Sirotek: První oběť je změť chaosu a snahy vydělat znovu na něčem, co už jednou zafungovalo

Sirotek: První oběť je změť chaosu a snahy vydělat znovu na něčem, co už jednou zafungovalo
Sirotek: První oběť (2022) | Belga Films
Kriminální horor Sirotek: První oběť (Orphan: First Kill) časově i dějem předchází snímek Sirotek z roku 2009. Ten režíroval španělský tvůrce Jaume Collet-Serra (Mělčiny) a vnesl do světa hororu něco nového. Dospělá, psychicky nemocná žena kolem třicítky Ester (Isabelle Fuhrman) trpí vzácnou poruchou štítné žlázy, kvůli které se zastavila ve vývinu a vypadá stále jako dítě. Ester toho využije a nechá se adoptovat milující rodinou, kterou postupně rozvrací, až to vygraduje ke krvavé tragédii.
sirotek-prvni-obet-je-zmet-chaosu-a-snahy-vydelat-znovu-na-necem-co-uz-jednou-zafungovalo-7
Sirotek: První oběť (2022) | Belga Films
Snímek byl tehdy mnohými diváky i kritiky vyzdvihovaný právě za originální a neotřelý námět, který ve své době dokázal pořádně šokovat. V hlavních rolích se kromě Isabelle Fuhrmann, jíž bylo tehdy dvanáct let, představila například Vera Farmiga, Peter Sarsgaard a také český herec Karel Roden, jenž sehrál vedlejší roli terapeuta na telefonu.
Nyní se horor po třinácti letech vrací na filmová plátna a vystává otázka, zda to bylo zapotřebí. Prequelu se ujal americký režisér William Brent Bell (The Boy), který do hlavní role Ester opět prosadil původní herečku. Nicméně dnes je z ní už pětadvacetiletá žena, což vizuálně nefunguje. Tvůrci se sice pokoušeli navodit iluzi, že se jedná o dětskou postavu, k čemu to ale je, když pak herečce pohlédnete do tváře a vidíte tam zcela dospělou ženu. Kdyby se tvůrci rozhodli využít techniky de-agingu neboli digitálního omlazení, celý film by rozhodně působil věrohodněji.

Trailer: Sirotek: První oběť

Sirotek: První oběť
Příběh filmu vypráví o minulosti Ester, jejíž pravé jméno je Leena. Hned v úvodu filmu se hrdince podaří uniknout z psychiatrického zařízení někde v Estonsku, přičemž opravdu nepochopíte, jak se to mohlo stát. Pacientka doslova proplula chodbami jako duch, i když narazila na řadu ošetřovatelek a ošetřovatelů. Nad tím, jak bídně zabezpečené středisko to bylo, se pozastavíte a nebudete si zcela jistí, zda to působí věrohodně.
Následně se Leena podívá do seznamu hledaných dětí, kde najde ztracenou dívku Ester, s níž je si na první pohled velice podobná. Proto ukradne její identitu a nechá se převézt do Spojených států, kde už na ni netrpělivě čeká Esteřina rodina, matka Tricia (Julia Stiles), otec Allen (Rossif Sutherland) a bratr Gunnar (Matthew Finlan). Na první dojem se zdá být všechno perfektní, rodina se jí s láskou ujme, a tak se Ester připravuje okrást je o cennosti, aby mohla zmizet zase o dům dál.
sirotek-prvni-obet-je-zmet-chaosu-a-snahy-vydelat-znovu-na-necem-co-uz-jednou-zafungovalo-1
Sirotek: První oběť (2022) | Belga Films
Vše se však náhle zkomplikuje. Ester se zamiluje do Allena, proto se rozhodne zůstat o něco déle. Následuje série nečekaných zvratů, které ale působí spíše komicky. Z hororu se tak stává kriminalistický humorný příběh.

NÁSLEDUJÍCÍ ČÁST OBSAHUJE SPOILERY

Brzy totiž vyjde najevo, že pravou Ester zavraždil její bratr a že ve všem má prsty matka Tricia, která zametla stopy po synovi a postarala se o to, aby byla její dcera pohřešovaná. Nechtěla totiž zlomit srdce Allenovi, jehož by fakt, že je jeho dcera mrtvá, zničil. Ester tak ochutná svou vlastní medicínu v momentě, kdy jí matka s pistolí u hlavy pohrozí, že jestli neřekne, kdo je doopravdy, zabije ji. Pak se spolu domluví. Leena bude dál hrát roli poslušné dcery a Tricie ji za to nechá žít.
Není ale asi žádným překvapením, že to nemůže vyjít. Obě ženy si začnou dělat naschvály, Ester se snaží zbavit Tricie i Gunnara, a naopak. Nakonec se z toho stane brutální a naprosto nepřesvědčivá tragédie. Ať už jde o mozek rozmáznutý na silnici nebo Ester, která v závěru filmu kráčí s úsměvem na rtech domem v plamenech a pravděpodobně je odolná vůči kouři i ohni. Nehledě na to, že plameny vypadají uměleji než v prvním traileru She-Hulk.

KONEC ČÁSTI SE SPOILERY

Sirotek: První oběť má v názvu něco, co neodpovídá obsahu filmu. Myslela jsem si, že nám tvůrci nabídnou pohled na skutečnou backstory hlavní hrdinky a vysvětlí, co doopravdy stojí za tím, že se z ní stala nebezpečná manipulativní vražedkyně. Jenomže o tom to vůbec není. O minulosti Ester-Leeny se nedozvíme nic, co už nebylo řečeno v původním filmu. Dokonce si ani nejsem jistá, kdo podle tvůrců měl být onou první obětí. Hned v úvodu se totiž ze slov ošetřujícího lékaře Ester dovídáme, že je v léčebně proto, že už jednu rodinu vyvraždila. Hned nato žena zabije hlídače, lékařku a mnoho dalších.
sirotek-prvni-obet-je-zmet-chaosu-a-snahy-vydelat-znovu-na-necem-co-uz-jednou-zafungovalo-6
Sirotek: První oběť (2022) | Belga Films
Vizuální stránka nijak neoslní, ale ani neurazí. Bohužel postrádá uvěřitelnou atmosféru a některé scény sem tam sklouzávají k typickým klišé. Ve výsledku je tak Sirotek: První oběť průměrným titulem, na který si nejspíš můžete zajít, ale nepočítejte s tím, že uvidíte něco nového, co ve vás zanechá jakékoli emoce. Spíše se jedná o podívanou pro fanoušky a fanynky původního filmu, kteří už ji ale znovu nebudou chtít vidět.
hodnocení: 50 %

Kinobox: Největší monstra na světě jsou muži, říká tento šílený horor
Tato recenze je trochu výjimečná. Vznikla úplně spontánně bez scénáře a obsahuje spoilery, jak film dopadne. Vzhledem k tomu, že ale hodně lidí tápe, co měl konec znamenat, snad bude užitečná.