Ještě před prosincovou premiérou dekády nás v kinech čeká návrat prvního Avatara

Ještě před prosincovou premiérou dekády nás v kinech čeká návrat prvního Avatara
Avatar | če
Znovuuvedení v kinech, jež se tentokrát týká i české distribuce, je chytrou součástí kampaně. Avatar za deset let nastřádal hodně pochybovačů, co je tedy účinnější protiútok než postavit film před publikum a říct: „Prý je Avatar přeceňovaný? Tak se přijďte podívat! V nejvyšší kvalitě, v jaké jste kdy mohli! My se nemáme za co stydět.“
První Avatar se skutečně stal nejen jedním z nejmilovanějších, ale nejspíš nevyhnutelně i jedním z nejvíce opovrhovaných filmů. Každá mince potřebuje dvě strany. Prý je neoriginální a má příliš jednoduchý příběh. Prý ten film nemá smysl mimo kinosály. Jako by cokoliv z toho byla automatická chyba!
Avatar nabídl vtahující audiovizuální zážitek, který zve do svého světa a napojuje se na primární divácké emoce. Když do kin vstupoval v roce 1978 Superman, jeho sloganem bylo: „Přesvědčíme vás, že člověk může létat.“ Dalších třicet let pak Hollywoodu trvalo, než publikum uvěřilo, že může létat každý jeho člen. Scénám s hrdiny na zádech létajících ještěrů, podpořených 3D efektem, odolal jen málokdo.
Je pravda, že na rozdíl od předchozích Cameronových filmů Avatar neobsahuje výrazné hrdiny, i proto se nedrží stejně konkrétně v popkulturním povědomí. Snad každý si pamatuje Sarah Connor a Rose DeWitt Bukater, dokáže jmenovat hlášky: „Hasta la vista, baby“ a „Namaluj mě jako ty své Francouzky“. Avatar není stejným typem filmu a v tom, co nabízí, je stále unikátní.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Je to film zcela odolávající cynismu a pomrkávání na publikum tak typické pro současné blockbustery. Žádná z postav se neobrátí na kameru s nějakým sebeshazujícím komentářem, jak laciná celá ta vesmírná romance je. Cameron diváctvu umožňuje nekomplikovaně propadat fantazii ve filmu, který je tomuto cíli podřízený tak dokonale, až nám ten prožitek přijde samozřejmý. A to přesto, že žádný jiný film ho nedokázal replikovat.
Možná ale právě proto, že u Avatara není důležitý příběh, ale ohromení, není tak nutné si první díl připomínat. Není lepší nezkracovat si čekání a nechat se raději strhnout rovnou dvojkou, aby byl její efekt tím silnější? Návštěva kina bude možná dobrý nápad hlavně pro ty, kteří jedničku v kině vůbec neměli možnost vidět, protože byli například příliš mladí. Protože Avatar je jeden z filmů, které jde opravdu plně pocítit pouze na plátně. Příležitost k tomu bude od 22. září po omezenou dobu i v českých kinech. Druhý díl The Way of Water pak vypukne 15. prosince.

Kinobox: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.