Teta „kanibala“ Armie Hammera chce v dokumentu odhalit špinavá tajemství celé rodiny. Půjde o důležitý příspěvek do diskuze, nebo o bulvární škvár?

Teta „kanibala“ Armie Hammera chce v dokumentu odhalit špinavá tajemství celé rodiny. Půjde o důležitý příspěvek do diskuze, nebo o bulvární škvár?
House of Hammer | Discovery+
Dokumentaristům se podařilo sehnat několik exkluzivních výpovědí o touze Hammera dominovat nad svými přítelkyněmi dalece za hranou únosnosti, přesahující do domácího násilí a znásilnění. Řeči o touze po kanibalismu jsou jen mediálně vděčnou špičkou ledovce.
Před kamerou se neocitly jen expřítelkyně, ale i Armieho teta Casey Hammer, která v upoutávce naznačuje, že s touhle rodinou obecně vzato není vše v pořádku. Nediví se, že její prostředí dalo vzniknout něčemu tak… divnému. Slibuje doslova, že „odhalí temná a zvrácená tajemství Hammerovy rodiny“, což zní, upřímně řečeno, až podezřele kýčovitě.
House of Hammer
Poslední, co potřebujeme, je osobní pomsta odcizeného člena rodiny nabalená na skutečný problém. Upoutávka má rozhodně „senzacechtivý“ nádech, byť nesmíme zapomínat, že jde o kus propagace, který nemusí být výpovědí o informační hodnotě výsledného díla ani jeho stylistickém zpracování. V to ostatně musíme tak trochu doufat, protože první dojem není nejlepší.
Patologizovat Hammera jako ďábelské zlo je snadné, ale také uklidňující. Pokud je jádrem problému, že Armie Hammer je lidská zrůda vychovaná jinými lidskými zrůdami, můžeme si oddechnout. Jde o extrémní případ, který lze vyřešit jednoduchým odstřihnutím Hammera od možnosti zneužívat další ženy. A jakkoliv je to dobrý začátek, opravdu někdo věří, že Hammer je nějaká výjimka?
Je třeba odlišovat od adekvátních sexuálních her a případného překročení vhodných hranic. Dva dospělí lidé mohou vzájemně souhlasit s různými sexuálními dynamikami, které zahrnují submisi a dominanci. Je také možné verbálně rozvíjet tabu fantazie, které se pár nechystá realizovat doslova.
Johnny Depp, Armie Hammer
Armie Hammer a Johnny Depp v Osamělém jezdci
Problém je, když tato situace vzniká mezi osobami s různým postavením – například když má mladá žena sebrat odvahu říct „ne“ svému slavnému a bohatému příteli, který ji krok za krokem posouvá mimo komfortní zónu. Každý jednotlivý schůdek se zdá sám o sobě malicherný, dokud se po nějakém čase člověk nerozhlédne, aby zjistil, že pevná půda je v nedohlednu a návrhy, které původně padaly v žertu, jsou nyní myšlené vážně. Právě z toho viní Hammera údajné oběti. A právě to je univerzální téma, které přesahuje tento případ a konkrétní Hammerovy kinky.
Jde tedy o komplikované téma, jež přesně zapadá do současných debat. Snad tedy tenhle dokument nadělá víc užitku než škody a neskončí jako bulvární nebo bulvárně zpracovaný výkřik. Premiéru si odbude 2. září.

Kinobox: Tento film není o Vietnamu, je to Vietnam. Hotová apokalypsa!

Do kin přichází po letech nejslavnější protiválečný film všech dob – Apocalypse Now. Tento sestřih má 183 minut a odpovídá nejvíc tomu, čeho chtěl dosáhnout režisér Francis Ford Coppola. Takové dílo by dnes už nemohlo vzniknout.