluji tě, Katherine Hernandez.“
serialovy-fenomen-prisel-o-svou-nejtajuplnejsi-postavu-herecka-se-louci-v-slzach-a-s-otazniky
Barbie Ferreira | Getty Images 2015
Není tedy vyloučeno, že ke konfliktům mezi Ferreirou a Levinsonem ohledně směřování dané postavy, o nichž se už dříve hovořilo, skutečně docházelo. Zástupci HBO i Ferreira zatím neposkytli oficiální vyjádření, ale odchod Kat je podle všeho definitivní. Zůstává otázkou, jak se promítne do připravované třetí série. Ta by mohla dorazit v průběhu příštího roku a jistě bude opět trhat divácké rekordy, přestože obdivované hvězdy v čele se Zendayou právě přišly o výraznou a podivně odstrčenou kolegyni.
Euforie
Euforie | HBO Max
Barbie Ferreiru můžete nyní vidět také v kinech, a to ve vedlejší roli ve vědeckofantastickém hororu Jordana Peela Nene.

Kinobox: Největší monstra na světě jsou muži, říká tento šílený horor

Tato recenze je trochu výjimečná. Vznikla úplně spontánně bez scénáře a obsahuje spoilery, jak film dopadne. Vzhledem k tomu, že ale hodně lidí tápe, co měl konec znamenat, snad bude užitečná.