Hvězdy Marvelu natočily komedii, kterou možná nikdo nikdy neuvidí. Vadí barva kůže jednoho z hrdinů

Hvězdy Marvelu natočily komedii, kterou možná nikdo nikdy neuvidí. Vadí barva kůže jednoho z hrdinů
Jamie Foxx a Robert Downey jr. při premiéře filmu Sólista v roce 2009 v Los Angeles. | Alberto E. Rodriguez / Getty Images
Současně se ujal hlavní role Malika, zapáleného fanouška LeBrona Jamese, který společně se svým nejlepším kamarádem Dannym (Jeremy Piven) vyhraje lístky na vysněný All-Star Weekend NBA v Los Angeles. Po cestě na západ narazí na řadu potrhlých postaviček a společně se svými basketbalovými idoly se ocitnou v nebezpečné situaci.
Ve filmu dále hrají Robert Downey jr. (Iron Man), Benicio del Toro (Collector v MCU), Gerard Butler a Eva Longoria. Film měl být původně uvedený během All-Star Weekend NBA 2018, ale kvůli zpoždění v postprodukci byl přesunutý na následující rok. Na to také nedošlo, datum premiéry bylo změněno na 2021, i to nevyšlo a nyní není jisté, zda se film do světa vůbec někdy podívá.
Před pár týdny Foxx totiž naznačil, že humor, jaký pro film zvolil, je pro dnešní upjaté komediální prostředí, v němž se komici jako Dave Chappelle a Ricky Gervais dostali na horkou půdu kvůli některým svým vtipům, příliš za hranou. „Pro komedii jsou to těžké časy. Snažíme se prolomit citlivé ledy, aby se lidé mohli znovu smát,“ řekl Foxx a nadále mlžil o možném uvedení filmu.
Velkým problémem pro uvedení je podle všeho také Downey jr., respektive to, že hraje postavu pojmenovanou Mexičan. A to se některým zájmovým skupinám nelíbí, protože Downey v sobě nemá ani stopu mexické krve. Foxx svůj krok v roce 2018 v podcastu Joe Rogana vysvětlil následovně: „Zavolal jsem Robertovi a řekl mu: ‚Potřebuju, abys hrál Mexičana.‘ On řekl: ‚Kámo, jasně. Proč ne?‘ Ale pak mi později odepsal: ‚Jsem nervózní, že budu hrát Mexičana.‘ A na to jsem mu řekl: ‚Do prdele, hrál jsi černocha a naprosto jsi to zabil. Musíme umět hrát různé postavy.‘“
Role ve filmu Tropická bouře (2008), o níž byla řeč, vynesla Downeymu nominaci na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, ale později také nemálo kritiky. Sám herec toho, že se postavy ujal, nelituje. Nicméně v rozhovoru s Roganem v roce 2020 přiznal, že role byla choulostivá a že Sean Penn možná udělal dobře, když ji odmítl.
Robert Downey jr.
Robert Downey jr. v Tropické bouři | Distributor
Foxx má spolupráci s Downeym již ozkoušenou. Společně si zahráli hlavní role v dramatu Sólista (2009) a sešli se též v komedii Na doraz (2010).
Je k diskuzi, zda by herci měli brát role, které jim podobným způsobem nepřísluší. Na druhou stranu by herecká profese neměla být omezovaná, pokud se ukáže, že je daný člověk vzhledem ke svému talentu opravdu nejlepší volbou. Zářným příkladem se jeví (pokud budeme vycházet z trailerů) obsazení Kubánky Any de Armas do role Marilyn Monroe v Blondýnce (v tomto případě nicméně kritika nemíří na barvu kůže Armas, ale na její přízvuk). A těžko lze ostatně výsledek soudit předtím, než ho vůbec někdo uvidí.
Neuvedení dokončeného, hvězdně obsazeného filmu je v Hollywoodu stále spíše vzácností, nejde ale o nic nového. Ostatně, společnost Warner Bros. se na začátku měsíce dostala na titulní stránky novin, když zrušila prakticky hotovou Batgirl poté, co byl film na testovacích projekcích špatně přijatý publikem. Podobně například Jerry Lewis trval na tom, aby jeho film The Day the Clown Cried z roku 1972 nikdy nespatřil světlo světa, protože příběh o klaunovi uvězněném v nacistickém táboře během zkušebních projekcí také propadl. A to se i stalo, snímek nikdy nebyl uveden.
Zda i komedii All-Star Weekend, jejíž rozpočet není známý (Foxx snímek produkoval pod vlastní společností Foxx-King Entertainment), potká stejný osud, to se v tuhle chvíli můžeme jen dohadovat. Momentálně to ale pro film, navzdory jeho talentovanému obsazení, příliš dobře nevypadá.
hvezdy-marvelu-natocili-komedii-ktera-se-do-kin-mozna-nikdy-nepodiva-vadi-barva-kuze-jednoho-z-hrdinu
All-Star Weekend | Foxx-King Entertainment

Kinobox: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.