Jeden z největších japonských kultů současnosti má novou hranou verzi. A vypadá překvapivě dobře!

Jeden z největších japonských kultů současnosti má novou hranou verzi. A vypadá překvapivě dobře!
Fullmetal Alchemist | Netflix
Respektu se dočkaly i obě anime adaptace. Ta první, technicky skromnější, vycházela ještě před ukončením mangy, v jisté fázi se od ní tedy odklonila a došla k vlastnímu závěru. To dělá zážitek z jejího sledování nesmírně vzrušujícím, vlastní invence v příběhu jsou v anime spíš výjimkou.
Ta druhá, novější, dražší a detailnější, sleduje komiks věrně od začátku do konce a nabízí komplexní reprezentaci toho, co si čtenáři a čtenářky zamilovali. Fullmetal Alchemist: Brothehood většinou zabírá jednu z prvních příček na různých seznamech nejlepších anime posledních 20 let.
jeden-z-nejvetsich-japonskych-kultu-soucasnosti-ma-novou-hranou-verzi-a-vypada-prekvapive-dobre-4
Fullmetal Alchemist – pomsta Scara | Netflix

Počkat... My jsme padouši?

Vracíme se do světa alternativní reality raného dvacátého století, které se velmi podobá tomu našemu. Existuje v něm však některým lidem přístupná energie, s níž se dá nakládat mnoha různými způsoby – od destrukce po léčení. Manipulaci s ní se říká alchymie.
Náš hrdina Edward Elric a jeho bratr Alphonse se v dětství dopustili kardinálního hříchu – pokusili se pomocí alchymie oživit mrtvou matku. V důsledku toho se střetli s nevyzpytatelnou božskou bytostí, která Edwardovi za trest sebrala ruku a nohu, od té doby musí nosit vysoce funkční mechanické protézy, a Alphonsova duše je uvězněná uvnitř starověkého brnění.
jeden-z-nejvetsich-japonskych-kultu-soucasnosti-ma-novou-hranou-verzi-a-vypada-prekvapive-dobre
Fullmetal Alchemist – pomsta Scara | Netflix
Cílem sourozenců je především získat zpět Alphonsovo tělo, a pokud možno i Edwardovy končetiny. Aby toho docílili, pátrají po kameni mudrců, který by měl být schopný prolomit zákon rovnocenné výměny. Dávají se do služeb vlády, což jim poskytuje postavení a prostředky pátrat dle libosti, pokud plní přidělené úkoly.
Netrvá ale dlouho, než zjistí, že jejich nejvyšší velitel král (v anglickém dabingu velmi návodně Führer) Bradley nesměruje zemi k lepším zítřkům, ale k fašistické totalitě, jejímž cílem je vyměnit v smrtícím rituálu životní energii všech obyvatel za absolutní moc. Státní alchymisté jako bratři Elricovi (kteří během svých eskapád získali pověst lidových hrdinů) slouží nejen jako maskoti systému, ale také jako živoucí zbraně hromadného ničení, pokud na to přijde.
Aktuální film sleduje relativně ranou fázi příběhu. Hlavní město čelí útokům teroristy Scara, který z nějakého důvodu brutálně vraždí státní alchymisty. Ukáže se, že jde o člena sousedního národa, na němž byla před pár lety, ještě před iniciací bratrů, spáchána prostřednictvím alchymie hromadná genocida. Edward, Alphonse a jejich kolegové (z nichž ti starší žijí často s výčitkami a vlastním traumatem kvůli své roli v minulých událostech) budou nakonec postavení před volbu, jestli dál čerpat privilegia systému, nebo se mu postavit.
jeden-z-nejvetsich-japonskych-kultu-soucasnosti-ma-novou-hranou-verzi-a-vypada-prekvapive-dobre-2
Fullmetal Alchemist – pomsta Scara | Netflix

Máme tohle zapotřebí?

Že má Fullmetal Alchemist zajímavý příběh, asi není překvapivé. Důležitější je zpracování. Jakmile však na člověka vyskočí hraná adaptace anime, má tendenci automaticky obracet oči v sloup. Vážně to máme zapotřebí? Vždyť víme, co nás čeká! Americké verze jsou zcela vykastrované, ty japonské zase zoufale laciné. Příšerné triky, sterilní audiovizuál, nulový cit pro filmové vyprávění…
Fullmetal Alchemist – pomsta Scara ale nakonec dopadá docela dobře. Na projektu pracoval stejný tým jako na Fullmetal Alchemist – hledání kamene mudrců z roku 2017, který byl svého času kvůli nedostatku financí odkládaný čtyři roky. Pomsta Scara navazuje příběhem i stylisticky. Vrací se režisér Fumihiko Sori i Ryôsuke Yamada v hlavní roli. „Jednička“ si neodnesla příliš mnoho kladných reakcí, přesto byl ale patrný pozitivní posun oproti konkurenci. Film celkově vypadal technicky profesionálněji, triky o něco lépe a příběh se dal usledovat. A za pět let se Sori a jeho tým o pořádný kus zlepšili.
Přesto se střetáváme s typickým japonským „hraným anime“, kdy jde o adaptaci tak doslovnou, jak je to jen možné. Záběrování je ovlivňováno výrazně komponovanými okénky komiksu spíš než pravidly filmové kamery. Herci a herečky se snaží imitovat expresivitu postav a pomocí make-upu jsou posouváni k tomu, aby fyzicky vypadali co nejvíc jako jejich předobrazy. To je u mangy obzvlášť velký problém, protože její hrdinové často překračují etnické definice. Fullmetal Alchemist, situovaný do pseudoevropských kulis, je tím obzvlášť typický. V kresbě jsme na to zvyklí, vidět však stejná pravidla aplikovaná na japonské herce může být poněkud nezvyklé.
Tvůrci se snaží imitovat i dynamiku animované akce a obecně pohybu, které tak postrádají hmotnost, fyzičnost a kauzalitu. Když hrdina narazí v plné rychlosti obličejem do pevného objektu či vedle něj bez větších následků vybouchne granát, v animaci nad tím nehneme brvou, protože snáz přijímáme posunutou hranici logiky. Když totéž vidíme v hrané verzi, máme tendenci vnímat to jako problém. Navíc jsou do rolí teenagerů obsazovaní výrazně starší herci, aniž by scénář akcentoval posun jejich věku, což může zvýšit dojem nepatřičné infantility.
To jsou jen některé z důvodů, proč se předlohy všeho druhu „adaptují“, ne „kopírují“. Každé médium má svá specifika. Cílem japonských adaptací je však co nejpřesnější kopie. Je tedy špatně, že tvůrci nenaplňují standard, o nějž zjevně neusilují? Doposud se zdálo, že ano, protože tyto filmy jednoduše v praxi vypadaly hnusně. Možná za to však mohly spíš technické limitace – náročné scény volaly často po rozpočtu ve stovkách milionů dolarů.
jeden-z-nejvetsich-japonskych-kultu-soucasnosti-ma-novou-hranou-verzi-a-vypada-prekvapive-dobre-1
Fullmetal Alchemist – pomsta Scara | Netflix

Nová doba!

Technologie ale postupuje a digitální efekty se zlevňují. Pomsta Scara vypadá překvapivě dobře, patrný je i posun oproti předchozímu dílu. Přesvědčivost plně digitálního Alphonse nepřestane překvapovat. Ne, ten film nemá triky na úrovni Endgame, vzhledem ke zvýšené expresivitě a stylizaci ale ani nepotřebuje fotorealističnost. Ukazuje se, že alespoň část problémů, které jsme doteď považovali za principiální, byla ve skutečnosti praktického rázu.
Pořád ale můžeme cítit určitý diskomfort vzhledem k tomu, jak moc vypadá snímek jinak, než „jak filmy normálně vypadají“. Je na místě pokusit se vypěstovat si novou citlivost, která by nedůvěru překonala? Rozhodně platí, že Fullmetal Alchemist – pomsta Scara je v mnoha ohledech veskrze nepotřebný film, který se při ideálním výsledku může přinejlepším přiblížit manze či anime.
Možná to ale není špatně. Obě kreslená díla existují dál a nic nám nebrání se k nim vrátit. Zároveň tu teď máme na ozvláštnění pokus upřímně nadšených tvůrců a fanoušků originálu přehrát si ten skvělý příběh naživo. Tyto adaptace jde pak brát jako takový lepší cosplay sraz, velkou poctu a pobídku k tomu, aby si člověk vzpomněl, jak moc má rád originál.
Nové publikum (na Netflixu je film dokonce vybavený českým dabingem) pak může, když nic jiného, navnadit k dohledání anime verze. Technika je nyní už dost daleko, aby výsledek nevypadal nekonečně amatérsky, několik dynamických akčních scén může udělat radost. Zdá se, že doba, kdy bylo na místě se těmto filmům automaticky vyhýbat, je pryč.
hodnocení: 70 %

Kinobox: Jakmile je to Číňanka, je podezřelá! Co by jinak dělala v Koreji, pane rado?

Filmy z Jižní Koreje se vyznačují tím, že jen málokdy mají jeden žánr. Proto je Podezřelá nejen krimi thrillerem, ale i romancí a komedií. A stejně jako předcházející díla režiséra Parka Chan-wooka (Old Boy, Komorná) jde o podmanivou výtvarnou podívanou.