Po fatální nehodě zemřela hollywoodská hvězda. Anne Heche sváděla celoživotní bitvu s rodiči a návykovými látkami

Po fatální nehodě zemřela hollywoodská hvězda. Anne Heche sváděla celoživotní bitvu s rodiči a návykovými látkami
Anne Heche | Universal Pictures
Anne Heche zná tuzemské publikum především z dobrodružné romantické komedie Šest dní, sedm nocí, v níž ztroskotala na tropickém ostrově spolu s Harrisonem Fordem a kterou naše televizní stanice často reprízují. Byť si své nejslavnější role připsala ve druhé polovině devadesátých let a na začátku tohoto milénia, pracovně byla stále aktivní až do fatální dopravní nehody, k níž došlo 5. srpna 2022 v Los Angeles.
Heche řídila svůj vůz nezodpovědně a svědci potvrdili, že postupně narazila do osobního automobilu i do cizí garáže, než ve vysoké rychlosti najela do obydleného dvoupodlažního domu. V něm se právě nacházela majitelka, která vyvázla s lehkými zraněními. Hereččin automobil se po tvrdém nárazu vzňal, a byť se nejprve rozšířily informace, že dokázala komunikovat se svědky a se zasahujícími hasiči, skutečnost byla mnohem smutnější a drastičtější. Heche utrpěla těžké popáleniny a poranění mozku, který se ocitl bez přísunu kyslíku.
Lékaři udržovali třiapadesátiletou herečku v kómatu pomocí přístrojů, ovšem naděje na zotavení byla mizivá. V pátek byla Heche prohlášena za mrtvou, neboť její mozek definitivně přestal pracovat – stále byla ovšem připojena k přístrojům a její srdce tlouklo, aby mohlo dojít ke zhodnocení stavu jejích orgánů, jež si přála darovat. O úmrtí Anne Heche nejprve informovala její kamarádka Nancy Davis prostřednictvím svého instagramového profilu. „Nebe přivítalo nového anděla,“ napsala David pod společnou fotografii s herečkou. „Má milující, laskavá, zábavná, roztomilá a krásná kamarádka Anne Heche odešla do nebe. Bude mi nesmírně chybět a budu si vážit všech krásných vzpomínek, které jsme sdílely. Byla vždy tou nejmilejší a nejohleduplnější osobou, která ve mně pokaždé vzbuzovala to nejlepší.“ Davis rovněž vzpomněla na hereččinu podporu charitativních organizací a na ochotu pomáhat, když to bylo zapotřebí.
„Chceme všem poděkovat za milá přání a modlitby za Annino uzdravení. Děkujeme obětavému personálu a skvělým zdravotním sestrám,“ uvedl ještě v pátek hereččin zástupce jménem rodiny, která už byla se ztrátou své milované příbuzné očividně smířená. „Už dávno se rozhodla darovat své orgány a je udržována na přístrojích, aby se zjistilo, zda jsou některé z nich životaschopné,“ stálo ve vyjádření pro magazín People. Od přístrojů zajišťujících částečnou životní podporu byla herečka definitivně odpojena v neděli 14. srpna.

Všestranná herecká osobnost

Anne Heche prorazila už v osmnácti letech v seriálu Another World, v němž účinkovala v letech 1987 až 1991 a kde ztvárnila dvojčata Vicky Hudson a Marley Love. Filmové úlohy jí byly nabízeny od počátku devadesátých let a pamatovat si ji můžeme třeba z Dobrodružství Hucka Finna od režiséra Mumie Stephena Sommerse nebo z romantické komedie Prostě úžasná.
Velký průlom nastal roku 1997, kdy si zahrála výrazné role hned ve čtyřech úspěšných či minimálně vysokonákladových a sledovaných projektech. Menší uznání od kritiků získala katastrofická Sopka s Tommy Lee Jonesem, ovace naopak sklízely pubertální horor Tajemství loňského léta, mediální satira Vrtěti psem, kde skvěle přihrávala Robertu De Nirovi a Dustinu Hoffmanovi, a gangsterka Krycí jméno Donnie Brasco s Johnnym Deppem a Al Pacinem.
fatalni-nehoda-si-vzala-dalsi-hollywoodsky-zivot-anne-heche-vsak-svadela-celozivotni-bitvu-i-s-rodici-a-navykovymi-latkami-2
Sopka | Twentieth Century Fox
O rok později už zářila v hlavní roli zmíněného dobrodružství s hvězdným Fordem, které sice nezaznamenalo kdovíjaký úspěch, ale Heche se v atypické roli neztratila. Zahrála si rovněž v nechvalně proslulém, záběr po záběru okopírovaném remaku Psycha od Guse Van Santa, kde si zopakovala legendární ječící úlohu Janet Leigh z Hitchcockova originálu. O polarizaci v přijetí filmu i jejího výkonu svědčí to, že byla souběžně nominována na anticenu Zlatá malina za nejhorší výkon i na prestižní Saturn Awards za nejlepší herečku ve vedlejší roli. Tentýž rok byla časopisem People vybrána mezi 50 nejkrásnějších lidí světa.
Po přelomu století pokračovala hlavně ve ztvárňování vedlejších rolí ve filmech jako John Q., Zrození, Samec nebo Sexuální život. Ve velkých premiérách stříbrného plátna jsme ji v posledních letech nevídali, jelikož hereččina silná osobnost pasovala spíše ke stále odvážnější a experimentálnější televizní tvorbě. Objevila se v sedmi epizodách seriálu Ally McBealová, Plastické chirurgii s. r. o., komediálním Hung – Na velikosti záleží a nejnověji v seriálu All Rise. V červnu dokončila natáčení televizního filmu Girl in Room 13, který má premiéru naplánovanou na podzim.

Sexualita poznamenaná smutným dospíváním

O tom, že Heche vždy nenaplňovala konzervativní požadavky mužského showbyznysu, svědčí už její milostný život. Randila a provdávala se sice hlavně za bílé muže, mezi nimiž figuroval třeba slavný herec Thomas Jane (Mlha a zmíněný seriál Hung – Na velikosti záleží) nebo další kolega James Tupper. Mediálně nejprobíranější vztah ale měla s legendární lesbickou moderátorkou Ellen DeGeneres, s níž chodila od roku 1997.
Veřejné gay a lesbické románky nebyly v Hollywoodu, jemuž tehdy železnou rukou vládli producenti jako Harvey Weinstein, usvědčený sexuální násilník, obvyklé ani tolerované. Právě Weinstein ostatně Heche sexuálně pronásledoval a po jejím ostrém odmítnutí ji dlouhodobě kariérně šikanoval a zhoršoval její pozici v Hollywoodu.
Heche a DeGeneres sice plánovaly sňatek, ale roku 2000 se rozešly a Heche od té doby žila pouze s muži. Uvedla, že DeGeneres byla její jedinou ženskou partnerkou, a zpětně rovněž ocenila kolegu Harrisona Forda. Toho roku 2020 v rozhovoru pro Entertainment Tonight nazvala svým hrdinou a výjimečnou lidskou bytostí, neboť patřil mezi hrstku slavných, kteří její veřejný vztah s DeGeneres podpořili. „Upřímně, drahá, je mi ukradené, s kým spíš. Natočíme spolu nejlepší romantickou komedii, uvidíme se na place,“ podělila se Heche o slova, jimiž ji Ford povzbudivě počastoval před produkcí filmu Šest dní, sedm nocí.
fatalni-nehoda-si-vzala-dalsi-hollywoodsky-zivot-anne-heche-vsak-svadela-celozivotni-bitvu-i-s-rodici-a-navykovymi-latkami-5
Samec | Anchor Bay Films
Kvůli sexuálnímu coming outu měla krátkodobé kariérní problémy, horší byla ale její rodinná situace. Narodila se jako pátý a nejmladší potomek do rodiny, již stíhala jedna tragédie za druhou. Její sestra Cynthia zemřela na infarkt v batolecím věku, bratr Nathan zahynul při autonehodě v osmnácti letech a jen tři měsíce po smrti otce roku 1983. Nejstarší sestra Susan zemřela na rakovinu mozku roku 2006, s Anne si byly vzájemně odcizené.
Podporu navíc nikdy nenalezla ani u rodičů – otec, jenž zemřel na AIDS, ji prý od mládí sexuálně zneužíval, čemuž matka Nancy se zbytkem rodiny odmítala uvěřit. Po manželově smrti se Nancy stala křesťanskou terapeutkou se zaměřením na „překonávání homosexuality“ (tzv. konverzní terapie nemají vědecký základ a prokazatelně škodí podrobeným subjektům), což byl bezesporu další významný impulz, který později Anne vedl k potlačování její sexuality.
Roku 2009 herečka uvedla pro magazín New York Times: „Matka měla tragický život. Tři z pěti dětí jsou po smrti stejně jako manžel. Snaha změnit homosexuály na hetero je podle mě cestou, jak se rozhodla potlačit bolest ze skutečnosti. Lidé se diví, proč jsem tak otevřená ohledně věcí, které se v mém životě udály. Je to kvůli lžím, jimiž jsem byla obklopena. Soustavné odepírání, v jehož stínu mě vychovali, ve mně probudilo dítě lásky a pravdy. Matka dodnes káže přesný opak a stále stojí proti lásce. A někdo se podivuje, proč nijak nespěchám s tím, aby se potkala s mými dětmi.“

Nebezpečné a fatální úniky mimo realitu

All Rise
All Rise | CBS
Komplikovaný osobní a rodinný život nevyhnutelně vedl k užívání návykových látek. Hojně protřásaný incident se odehrál po rozchodu s DeGeneres v létě roku 2000, kdy Heche vystoupila ze svého auta jedoucího z Los Angeles do Cantua Creek a ušla dva a půl kilometru pěšky na cizí ranč, jehož majitelka herečku poznala a pozvala dovnitř. Heche se u ní vysprchovala a poté navrhla, aby se spolu podívaly na film. Majitelka raději kontaktovala místního šerifa a herečka byla převezena na psychiatrické oddělení, přičemž prohlašovala, že je „bůh a že všechny přepraví do nebe vesmírnou lodí“.
Později přiznala, že byla tou dobou pod vlivem psychedelické drogy extáze, a své duševní problémy připisovala zneužívání, jemuž ji v mládí vystavoval otec. Ve svých memoárech Call Me Crazy z roku 2001 herečka uvedla, že si v zájmu ochrany vytvořila imaginární svět zvaný Čtvrtá dimenze a také alter ego jménem Celestia, což byla dcera boha a sestra Ježíše Krista. Ta měla mít rovněž schopnost komunikovat s mimozemským životem. Po incidentu v Cantua Creek prý ale své mentální komplikace konečně překonala a své alter ego navždy opustila.
Ve světle policejního vyšetřování její fatální nehody se ale zdá, že nemluvila pravdu. Video z místa neštěstí zachycuje hereččin minicooper projíždějící vysokou rychlostí a následně je slyšet zvuk nárazu. U nehody zasahovalo 59 hasičů, kteří s požárem bojovali více než hodinu, a dům byl prohlášený za neobyvatelný. Předběžné krevní testy potvrdily v těle Heche přítomnost narkotik, ovšem bude potřeba počkat na výsledky podrobnějšího přezkoumání, které mohou vyloučit, že šlo o medikaci předepsanou v nemocnici. Média často neověřeně psala o řízení pod vlivem kokainu, losangeleská policie případ oficiálně vyšetřuje jako trestný čin způsobení dopravní nehody pod vlivem drog.
Ať už budou závěry jakékoli, Anne Heche nás navždy opustila 12. srpna 2022 a připojila se ke smutnému zástupu celebrit, které zemřely na silnicích. Roku 1956 ve svém rychle jedoucím porsche zahynul legendární a teprve čtyřiadvacetiletý James Dean, roku 1967 tragicky odešla herecká diva Jayne Mansfield společně s jedním spolujezdcem a řidičem a před devíti lety připravila dopravní nehoda o život také Paula Walkera, hvězdu série Rychle a zběsile.

Kinobox: Největší monstra na světě jsou muži, říká tento šílený horor

Tato recenze je trochu výjimečná. Vznikla úplně spontánně bez scénáře a obsahuje spoilery, jak film dopadne. Vzhledem k tomu, že ale hodně lidí tápe, co měl konec znamenat, snad bude užitečná.